Luna mai, sub semnul revendicărilor sindicale
Sindicatele acuză reducerea veniturilor cu 45% din cauza legii unitare de salarizare dar şi ameninţarea disponibilizărilor.
03 Mai 2010, 18:23
Angajaţii din sectorul de stat îşi reiau protestele, în principal, pe tema noii legi de salarizare unitară.
Nemulţumirile sindicaliştilor sunt legate de reducerea veniturilor cu 45% din cauza legii unitare de salarizare şi de ameninţarea cu disponibilizări, ei solicitând respectarea contractelor colective de muncă.
Toată luna mai se anunţă, însă, marcată de revendicări sindicale.
Primii care ies în stradă sunt sindicaliştii afiliaţi la Federaţia Columna urmaţi pe data de cinci mai de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie, care ameninţă că intră în grevă generală pe termen nelimitat.
De asemenea, membrii afiliaţi la Cartel Alfa vor organiza în prima jumătate a lunii mai, între 10 şi 15, un miting şi un marş în jurul Parlamentului, timp de două zile consecutiv, atunci când deputaţii vor vota legea pensiilor.
Nemulţumirile sindicatelor
Preşedintele Confederaţiei Sindicale, Bogdan Hossu, spune că doreşte prin aceste acţiuni sensibilizarea clasei politice şi a guvernului, care trebuie să devină conştiente de situaţia cu care tot mai mulţi români se confruntă: lipsa banilor.
Bogdan Hossu a spus că o primă problemă este legată de salariul minim garantat pe economie care trebuie să crească la 705 lei astfel încât să se elimine discriminarea care se creează între sectorul bugetar şi sectorul economic.
O altă nemulţumire semnalată de preşedintele Confederaţiei Sindicale este aceea a proiectului legii pensionării care, potrivit liderului sindical, duce la micşorarea şi înrăutăţirea condiţiilor de aplicare a pensiilor pentru majoritatea pensionarilor.
Bogdan Hossu a făcut referire şi la legea de salarizare unitară pentru sectorul bugetar şi spune despre aceasta că a creat dezacorduri majore între personalul de execuţie şi personalul de conducere.
"Continuă negocierile"
Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, spune că negocierile cu sindicatele şi patronatele continuă, fără a preciza însă dacă se va ajunge la vreun acord sau nu.
"Continuăm să ne întâlnim, să discutăm de o manieră tripartită de data asta, de exemplu pe salariul minim garantat în plată la nivel naţional. Solicitarea organizaţiilor sindicale a fost 705", a spus Valentin Mocanu.
El a adăugat că nu se poate antepronunţa în ceea ce priveşte un acord cu sindicatele şi că este de parere că şi acestea au un cuvânt de spus.
"În legătură cu legea salarizării unitare, problemele apărute nu sunt legate de aplicarea legii salarizării în sine, ci de faptul că odată cu reîncadrările de la 1 ianuarie, ordonatorii de credite sau Curtea de Conturi sau împreună au constatat că în anumite zone drepturile salariale plătite până la 31 decembrie au fost plătite fără să fie prevăzute de lege", a explicat secretarul de stat, Valentin Mocanu.
Proteste anunţă şi federaţia Agrostar
Federaţia Agrostar a anunţat că va organiza un miting cu cinci mii de persoane şi utilaje agricole în capitală, pe 11 mai.
Secretarul general Tudor Dorobanţu ameninţă cu blocarea şoselelor, vămilor şi deplasarea la Bruxelles, dacă nu vor primi cele solicitate.
Acesta a spus că nemulţumirile lor se leagă de lipsa de aplicarea a noilor măsuri de ajutoare de stat, de neachitarea datoriilor restante din anul 2009 şi de faptul că nu beneficiază de aceleaşi măsuri ca restul producătorilor agricoli europeni în ceea ce priveşte preţul la motorina destinată agriculturii (adică 50% din preţul practicat la pompă).
El a spus că prin toate aceste probleme se poate observa proasta absorbţie a fondurilor europene.
Profesorii ameninţă cu greva generală
Profesorii au avertizat că, dacă autorităţile nu găsesc o rezolvare la problemele din educaţie, ar putea intra în grevă generală pe termen nelimitat la sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie, ceea ce va duce la neîncheierea situaţiei şcolare, şi prin urmare la blocarea anului şcolar.