Magiun premiat de International Taste & Quality Institute
Ministrul Agriculturii spune că este primul produs alimentar tradiţional din România care primeşte o asemenea distincţie.
06 Iunie 2010, 15:30
Producătorul magiunului de prune Topoloveni - Argeş a primit de la Internaţional Taste & Quality Institute din Bruxelles premiul Superior Taste.
Este primul produs alimentar tradiţional din România care primeşte o asemenea distincţie, iar cazul său trebuie văzut ca un exemplu de urmat pentru alţi producători români, spune ministrul Agriculturii Mihail Dumitru.
El precizează că 16 alte dosare de produse tradiţionale româneşti fac acum demersuri pentru recunoaştere la nivel european.
16 dosare ale unor producători independenţi sau ale unor asociaţii de producători se află acum în pregătire la Oficiul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Ecologice Româneşti.
The Superior Taste Award este o recunoaştere mondială bazată pe degustarea în orb făcută de 60 de bucătari de renume internaţional, de la restaurante consemnate în Michelin Guide of Food.
Magiunul natural de prune de Topoloveni - Argeş este singurul produs românesc listat în baza de date a Comisiei Europene şi unul dintre puţinele alimente funcţionale care există pe piaţa din România.
Produsul obţinut din noua producţie este ecologic şi nu are in compoziţie aditivi alimentari şi nici zahăr adăugat. Analizele realizate la Laboratorul National de Incercari LAREX şi la Institutul de Cercetari Alimentare au arătat că glucidele prezente sunt naturale, provenind de la prunele care sunt culese la deplina lor maturitate.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, spune ca produsul are efecte antioxidante, împiedica îmbatrânirea precoce, ajută la ameliorarea constipaţiei, fiind indicat copiilor încă de la vârsta diversificarii alimentaţiei.