M.Ap.N. participă la Exercițiul SEISM 2018
MApN participă, alături de structurile cu responsabilităţi în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă, la exerciţiul naţional SEISM 2018.
Articol de Radu Dobriţoiu, 13 Octombrie 2018, 14:15
Ministerul Apărării Naţionale participă, alături de structurile cu responsabilităţi în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă, la exerciţiul naţional SEISM 2018, planificat de Ministerul Afacerilor Interne.
În cadrul exerciţiului, conform procedurilor, Statul Major al Apărării a activat, în cadrul Centrului militar de comandă (nucleu), Grupa de Răspuns în Situații de Urgență și a angajat forţe şi mijloace din Statele Majore ale Categoriilor de Forţe ale Armatei, Comandamentele de Sprijin, Serviciul poliţie militară şi Direcţia Medicală a MApN.
Forţele din Ministerul Apărării Naţionale - au declanșat de urgență activităţi simulate de identificare a pagubelor materiale și victimelor înregistrate în unitățile militare, precum și acțiunile prevăzute de procedurile legale în cadrul sistemului naţional de răspuns la urgenţe civile, inclusiv cu misiuni de sprijin real al autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, prin asigurarea transporturilor aeriene de evacuare medicală, informează un comunicat de presă primit de la MApN.
„SEISM 2018” îşi propune antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordonare și răspuns, la nivel local, regional si national în cazul producerii unui seism major, generator de victime multiple. În acest scop vor fi puse în aplicare „Concepţia naţională de răspuns post seism”, precum și planurile și procedurile specifice pentru gestionarea acestei situații de urgență de amploare aferente fiecarei institutii responsabile.
***
Potrivit scenariului exercițiului, în România s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara RICHTER, care a dus la distrugerea şi avarierea a numeroase clădiri ale administraţiei publice centrale şi locale, unităţi medicale, clădiri de locuit, obiective sociale, precum şi a infrastructurii (reţele de alimentare cu energie electrică, gaze, staţii de tratare şi de epurare, sisteme de transport şi distribuţie carburant, căi de transport rutiere, feroviare). Cutremurul avut epicentrul în zona seismică VRANCEA, în localitatea NEREJU, la o adâncime de 140 km, iar durata acestuia a fost de 57 de secunde. Unda seismică a avut ca axă de deplasare direcţia SUD – VEST (BUCUREŞTI – ALEXANDRIA – SOFIA) şi NORD – EST (IAŞI – CHIŞINĂU).