Mai sunt trei zile până la introducerea sistemului de garanţie returnare
Ambalajele băuturilor cu capacitate de la 100 de mililitri până la trei litri vor avea un cost suplimentar de 50 de bani, care va putea fi recuperat la predarea sticlei, PET-ului sau dozei.
Articol de Radiojurnal, 27 Noiembrie 2023, 19:05
Mai sunt doar trei zile până la introducerea sistemului de garanţie returnare în România, care prevede ca ambalajele băuturilor cu capacitate de la 100 de mililitri până la trei litri să aibă un cost suplimentar de 50 de bani, care va putea fi recuperat la predarea sticlei, PET-ului sau dozei.
La Bonţida, în judeţul Cluj, a fost inaugurat luni primul centru regional de sortare şi numărare a reciclabilelor, iar până la sfârşitul anului viitor vor funcţiona 17 astfel de centre la nivel naţional, unde vor ajunge ambalajele ce vor fi colectate de la comercianţi, obligaţi să amenajeze dispozitive şi spaţii speciale în care să le preia.
Atât autorităţile, cât şi partenerii implicaţi în funcţionarea noului sistem atrag atenţia că din 30 noiembrie lucrurile vor începe să funcţioneze treptat, iar ministrul mediului, Mircea Fechet, estimează că în câţiva ani România îşi va îmbunătăţi semnificativ gradul de reciclare.
Mircea Fechet: Dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă astăzi, constatăm că rata de colectare separată și implicit de reciclare este una extrem de modestă, 12%, 13%. Iar dacă ne uităm la performanțele sistemelor de garanție-returnare din alte țări din Europa, putem constata că în Germania, spre exemplu, avem 95% la sticlă și 98% la dozele de aluminiu. Acum, poate n-o să reușim din prima să avem cifrele Germaniei, dar, începând cu anul trei de funcționare, sistemul trebuie să funcționeze la niște parametri care să depășească 90%. Ceea ce eu cred că pentru România este un progres extraordinar.
În cadrul dezbaterii "Probleme la zi" de la Radio România Actualități, ministrul mediului a mai estimat că, până la jumătatea anului viitor, toate băuturile vizate de sistemul garanție-returnare se vor găsi pe rafturile magazinelor în ambalaje cu garanţie.
Introducerea mecanismului de reciclare se va face treptat, subliniază şi reprezentantul firmei care gestionează sistemul.
De exemplu, toţi comercianţii trebuie să amenajeze punctele de returnare şi să semneze contractul pentru preluarea ambalajelor, iar până acum doar aproximativ 20% dintre ei au semnat aceste contracte, adică aproximativ 10.000. Lucrurile se schimbă însă de la o zi la alta, după cum a precizat Anca Severin, directorul RetuRo.
Anca Severin: Vor fi puncte de returnare toți comercianții, deci undeva la peste 60.000 de comercianți vor deveni puncte de returnare. Pentru consumatori, un pic de răbdare, să caute logo-ul "ambalaj cu garanție", ulterior îl vor putea duce înapoi în orice magazin. Aceste produse, care au garanția de 0,50 lei, vor apărea gradual pe piață. Ele nu vor fi din prima zi în toate magazinele, va exista o perioadă de tranziție. Când vor exista atât produsele fără garanție, cât și produsele cu garanție la raft, comercianții vor fi obligați să afișeze garanția separat, astfel încât consumatorii să știe care sunt produsele pentru care își vor putea recupera cei 0,50 lei înapoi.