Lucrările ştiinţifice elaborate în penitenciare, sub lupa DNA
Procurorii DNA au început cercetările în cazul lucrărilor scrise de deţinuţii condamnaţi pentru corupţie, iar ministrul justiţiei va propune modificarea legii.
Articol de Radiojurnal, 13 Ianuarie 2016, 06:05
Procurorii DNA s-au sesizat din oficiu în cazul lucrărilor scrise de deţinuţii condamnaţi pentru corupţie şi au început cercetările pentru presupusele infracţiuni de favorizare a făptuitorului.
DNA susţine că pentru ajutarea condamnaţilor s-ar fi creat un mecanism în care sunt implicaţi profesori universitari, reprezentanţi ai unor edituri şi membri ai comisiilor din penitenciare.
Potrivit unui comunicat al instituţiei, citat de redactorul nostru Mădălina Verman, faptele ar fi fost comise de persoane care au acţionat concertat în sprijinul condamnaţilor, pentru a-i ajuta să-şi reducă executarea pedepselor.
În acest context, ministrul justiţiei, Raluca Prună, va propune guvernului abrogarea prin ordonanţă de urgenţă a prevederii potrivit căreia redactarea de lucrări ştiinţifice din închisoare scurtează condamnarea.
Ea a apreciat, într-o conferinţă de presă, că fenomenul a dobândit proporţii exagerate în ultimul timp.
"Constatând că fenomenul este scăpat completamente de sub control, propun Guvernului României ca printr-o ordonanţă de urgenţă care va fi promovată în prima şedinţă de guvern din luna februarie să cer abrogarea acestei dispoziţii. Voi face o consultare publică, pentru că legea obligă ca la orice fel de act normativ să existe o consultare publică. Urgenţa este evidentă şi pentru moment cea mai bună soluţie este abrogarea acestei dispoziţii. Voi pune în aceeaşi zi pe masa guvernului regulamentul de aplicare a Legii 254 pe 2013, ca prin hotărâre de guvern să fie adoptată odată cu ordonanţa de urgenţă", a declarat ministrul justiţiei.