Lumea sărbătoreşte Ziua Mediului
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi cel al Romei, Giovanni Alemanno, au participat la o acţiune de ecologizare a Pădurii Băneasa, alături de câteva zeci de voluntari.
Articol de Sorin Solomon, 05 Iunie 2010, 14:04
În fiecare an, la 5 iunie, peste 100 de ţări ale planetei marchează Ziua Mondială a Mediului Înconjurător.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi cel al Romei, Giovanni Alemanno, au participat sâmbătă la o acţiune de ecologizare a Pădurii Băneasa, alături de câteva zeci de voluntari din rândul elevilor bucureşteni.
Sorin Oprescu a declarat că se impune revitalizarea ideii de voluntariat, în condiţiile în care această noţiune s-a demonetizat, în special din cauza folosirii ei abuzive în perioada comunistă.
Giovanni Alemanno s-a arătat interesat de proiectele de curăţare a capitalei României prin voluntariat.
Acţiuni de ecologizare au avut loc în nouă localităţi din Munţii Apuseni.
Peste 1.500 de persoane, printre care şi ministrul mediului, Laszlo Borbely, au participat la acest proiect transmite corespondentul Radio România Actualităţi, Silvia Şerbănuţ.
Ministrul mediului şi al pădurilor, Laszlo Borbely, a luat parte la acţiunea de ecologizare a râului Abrudel şi a strâns gunoaie alături de voluntari.
În urmă cu o lună, ministrul a fost prezent la o întâlnire la Roşia Montană şi cu acea ocazie a observat deşeurile de pe cursurile de apă din zonă şi a promis că se va întoarce pentru salubrizare.
Ministrul a mulţumit voluntarilor care s-au implicat în acţiunea de astăzi şi a declarat că astfel de situaţii nu trebuie rezolvate de la Bucureşti.
În ecologizarea cursurilor de apă trebuie să se implice primăriile şi lucrătorii de la sistemul de gospodărire a apelor.
În 30 de localităţi din judeţul Argeş se desfăşoară acţiunea pilot de ecologizare "Let's do it, Romania! Curăţenie în toată ţara într-o singură zi".
Voluntarii şi elevii strâng şi sortează deşeuri care vor fi preluate apoi de firmele de salubritate, a transmis corespondentul Radio România Actualităţi, Constantin Paşol.
Organizaţia Naţiunilor Unite încearcă să stimuleze preocuparea oamenilor pentru protejarea mediului şi să sensibilizeze factorii de decizie politică să acţioneze în acest sens.
Anul 2010 a fost declarat Anul Internaţional al Biodiversităţii.
Tema acestuia este "Multe specii, o planetă, un viitor", iar ţara gazdă a evenimentelor este în acest an Rwanda.
Rapoartele Naţiunilor Unite arată că aniversarea acestei zile declanşează măsuri din partea guvernele, orgenizaţiilor nonguvernamentale, comunităţilor şi grupurilor de tineri din mediul de afaceri sau industrie şi mass-media pentru a îmbunătăţi calitatea mediului înconjurător.
Manifestările dedicate acestei zile sunt diverse, de la acţiuni de adunare a deşeurilor, plantare de copaci şi amenajări de spaţii verzi până la concerte, expoziţii şi concursuri.
Toate acestea sunt organizate pentru a atrage atenţia asupra importanţei păstrării diversităţii ecologice prin menţinerea acestor sisteme esenţiale pentru existenţa planetei noastre.
Ziua Mondială a Mediului a fost stabilită de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 1972 pentru a marca deschiderea Conferinţei de la Stockholm privind mediul.