Lui Giampetro italianul îi plac tare mult sarmalele ardelenilor
Pe italianul Giampetro Pinton l-am cunoscut la un festival culinar organizat recent la nivel local l-am cunoscut la un festival culinar organizat recent la nivel local
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 15 Februarie 2016, 12:35
Giampetro Pinton este un italian născut lângă Padova care s-a îndrăgostit de România, de sarmale, de dansul şi muzica românească, de români şi mai ales de istoria românilor.
Italianul activează de ani de zile în industria producătoare de accesorii pentru yacht-uri, dar a decis în cele din urmă să se stabilească în România. Bărbatul locuieşte în comuna Nuşfalău unde coordonează o afacere în domeniul accesoriilor pentru ambarcaţiuni.
Pe italian l-am cunoscut la un festival culinar organizat recent la nivel local în timp ce servea publicul cu pâine prăjită unsă cu ulei şi usturoi, dar şi cu vin şi pălincă, potrivit obiceiului local.
După ce mi-a oferit o felie de pâine prăjită cu usturoi, Giampetro a început să-mi povestească zâmbind că România a ajuns ţara sa, că aici se simte cel mai bine şi că este pasionat de tradiţiile şi istoria românilor. Îmi spune despre Vlad Ţepeş, despre pălincă, dar şi despre vinul sălăjenilor.
Îi plac tare mult sarmalele ardelenilor şi crede că tradiţiile privind muzica şi dansul reprezintă un atuu pentru români din punct de vedere al promovării turismului.
Îl deranjează în schimb birocraţia din România, dar spune că a reuşit să treacă pentru această problemă şi s-a acomodat perfect.
Ca dovadă că iubeşte tradiţia românilor îmi arată în faţa sa o covată cioplită în lemn de răchită, dar şi câteva scule tradiţionale româneşti gata să fie utilizate la transformarea cărnii de porc în cârnat şi caltaboş, mai ales că s-a înscris la o astfel de competiţie organizată la nivel local în fiecare an.
Italianul are o mulţime de prieteni în România şi spune că aici este acum casa lui, locul unde munceşte, trăieşte şi unde are de gând să-şi petreacă viaţa alături de cei dragi.