Majoritatea primarilor din Caraş-Severin sunt de acord cu reforma administrativ-teritorială
În România există în prezent aproximativ 3.000 de comune, multe dintre acestea având o populaţie extrem de redusă.
Articol de Mario Balint, 19 Ianuarie 2025, 13:37
În judeţul Caraş-Severin majoritatea primarilor sunt de acord cu reforma administrativ-teritorială, chiar dacă în urma acesteia multe dintre actualele primării vor dispărea. Primarul comunei Ezeriş, Ioan Rusu, spune că o astfel de reformă este importantă pentru a da posibilitatea comunităţilor locale să se dezvolte. Corespondentul RRA Mario Balint are mai multe detalii.
Reporter: În România există în prezent aproximativ 3.000 de comune, multe dintre acestea având o populaţie extrem de redusă.
Comuna cea mai mică din România este comuna Bătrâna din judeţul Hunedoara, cu numai 88 de locuitori, conform datelor relevate de recesământul populaţiei din 2022.
Iar în judeţul Caraş-Severin, comuna Brebu Nou, numără 166 de locuitori.
Stabilirea unei limite minime referitoare la numărul de locuitori va avea ca efect reducerea numărului de unităţi administrativ-teritoriale şi o redistribuire a resurselor pentru dezvoltare - este de părere Ioan Rusu, primarul comune Ezeriş, care numără 1.505 locuitori.
Ioan Rusu: Personal sunt de acord cu această reformă administrativă şi care mi-aş dori o reformă administrativă amplă, funcţională, în care să se regăsească acele sume de bani din investiţii la nivel local, regional.
Potrivit datelor celui mai recent recensământ, judeţul Caraş-Severin ar mai rămâne cu doar trei oraşe din opt - Reşiţa, Caransebeş şi Bocşa. Anina, Moldova Nouă, Oraviţa şi Oţelu Roşu ar deveni comune, iar staţiunea Băile Herculane sat.