Majorarea salariului minim, "benefică pentru economie"
Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, afirmă că o creştere cu până la 150 de lei a salariului minim pe economie ar determina şomerii să caute de lucru şi să nu mai aştepte ajutor social.
Articol de Diana Domenico, 01 Noiembrie 2010, 19:10
Sindicatele insistă ca salariul minim să crească anul viitor iar veniturile bugetarilor să revină la valorile dinainte de reducerea cu 25%.
Reprezentanţii Blocului Naţional Sindical apreciază că astfel de măsuri ar aduce beneficii pentru buget.
Liderul BNS, Dumitru Costin, spune că marţi va prezenta celor de la FMI propriile calcule privind majorarea salariilor şi impactul pe care aceasta l-ar avea asupra economiei.
Majorarea salariului minim cu până la 150 de lei ar putea fi benefică pentru buget iar relaţia este direct proporţională, susţine BNS.
Pe măsura creşterii salariului minim, creşte şi impactul pozitiv net asupra bugetului general consolidat - este concluzia studiului realizat la iniţiativa Blocului Naţional Sindical, în cadrul proiectului "Investeşte în oameni", cofinanţat prin fondul social european.
Creşterea salariului minim ar induce costuri suplimentare în sectorul privat între 1-3%, în funcţie de majorare, însă încasările din TVA aferente consumului curent de produse alimentare vor creşte cu până la 130 de milioane de lei.
Liderul BNS, Dumitru Costin, a subliniat că există soluţii pentru o evoluţie a salariului minim şi nu o îngheţare a acestuia.
"Este nevoie de creşterea salariului minim, pentru a ieşi din capcana şomajului. Diferenţa dintre veniturile obţinute din salariul minim şi veniturile obţinute din diverse forme de protecţie socială sunt atât de mici, încât nu stimulează căutarea unui loc de muncă.
"A doua măsură, se poate reduce, în primă fază mai puţin, fiscalitatea pe locul de muncă şi în al treilea rând, obligatoriu, întărit rolul şi autoritatea inspecţiei muncii în România. "
Creşterea salariilor, "posibilă în etape"
Referindu-se la decizia de a păstra şi în 2011 salariile diminuate cu 25%, economistul Liviu Voinea, coordonatorul proiectului, este de părere că analiza de impact arată că salariile ar putea creşte, însă în două etape.
"După părerea mea, se pot întoarce salariile mici, în general salariile sub salariul mediu printr-o serie de măsuri, printre care creşterea salariului minim - ar fi una dintre măsurile compensatorii.
"În paralel este nevoie de o reformă, în special la nivelul funcţiilor de conducere din sectorul public şi pe ansamblu acea reducere cred că poate fi dată înapoi, dar probabil nu într-o etapă, ci în două".
"Pe de altă parte, toată economia teoretică la buget de aproximativ şapte miliarde de lei poate fi compensată imediat prin reducerea cheltuielilor discreţionare cu achiziţia de bunuri şi servicii, unde tot bugetul acolo este 28 miliarde de lei pentru 2011", susţine Liviu Voinea.
Rezultatele studiului vor fi prezentate marţi delegaţiei FMI, sindicaliştii aşteptând ca patronatele şi guvernul, care nu sunt de acord cu această creştere, să prezinte argumente în acest sens.
Dintre ţările membre ale Uniunii Europene riscul de sărăcie pentru cei care nu au un loc de muncă este cel mai mare în România.
18% dintre cei care muncesc în România sunt expuşi riscului de sărăcie, în timp ce media Uniunii Europene se situează la 8%.