Luptătorii anticomunişti vor fi comemoraţi la Răchiţele, jud. Cluj
La începutul anilor ’50, membrii grupului Șușman s-au opus instaurării regimului comunist, fiind cel mai cunoscut grup de rezistență armată din zona Munților Apuseni.
Articol de Radio România Cluj, 29 Ianuarie 2020, 16:14
Luptătorii anticomunişti care au format grupul Şuşman vor fi comemoraţi la Răchițele, sâmbătă 1 februarie, de la ora 12. La începutul anilor ’50, membrii grupului Șușman s-au opus instaurării regimului comunist, fiind cel mai cunoscut grup de rezistență armată care a acționat în zona Munților Apuseni.
Cei mai mulți dintre membrii grupului și-au pierdut viața în luptele cu Securitatea. În urma cercetărilor Institutului de Studiere a Crimelor Comunismului, rămășițele lui Teodor Şuşman, liderul grupului, au fost descoperite într-o râpă de lângă Răchițele și au fost reînhumate în zona unde s-a născut.
Clubul Monarhiştilor Clujeni va organiza, la troița ridicată la mormântul acestuia, slujba de comemorare pentru toţi luptătorii grupului. Istoricul Cornel Jurju, este organizatorul evenimentului la care va participa și unul dintre nepoții lui Teodor Șușman: "Este o acțiune comemorativă care va avea loc sâmbătă, 1 februarie, începând cu ora 12, pe sectorul de drum județean Răchițele – Doda Pilii, acolo unde se află troița Șușmanilor. Este un eveniment în care vrem să-i pomenim pe toți cei care au făcut parte din grupul Șușman. În august 1948, Teodor Șușman senior hotărăște, cu trei dintre feciorii lui, cu Toader, cu Traian, cu Avisalon, să ia arma în mână, să meargă pe munte, să încerce să își apere convingerile și credințele. În timp, membrilor familiei Șușman li se alătură și alte persoane: Mihai și Lucreția Jurj, Oneț Roman, Gheorghe Mihuț, Ioan Popa și sâmbătă noi vrem să ne amintim de toți acești oameni care, în marea lor parte, au murit cu arma în mână".
În perioada interbelică, Teodor Șușman a fost unul dintre liderii moților din această zonă. Fără să fie membru al vreunui partid politic, el a fost primar în Răchițele și, de asemenea, a fost în audiențe la regii Ferdinand și Carol al II-lea pentru a obține drepturi pentru locuitorii din Apuseni.