Mai multe ambasade solicită întâlniri cu noua conducere CSM
Respectarea statului de drept este punct principal de discuţie la întâlnirea programată săptămâna viitoare între reprezentanţii Ambasadei SUA la Bucureşti şi conducerea CSM.
Articol de Daniela Vasilescu, 10 Ianuarie 2014, 14:29
Respectarea statului de drept este punct principal de discuţie, alături de independenţa justiţiei române şi la întâlnirea programată pentru începutul săptămanii viitoare între reprezentanţii Ambasadei SUA la Bucureşti şi conducerea CSM.
Scurta discuţie - solicitată intempestiv, după cum arată preşedintele CSM şi care a avut loc joi între cele două părţi - a avut doar scopul de a stabili temele de dialog.
Noul preşedinte al CSM, judecătorul Adrian Bordea, spune că şi alte ambasade şi-au exprimat dorinţa de a avea discuţii cu conducerea CSM, solicitări previzibile şi care vor fi acceptate, ca şi cea cu reprezentanţii SUA.
Întrebat dacă la întâlnirea de joi s-a discutat şi despre declaraţiile premierului Victor Ponta de după verdictul definitiv de încarcerare a lui Adrian Năstase în dosarul Zambaccian, Adrian Bordea a răspuns negativ, însă s-a arătat convins că acestea vor constitui unul din puncte de dialog
"Problema asta se va pune, fără discuţie, în condiţiile unei discuţii mai ample. Fără discuţie, vă spun, pentru că s-a făcut o mică aluzie că în SUA nimeni nu comentează hotărârile judecătoreşti", a declarat Adrian Bordea.
CSM, garantul independenţei justiţiei
Independenţa justiţiei a fost tema centrală a primei conferinţe de presă a noii conduceri CSM, aleasă într-o perioadă în care se derulează procese în mai multe dosare care vizează politicieni, dar şi pe fondul unor ample discuţii în spaţiul public pe acest subiect al independenţei.
Preşedintele CSM, Adrian Bordea, dă asigurări vineri că CSM este garantul independenţei justiţiei şi face un apel către toate categoriile implicate.
"Magistraţilor, şi anume să fie independenţi, să fie imparţiali, să respecte legea şi jurisprudenţa indiferent de ingerinţe şi indiferent de persoana care îi atacă.
"Totodată, vrem să transmitem un mesaj şi către societate şi anume acela că niciodată un magistrat nu va fi apărat dacă încalcă legea bunelor moravuri sau ordinea publică.
"Vrem să facem apel către actorii politici să nu considere justiţia ca obiect al luptei electorale într-un an pe parcursul căruia sunt evenimente de această natură", a conchis preşedintele CSM, Adrian Bordea.
Diplomaţii britanici de la Bucureşti "se intâlnesc în fiecare an cu noua conducere a CSM"
Ambasada Marii Britanii precizează pentru Radio România că diplomaţii britanici de la Bucureşti se intâlnesc în fiecare an cu noua conducere a CSM.
Prin urmare şi anul acesta va avea loc o întrevedere cu conducerea CSM, urmând ca detaliile specifice sa fie convenite în următorul interval de timp.