Mai multe iniţiative legislative, care înăspresc pedepsele pentru traficanţii de droguri, sunt în dezbatere în Parlament
Emisiunea ”Serviciul de noapte” de la Radio România Actualități, care va începe după știrile de la miezul nopții, marchează debutul campaniei pe care postul nostru o dedică luptei împotriva traficului de droguri și conștientizării pericolelor consumului de substanțe interzise.
Articol de Ioan Suciu, 05 Octombrie 2023, 13:22
Mai multe iniţiative legislative care înăspresc pedepsele pentru traficanţii de droguri sunt în dezbatere în Parlament.
Între timp consumul creşte iar statul nu prea are soluţii pentru dependenţii de stupefiante, în condiţiile în care centre de reabilitare pentru ei sunt prea puţine.
Medicii care tratează persoane cu adicţii de acest fel spun că prevenţie se face doar pe hârtie, practic lucrurile nu stau chiar bine.
La Centrul de speciliatiate din Arad, spre exemplu, este un singur angajat pe partea de prevenţie iar situaţia nu este singulară.
Cu un singur angajat dedicat prevenirii, acest centru se străduiește să facă față cerințelor din ce în ce mai mari ale comunității.
Coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog din Arad, Florin Bîscă: Se urmărește informarea corectă cu privire la riscurile consumului de droguri, dezvoltarea personală, emoțională și interpersonală a tinerilor, îmbunătățirea abilităților sociale, promovarea voluntariatului și oferirea unor alternative sănătoase de petrecere a timpului liber.
Cu toate acestea, perspectiva doctorului Adrian Darabanțiu, medic de familie și președinte al Asociației Medicilor de Familie din Arad, aduce în discuție o altă realitate.
Prevenție, care ar trebui să fie baza la noi, nu se face absolut deloc. Pe hârtie bifăm prevenție cât încape, da, și spuneți-mi și mie ce faci cu un narcoman? Eu am două cazuri în care efectiv nu am reușit să le rezolv pe sistem de stat. Oricine își poate permite 1.000 de euro pe lună în sistem privat și în plus de asta noi nu avem nici măcar suport. Asociația anonimă drogaților sau alcoolicilor care vorba aceea trebuie un psiholog. Trăim într-o țară democratică în care, dacă pacientul narcoman se cere să plece acasă, că el așa vrea și se dă liber, nu poți să-l ții împotriva voinței lui, nu pot să-l internez împotriva voinței lui.
În acest context, este evident că este nevoie de o colaborare mai strânsă între autorități, instituții și comunitate pentru a aborda această problemă complexă.
Emisiunea ”Serviciul de noapte” de la Radio România Actualități, care va începe după știrile de la miezul nopții, marchează debutul campaniei pe care postul nostru o dedică luptei împotriva traficului de droguri și conștientizării pericolelor consumului de substanțe interzise. (PH)