Lucrările primului congres al diasporei unioniste continuă în Capitală
Peste 100 de reprezentanţi ai asociaţiilor româneşti din Europa şi SUA iau parte la evenimentul început ieri şi care se va încheia duminică.
04 Aprilie 2015, 08:19
Lucrările primului congres al diasporei unioniste continuă astăzi în Capitală.
Peste 100 de reprezentanţi ai asociaţiilor româneşti din Europa şi SUA iau parte la evenimentul început ieri şi care se va încheia mâine.
Sunt prezenţi şi politicieni din România şi Republica Moldova care pledează toţi pentru unirea celor două ţări.
Unul dintre liderii prezenţi ieri la lucrări a fost Mircea Druc, fost premier al Republicii Moldova, care a apreciat că acum există cele mai multe motive în favoarea unirii.
Unii delegaţi s-au cunoscut ieri, cu ocazia congresului.
La unison, aceştia susţin că, atunci când întâlnesc un alt român acolo unde muncesc ei în străinătat,e intră în vorbă cu el sau îi sar în ajutor, pentru că la Dublin un român a întâlnit un alt român.
"Sunt apartamente în care locuiesc români de peste Prut, cu un moldovean şi un ardelean şi asta este o chestie foarte bună", spune un participant.
Şi, chiar dacă mai fac glume legate de accent sau de anumite expresii specifice regiunii în care s-au născut, ei, românii, reprezintă aceeaşi familie chiar şi în Elveţia.
"Suntem ca o familie. Cine îşi doreşte ca familia lui să fie dezbinată? Uniţi suntem mult mai puternici, avem aceleaşi idealuri, avem aceeaşi simţire românească. Doar ne leagă aceeaşi limbă, aceleaşi obiceiuri. Este firesc. Este normal. Noi am fost provincii, voievodate, la un moment dat am devenit România, dar noi suntem acelaşi popor şi, în afară de asta, /.../ cel mai important, aceeaşi limbă, aceeaşi cultură, aceleaşi tradiţii. Ce vreţi mai mult de atât?", spun participanţii la congres.
Astăzi şi mâine vor avea loc atelierele de lucru şi dezbateri pe tema unirii României şi a Republicii Moldova, iar ideile desprinse vor sta la baza unei rezoluţii, care va fi adoptată şi citită în amfiteatrul "Nicolae Iorga" al Facultăţii de Istorie din Universitatea Bucureşti.