Majorările salariale din educație reprezintă „o măsură cu efect imediat”
Greva din învăţământ va continua şi după ziua de marţi, când se termină minivacanţa, au anunţat liderii sindicali care şi-au menţinut poziţia şi după ultima rundă de negocieri, de ieri, de la Palatul Victoria.
02 Iunie 2023, 07:55
Liderii sindicali au respins din nou majorările propuse de Guvern şi adoptate într-o şedinţă specială a Executivului.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca a explicat cum se vor aplica aceste măriri salariale:
Ligia Deca: Creșterile salariale reprezintă o măsură cu efect imediat. Acel 1.000 de lei brut adăugat în baza salarială pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cei 400 de lei brut pentru personalul nedidactic. De asemenea, actul normativ garantează din nou, de această dată și în format de cadru normativ, faptul că în noua lege a salarizării se va respecta principiul ca baza salarizării în educație, adică salariul mediu brut al debutantului, să fie egal cu salariul mediu brut pe economie, urmând ca la Ministerul Muncii să se desfășoare discuţiile vis-avis de grila de salarizare.
Liderii sindicali au anunțat că profesorii vor o majorare mai consistentă decât cea oferită.
Președintele Federației Spiru Haret, Marius Nistor: Grila de salarizare stabilită cu Ministerul Educației trebuie să fie aplicată în integralitate din această lună. Acesta este mandatul cu care am fost învestit de colegii mei.
Un alt lider sindical, Simion Hăncescu de la FSLI, a reafirmat că oamenii au semnat pentru grevă generală și „nu cedează”.
Greva din învățământ a fost declanșată „pe termen nelimitat” pe 22 mai 2023, principalele revendicări fiind de natură salarială.