MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte
Nouă cetățeni români care se aflau în insula Mayotte au fost preluaţi de o aeronavă aparținând Forțelor Aeriene Franceze.
Articol de Radiojurnal, 22 Decembrie 2024, 11:41
Ministerul Afacerilor Externe precizează că nouă cetățeni români care se aflau în insula Mayotte, lovită de ciclonul Chido, au fost evacuați la bordul unei aeronave aparținând Forțelor Aeriene Franceze.
Situația lor s-a aflat în atenția Consulatului General al României la Paris, încă din urmă cu o săptămână, o dată cu producerea ciclonului.
S-a menținut permanent contactul cu acești cetățeni români, în vederea identificării unei posibilități ca ei să revină în țară.
Ministerul Afacerilor Externe adresează mulțumiri autorităților franceze, Ministerului Afacerilor Externe de la Paris și autorităților locale din Insulele Mayotte, pentru sprijinul și asistența acordate cetățenilor români în situația dificilă provocată de fenomenele meteorologice extreme produse în teritoriul francez de peste mări.
Bilanţul ciclonului Chido în Mayotte a crescut la 35 de morţi şi 2.432 de răniţi uşor, au anunţat vineri autorităţile locale, potrivit AFP.
Insula Mayotte: Populație de aproximativ 300.000 de locuitori, dublată de tot atâția migranți clandestini
Ansamblul de insule denumite Mayotte face parte din arhipelagul mai mare al Comorelor, situat în Oceanul Indian, între coasta estică a Africii și nordul insulei Madagascar.
În cadrul unor referendumuri repetate în timp, mayotezii au răspuns cu hotărâre că vor să rămână teritoriul francez, spre deosebire de celelalte insule ale Comorelor care și-au declarat independența. Chiar dacă este cel mai sărac departament al Franței, Mayotte este văzută ca un Eldorado de locuitorii insulelor vecine, precum și de cei ai unor țări de pe continentul african, care sunt în stare de orice pentru a ajunge pe teritoriul său.
Populația de aproximativ 300.000 de locuitori este dublată de tot atâția migranți clandestini care trăiesc în tabere de barăci improvizate, așteptând să primească ajutoare, asistență și sprijin conform legilor franceze.
Situația migrației ilegale, imposibil de controlat, este factorul principal care a ținut pe loc dezvoltarea micului arhipelag și creșterea nivelului de trai al locuitorilor săi, cetățeni francezi, transmite corespondentul RRA, Daniela Coman.