Majoritatea părinților sunt de acord cu măsura predării telefoanelor la școală
Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie a realizat un sondaj în legătură cu începerea noului an școlar.
Articol de Adriana Leu, 09 Septembrie 2024, 13:18
Aproape jumătate dintre părinţii elevilor din România spun despre copiii lor că sunt mai curând nerăbdători să înceapă şcoala. Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) mai arată că 70 la sută dintre părinţi cred că elevilor le plac profesorii, colegii şi prietenii pe care îi au la şcoală.
Reporter: Peste o treime dintre respondenţi susţin că anual clasa în care învaţă copilul lor este renovată, un procent similar afirmă că aceasta este renovată o dată la câţiva ani, iar 13% au declarat că sala de clasă nu a fost renovată niciodată de când copilul învaţă acolo.
În ceea ce priveşte infrastructura şcolară, facilităţile cu cea mai scăzută acoperire sunt legate de asistenţa medicală şi de hrană: doar 10% dintre părinţi spun că în şcolile copiilor lor există cabinete stomatologice şi acelaşi procent că există şi personal medical pentru acestea.
Doar 12% dintre şcoli au bucătărie proprie şi într-o cincime există sală de mese. Puţin peste un sfert dintre părinţi spun că în şcolile copiilor lor există un medic al unităţii de învăţământ.
Jumătate dintre părinţi au cunoştinţă că în şcoală există un laborator digital, 55% ştiu că sunt laboratoare de ştiinţe dotate şi funcţionale.
Sala de sport este facilitatea cea mai larg răspândită: patru din cinci părinţi afirmă că în şcoala în care învaţă copiii lor aceasta există.
În ceea ce priveşte noutăţile acestui an şcolar, de departe cea mai cunoscută prevedere, potrivit studiului IRES, este aceea legată de telefoanele mobile care le vor fi interzise elevilor în timpul orelor "cu excepţia utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic".
Trei sferturi dintre părinţi au auzit de această nouă regulă şi aproape toţi ( 96%) sunt de acord cu ea.
Despre aşa-numita "cameră de detenţie", aşa cum i-au spus imediat copiii când au auzit de ea, adică spaţiul în care cadrul didactic poate decide să îi mute pe elevii care afectează desfăşurarea orelor, au auzit 52% dintre părinţi, iar 72% sunt de acord cu această măsură.