Magistraţii se opun micşorării salariilor cu 25%
Judecătorii Tribunalului Bucureşti cer Consiliului Superior al Magistraturii să le apere drepturile financiare.
04 Iunie 2010, 18:41
Magistraţii se opun micşorării veniturilor cu 25%. În plus, aceştia mai sunt nemulţumiţi şi din cauză că nu sunt puse în practică unele decizii mai vechi prin care şi-au recâştigat anumite drepturi salariale.
În ciuda nemulţumirii arătate, deocamdată magistraţii nu par a fi de acord cu recurgerea la proteste mai radicale. Cel puţin, o parte dintre ei.
În capitală, judecătorii Tribunalului Bucureşti îşi continuă activitatea în mod normal, dar cer Consiliului Superior al Magistraturii să le apere interesele, inclusiv cele financiare. Mai porniţi se arată magistraţii din Neamţ.
Judecătorii Tribunalului Neamţ au decis să suspende şedinţele de judecată începând de luni, 7 iunie, între orele 10:00 şi 11:00.
Hotărârea a fost luată cu majoritate de voturi, iar un comunicat al Asociaţiei Judecătorilor din Neamţ nu exclude radicalizarea protestului dacă Guvernul nu renunţă la tăierea salariilor.
Indiferent, însă, de modul în care vor protesta, magistraţii spun că pachetul aşa-numitelor legi ale austerităţii ar încălca mai multe principii din Constituţie. Adrian Neacşu este preşedinte al Tribunalului Vrancea.
"Noi, judecătorii, am decis: foarte, foarte multe probleme de constituţionalitate. Unele dintre ele sunt extrem de grave pentru că încalcă în picioare principii fundamentale ale statului de drept, principii care se aplică în toate instanţele de judecată din România, de exemplu, şi aici mă refer la acel principiu arhicunoscut al neretroactivităţii legii", a declarat Adrian Neacşu.
Pe lângă nemulţumirea provocată de scăderea salariilor, magistraţii spun că mai au o problemă.
Modul în care Guvernul Boc are de gând să facă economii la buget aduce şi o micşorare a pensiilor din domeniul justiţiei, iar asta înseamnă, din nou, încălcarea unor principii constituţionale, ba chiar şi a legilor europene în această chestiune.
"Magistraţii, alături de alte categorii profesionale, sunt loviţi chiar mai tare, iar aici vorbesc de problema pensiilor speciale care, neputând fi abrogate prin legea specială a pensiilor, care, după cum ştiţi, se află deja în Parlament, încearcă această abrogare prin asumarea răspunderii Guvernului pe cele două legi", a mai spus Adrian Neacşu.
Pentru că le-ar fi încălcate drepturile băneşti, magistraţii intenţionează să sesizeze Avocatul Poporului pentru contestarea la Curtea Constituţională a actelor normative prin care sunt reduse pensiile şi salariile. În această chestiune a intervenit şi Asociaţia Internaţională a Juriştilor Democraţi de la Bruxelles.
Aceasta cere Parlamentului României să nu valideze măsurile de diminuare a pensiilor şi salariilor magistraţilor întrucât acestea contravin dreptului internaţional şi jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului.