Majoritatea medicilor de familie au deja contracte cu Casele de Asigurări
Medicii de familie care nu au semnat contractele cu Casele de Asigurări au refuzat să acorde pacienţilor serviciile medicale la care aveau dreptul
Articol de Radiojurnal, 03 Ianuarie 2018, 16:17
Majoritatea medicilor de familie din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru, însă în continuare există colegi ai lor care refuză să semneze aceste documente, în baza cărora se decontează serviciile medicale.
Ei sunt nemulţumiţi de finanţare şi de condiţiile impuse de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Există judeţe în care peste 90% dintre medicii de familie au contract cu casele de asigurări, cum sunt Mureş, Braşov şi Bucureşti, există însă şi judeţe în care acest procent este mult mai mic, de exemplu Galaţi, sub 30%.
În judeţul Timiş toţi medicii de familie au la această oră contract cu casele de asigurări de sănătate, a confirmat pentru Radio România Actualităţi purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene, Mariana Mocioalcă. Pe lângă creşterea finanţării, medicii de familie au cerut şi debirocratizarea activităţii lor, dar şi ca pacienţii să aibă acces la diverse servicii medicale.
Ministrul sănătăţii, Florian Bodog le-a promis medicilor de familie că dialogul va continua. Florian Bodog: "În ceea ce priveşte finanţarea, aşa cum ştiţi, bugetul pentru medicina de familie a fost suplimentat cu 278 de milioane de lei. Sunt de acord că poate nu este suficient, dar, în acelaşi timp, am facilitat şi am solicitat comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, să se întâlnească cu medicii de familie.
Aceste întâlniri au avut loc, doamna preşedinte vă poate confirma. Urmare a acestor întâlniri s-au stabilit principii în ceea ce priveşte prescrierea medicamentului în aşa fel încât pacientul să aibă mult mai uşor acces la tratament, în aşa fel încât medicii de familie să poată prescrie şi alte categorii de medicaţie, în special ce puteau să prescrie până la momentul de faţă."
În emisiunea "Probleme la zi" de la Radio România Actualităţi, Florian Bodog a făcut şi un apel la medicii de familie să semneze actele adiţionale, fără de care nu pot fi acordate servicii decontate, bilete de trimitere la medicii specialişti, sau de internare în spital, precum şi reţete compensate.
În cadrul dezbaterii, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, Rodica Tănăsescu, a declarat, la rândul său, că ea şi toţi colegii ei au înţelegere pentru pacienţi, însă cer din partea autorităţilor soluţii pentru problemele semnalate.
Rodica Tănăsescu: "Pacienţii au nevoie astăzi şi mâine de servicii medicale. Şi noi am fi avut nevoie astăzi şi ieri de nişte modificări concrete ale legislaţiei, în aşa fel încât măcar o bună parte din probleme să fie rezolvate.
Am fi vrut foarte mult să existe măcar un protocol de asumare a resonsabilităţii fiecărui decident, fiecărei instituţii de care care depinde sănătatea românilor, pentru asumarea unor chestiuni foarte clare legate de protocoale, legate de aplicarea protocoalelor.
Oare, pacienţii noştri, care se duc să-şi facă investigaţii, găsesc plafon? Nu găsesc, săracii de ei, plafon pentru investigaţii. Şi, totuşi, Casa nu dă niciun răspun în acest sens. Unii dintre colegii noştri s-au temut şi au semnat adiţionalele; unele nu."
În plan politic, reprezentanţii a două partide din opoziţie - PNL şi PMP - şi-au exprimat, azi, sprijinul pentru medicii de familie nemulţumiţi şi au cerut demisia ministrului Florian Bodog, pe care-l consideră responsabil de situaţia din sistemul de sănătăte.