Mai multe localităţi, afectate de inundaţii
13 judeţe din nordul şi nord-estul ţării sunt sub atenţionare cod galben de ploi până marţi, iar autorităţile fac evacuări şi acumulări controlate pentru evitarea producerii viiturilor.
28 Iunie 2010, 18:43
Fluviul Dunărea şi râurile Prut şi Siret au atins debite maxime, în urma fenomenelor meteorologice din ultimele zile, iar autorităţile fac evacuări şi acumulări controlate pentru evitarea producerii viiturilor, consolidând digurile în zonele afectate.
Cotele Prutului au crescut la Rădăuţi Prut cu 47 de cm în ultimele şase ore, ne transmite corespondentul nostru Gina Poenaru. Se estimează că o a doua viitură va ajunge la Rădăuţi Prut în cursul acestei nopţi între orele 0:00 şi 3:00 şi că nivelul râului va fi cu doi metri mai mic decât cel înregistrat în 2008.
Oamenii aşteaptă cu bagajele făcute de trei zile să fugă din calea unei noi viituri, iar unii dintre ei şi-au mutat deja lucrurile la rude.
Râurile Siret şi Trotuş au în continuare debite foarte mari. Trotuşul a depăşit cota de atenţie cu 12 centimetri, în timp ce Siretul a depăşit cota de atenţie cu 85 de centimetri, acesta ajungând la un debit aproape de vărsare de 3.500 de metri cubi pe secundă, adică debitul normal al Dunării.
Potrivit directorului general al Administraţiei Naţionale "Apele Române", există în continuare riscuri de viituri rapide, cu formare de torenţi şi scurgeri de pe versanţi, însă până în prezent nu s-au înregistrat breşe în diguri.
73 de localităţi din 23 de judeţe au fost afectate de inundaţii în ultimele 24 de ore, iar o persoană din comuna Todireşti, judeţul Suceava, a fost dată dispărută, arată ultimul raport al Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Atenţionarea cod galben de ploi este valabilă până marţi
13 judeţe din nordul şi nord-estul ţării sunt sub atenţionare cod galben de ploi valabilă până marţi ne transmite corespondentul nostru Dan Vasiliu.
În judeţul Covasna sunt izolate 2 localităţi: Bita şi Leţnic, din cauza apelor care au acoperit căile de acces. Şi pe cursul superior al Oltului în judeţul Harghita au rămas izolate câteva case. În toate localităţile de pe malurile râurilor pentru care hidrologii au emis avertizări localnicii au construit diguri din saci de nisip pentru a-şi proteja locuinţele.
Probleme sunt şi în traficul rutier şi feroviar: DN 11B care leagă comuna Cosmeni de Târgu Secuiesc este închis de ieri din cauza apelor care se scurg de pe versanţi.
Pe DN 12 A circulaţia se desfăşoară pe un singur fir între localităţile Lunca de Sus şi Miercurea Ciuc din cauza surpării carosabilului mpe o distanţă de 40 de metri. La limita dintre judeţele Harghita şi Bacău, linia ferată a rămas suspendată peste un pârâu care şi-a schimbat cursul din cauza debitului crescut. Din acest motiv, CFR a anulat 19 trenuri care tranzitau acest sector, iar traficul va fi reluat imediat ce echipele operative trimise la faţa locului vor remedia situaţia.