Magiunul de prune Topoloveni, în topul calităţii europene
Magiunul de prune produs la Topoloveni este primul produs românesc din lista celor peste 1.000 de produse agricole şi alimentare protejate de sistemul european de calitate.
08 Aprilie 2011, 16:45
De la 8 aprilie, magiunul de prune se alătură celor peste 1.000 de produse agricole şi alimentare protejate de sistemul european de calitate al denumirilor de origine protejată (DOP) şi indicaţiilor geografice protejate (IGP), se arată într-un comunicat de presă.
Magiunul de prune Topoloveni este o pastă fină, omogenă în toată masa produsului, fără aglomerări de masă sau urme de coji, lucioasă la suprafaţă datorită metodei locale de fabricaţie.
Reputația de care se bucură magiunul de prune Topoloveni este dovedită de articole de presă și publicații (lucrări de specialitate) editate frecvent în presa locală și națională și de premiile primite încă din anul 2002 prin participarea la expoziții, respectiv Salonul Național de conserve, organzat de Uniunea Generală a Industriașilor din România (Premiul de Excelență Marca de Aur).
Citiţi şi: |
Detalii despre magiunul de Topoloveni. |
Magiunul de prune Topoloveni a fost premiat în anul 2010 de către ITQI (Internațional Taste and Quality Institute).
--fb1
"România are tradiţii locale, agricole şi alimentare, cu un potenţial excepţional. Recunoaşterea europeană pentru magiunul de Topoloveni este un prim pas, un drum deschis pentru promovarea şi protejarea produselor de calitate româneşti, în Europa şi în afara ei. Îi felicit pe producători pentru acest succes şi sper că şi alţii le vor urma exemplul", a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, după semnarea deciziei de înregistrare a produsului românesc în registrul denumirilor de origine şi indicaţiilor geografice protejate.
În prezent, registrele de calitate pentru produsele agricole şi alimentare sunt următoarele:
Denumiri de origine protejată (DOP)- denumiri ale unor produse cu caracteristici datorate în mod exclusiv sau esenţial locului lor de producţie şi priceperii producătorilor locali; Indicaţii geografice protejate (IGP)- produse agricole şi alimentare a căror reputaţie sau ale căror caracteristici sunt strâns legate de desfăşurarea activităţii de producţie într-o zonă geografică dată şi specialităţi tradiţionale garantate (STG)- denumiri de produse care garantează caracterul tradiţional al produsului, fie prin compoziţia acestuia, fie prin metoda sa de obţinere.
Garantarea calităţii pentru consumatori şi a unui preţ echitabil pentru fermieri sunt obiectivele reformei politicii europene de calitate lansată de Comisia Europeană în decembrie 2010.
Aceasta are în vedere o mai bună recunoaştere a valorii produselor de calitate, a tradiţiilor din care izvorăsc şi a efortului suplimentar pe care realizarea acestora îl solicită.
Citiţi şi: |
Clasamentul produselor din topul calităţii UE |
Comisia analizează şi necesitatea introducerii unor sisteme de calitate adaptate micilor producători, care îşi comercializează produsele pe pieţe locale, respectiv producătorilor din zonele montane.
În 2008, cea mai mare valoare de produse din Uniunea Europeană, prezente în topul calităţii o aveau produsele din Italia, urmate de cele din Franţa şi Spania.
Pe ultimele locuri din top se află produsele provenite din Finlanda, Slovenia şi Cipru.