Magistraţii, nemulţumiţi de "mica reformă"
Asociaţia Magistraţilor susţine că, în urma adoptării în Senat a aşa-numitei legi a micii reforme, s-ar încălca grav regulile de drept şi drepturile cetăţeanului.
Articol de Mădălina Radu, 31 August 2010, 20:28
Magistraţii sunt nemulţumiţi că măsurile care ar trebui să scurteze durata proceselor nu sunt discutate şi în cadrul asociaţiilor profesionale din sistemul judiciar.
Asociaţia Magistraţilor susţine că, în urma adoptării în Senat a aşa-numitei legi a micii reforme, s-ar încălca grav regulile de drept şi drepturile cetăţeanului.
Oficialii europeni au criticat, de nenumărate ori, România, tocmai din cauza a ceea ce ei numeau lipsa voinţei politice în realizarea unei reale reforme în justiţie.
Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Mona Pivniceru, a susţinut că prin proiectul privind accelerarea soluţionării proceselor nu s-ar urmări o reformă reală a sistemului judiciar.
Asociaţia consideră că aşa-numita lege a micii reforme în justiţie, în curs de adoptare în Parlament, este, de fapt, un exerciţiu de imagine.
"Multe texte sunt preluate din Codul de procedură civilă actual, cu o nouă renumerotare, parând a fi noi. Altele au menirea de a încărca şi mai mult instanţa de dosare", a declarat Mona Pivniceru.
Aceasta a adăugat că nu ştie care sunt raţiunile juridice ale acestei reforme şi că probabil acestea sunt unele politice deoarece juridice, susţine Mona Pivniceru, nu sunt.
"Nu realizez în ce constă mica reformă. Schimbăm un lucru cu acelaşi lucru?", a explicat preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România.
Ministrul Justiţiei apără proiectul legii micii reforme
La rândul său, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a explicat că intenţia elaborării acestui proiect a fost introducerea unor măsuri, care să anticipeze implementarea noilor Coduri, civil şi penal.
Acestea ar încerca să uşureze atât munca judecătorilor, cât şi situaţia justiţiabililor, până când vor fi condiţii tehnice, logistice şi financiare suficiente de pregătire a sistemului judiciar pentru aplicarea Codurilor.
El a spus că prezenţa lui la această dezbatere este cea mai bună dovadă că doreşte un dialog cu magistraţii.
"Nu toată lumea a dorit să participe la acest dialog, nu am făcut o vină nimănui din această neparticipare.
"Ne-a părut rău că invitaţiile noastre nu au fost onorate de către toată lumea, în speţă, chiar de către AMR. Ne-am fi dorit să fim împreună în acest proiect coautori", explicat ministrul justiţiei.
Magistraţii îşi doresc un act legislativ de calitate
Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Florica Bejinaru, a afirmat că magistraţii îşi doresc un act legislativ de calitate, aceasta fiind şi una dintre condiţiile indispensabile pentru a realiza reforma sistemului judiciar.
Ea a spus că pentru acest lucru este necesar ca toate cele trei puteri ale statului să colaboreze.
"Nici nu vă imaginaţi cât de multe lucruri bune s-ar face în justiţie şi care ar fi calitatea actului de justiţie, dacă actele legislative ar fi de calitate şi să treacă şi prin ochiul, prin filtrul practicianului", a declarat Florica Bejinaru.
La final, Cătălin Predoiu a dat asigurări că ministrul justiţiei va continua, până la adoptarea de către Camera Deputaţilor, care este for legislativ decizional, să îmbunătăţească proiectul legii micii reforme.