Mai puțin de 9% din totalul locuințelor din județul Vaslui sunt în prezent asigurate obligatoriu împotriva riscurilor naturale
Românii nu s-au înghesuit să-şi asigure locuinţele împotriva dezastrelor naturale, deşi acest lucru este obigatoriu prin lege - puţin sub două milioane de persoane încheiaseră o astfel de poliţă pînă la finalul anului trecut. Iar dintre toate judeţele, Vasluiul stă cel mai prost la acest capitol cu aprope 15.500 de asigurări active, adică 8,69%. Localnicii în continuare nu dau importanţă asigurării obligatorii, în ciuda beneficiilor sale şi a sumei mici de plată, anual.
Articol de Alina Darie, Vaslui, 13 Martie 2023, 08:19
Mai puțin de 9% din totalul locuințelor din județul Vaslui sunt în prezent asigurate obligatoriu împotriva celor trei riscuri naturale: cutremure, inundații și alunecări de teren, procentul extrem de mic plasând Vasluiul pe unul din ultimele locuri în clasamentul național.
Asiguratorii spun că sunt mai multe cauzele care stau la baza unei asemenea situații, între care primează veniturile mici ale populației, dar și faptul că primăriile, deși au obligația de a verifica și chiar de a sancționa proprietarii fără poliță de asigurare încheiată, nu fac asemenea controale în teren.
O altă cauză ar fi aceea că în județul Vaslui în jur de 60% din populație locuiește în mediul rural, iar cele mai multe case din comunele județului nu sunt asigurate, inclusiv din cauza faptului că în rândul populației rurale nu s-a făcut o promovare corespunzătoare în ceea ce privește asigurarea obligatorie a locuințelor.
Potrivit Legii 260 din 2008, proprietarii de locuințe sunt obligați să încheie polițe de asigurare, suma maximă asigurată fiind de 20.000 euro pentru locuințele de tip A și de 10.000 euro pentru locuințele de tip B. Proprietarii asigurați au de plătit doar 10 euro pe an în cazul locuințelor de tip B și 20 euro în cazul locuințelor de tip A.