Majorarea taxelor locale creează controverse în teritoriu
Primarii din ţară reacţionează diferit la posibilitatea de majorare din 2014 a taxelor locale pentru persoanele fizice cu peste 20%.
07 Noiembrie 2013, 19:20
Primarii din ţară reacţionează diferit la posibilitatea de majorare din 2014 a taxelor locale pentru persoanele fizice cu peste 20%.
În prezent, autorităţile locale pot stabili cote adiţionale la impozite şi taxe faţă de nivelurile aprobate de guvern doar până la plafonul maxim de 20%, atât în cazul persoanelor fizice cât şi în cazul firmelor.
În nota de fundamentare a unui proiect de ordonanţă de urgenţă, la capitolul "Schimbări preconizate" se arată însă că acest lucru se va schimba.
Guvernul ar urma să schimbe Codul fiscal şi să introducă o nouă prevedere prin care plafonul maxim de 20% până la care pot fi majorate suplimentar impozitele şi taxele locale să fie menţinut doar pentru firme, pentru protejarea mediului de afaceri.
Pentru persoanele fizice, guvernul ar urma să dea undă verde majorării taxelor locale cu peste 20%.
Întrebaţi de corespondenţii Radio România dacă vor da curs acestei posibilităţi sau ce planuri au pentru 2014, unii primari dau de înţeles că vor fi nevoiţi să majoreze taxele.
Impozitul local "trebuie să fie plătibil"
Alţii spun însă că cetăţenii mai trebuie să şi poată plăti. Aşadar, la Sibiu, Constanţa, Deva, Arad sau Timişoara taxele şi impozitele nu vor fi majorate.
"Noi n-am aplicat niciodată majorarea de 20% pentru persoane fizice şi nici n-am de gând s-o aplic. Eu am afirmat cam de când sunt primar că impozitul local trebuie să aducă o anumită sumă la bugetul local, dar trebuie să fie şi plătibil" a declarat primarul liberal al Sibiului, Claus Johanis.
"În principiu, nu vreau să cresc nici o taxă. Ştiu că nici anul trecut noi n-am crescut. Poate o actualizare cu inflaţia, nu ştiu, dar în orice caz eu sunt împotriva creşterii taxelor" a spus primarul PSD al Constanţei, Radu Mazăre.
La Deva, taxele şi impozitele au scăzut în 2013 şi aşa vor rămâne.
"Nu poţi aduce un venit bugetului local prin mărirea de taxe şi impozite. Poţi aduce prin crearea de locuri de muncă, prin facilităţi fiscale. Datoria noastră este să găsim soluţii de a aduce alţi bani la bugetul local" susţine primarul PC al Devei, Petru Mărgineanu.
"Noi nu vom ridica taxele în Arad pentru anul 2014 cu 20% decât, evident, dacă hotărârea de guvern o să fie obligatorie pentru toate administraţiile din România" a precizat primarul PDL al Aradului, Gheorghe Falcă.
La Fălticeni, însă, oraş mai mic decât cele anterioare, majorarea taxelor pare necesară.
"Cred că va fi o majorare pentru că nivelul cheltuielilor este destul de mare şi, în primul rând, trebuie să asigurăm buna funcţionare a instituţiei şi tot ceea ce înseamnă administrarea oraşului" a spus primarul PSD al Fălticeniului, Gheorghe Cătălin Coman.
Pentru 2013, guvernul a decis majorarea nivelului taxelor locale cu 16,05% ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani.
Premierul Victor Ponta declara atunci că guvernul nu face decât să comunice autorităţilor locale rata cumulată a inflaţiei, dar ulterior le-a avertizat să nu mai ceară bani de la buget dacă nu şi-au majorat taxele locale.