Mai mulți bani fermierilor români, bulgari și polonezi afectați de importurile de cereale din Ucraina
Comisia Europeană va aloca mai mulți banii fermierilor români, bulgari și polonezi, afectați de importurile cereale din Ucraina după ce președintele Iohannis a atras atenția la summitul de la Bruxelles că ajutoarele stabilite deja sunt insuficiente.
Articol de Alina Stănuţă, 25 Martie 2023, 08:26
Comisia Europeană va aloca mai mulți banii fermierilor români, bulgari și polonezi, afectați de importurile cereale din Ucraina după ce președintele Iohannis a atras atenția la summitul de la Bruxelles că ajutoarele stabilite deja sunt insuficiente. Cele două zile de convorbire au fost dominate de problemele energetice și de competitivitate ale Uniunii, precum și de situația războiului din Ucraina. Lideri europeni și-au refirmat susținerea pentru Kiev și au aprobat planul de două miliarde de euro prin care mai multe țări membre, între care şi România, vor achiziţiona în comun pentru Ucraina. Trimisul nostru, Alina Stănuţă, relatează:
Corespondență din Bruxelles - Reporter: Alina Stănuță - În cadrul reuniunii de la Bruxelles, șeful statului, Klaus Iohannis, a reiterat susținerea României pentru continuarea sprijinului pentru Ucraina, pe toate palierele, cât timp va fi necesar, și a salutat demersul european comun de furnizare urgentă de muniție acestei țări. El s-a referit la sprijinul oferit de țara noastră Ucrainei, în contextul războiului, inclusiv prin eforturile masive de facilitare a exportului a peste 14 milioane de tone de cereale din Ucraina către piețele globale. În acest context, președintele Iohannis a solicitat Comisiei Europene să reanalizeze nivelul sprijinului financiar acordat fermierilor români pentru a face față dificultăților generate de situația actuală, iar șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că urmează să fie reanalizată aceast sumă.
Ursula von der Leyen: Primul pas a fost să livrăm un ajutor de 56 de milioane de euro către agricultori, însă nu este de ajuns și acest lucru a fost clarificat în Consiliu. Aici mulțumesc României că a pus problema în Consiliu și vom aloca mai mulți bani pentru agricultorii din statele din prima linie.
Pe de altă parte, șeful statului a salutat mesajul puternic pentru Republica Moldova, arătând că un sprijin suplimentar din partea Uniunii Europene, inclusiv prin avansarea procesului de aderare, este necesar pentru consolidarea rezilienței acestui stat în fața amenințărilor cu care se confruntă din partea Federației Ruse. Liderii europeni au agreat că Uniunea va continua să ofere Republicii Moldova tot sprijinul, inclusiv pentru consolidarea securității, stabilității economiei și aprovizionării cu energie a țării, în fața acțiunilor destabilizatoare ale actorilor externi și, respectiv, pentru parcursul de aderare la Uniunea Europeană, iar Comisia Europeană urmează să prezinte un pachet de sprijin.