Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”Lucrăm acum și în paralel cu o altă echipă de la Banca Mondială, și pe salarizare și pe pensii”

"Apel matinal" - Invitat: Marius Budăi, ministrul muncii și solidarității sociale.

”Lucrăm acum și în paralel cu o altă echipă de la Banca Mondială, și pe salarizare și pe pensii”
Foto: facebook.com/Ministerul.Muncii.Romania

Articol de Florin Lepădatu, 27 Februarie 2023, 09:10

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Realizatori: Daniela Petrican și Cătălin Cîrnu
Realizator - Daniela Petrican: Număr record de contracte de muncă în România. Peste 6.700.000, spune ministrul muncii, Marius Budăi, insistând pe decizia care a vizat măsura taxării pentru part-time la angajații ale căror contracte au trecut acum la normă întreagă.
Realizator - Cătălin Cîrnu: În plus, se află în lucru o formulă echitabilă de calcul a veniturilor pensionarilor. Iar referindu-se la raportul Băncii Mondiale privind pensiile, ministrul crede că în cadrul Executivului, Ministerul Apărării Naționale, Ministerului Justiției, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Transporturilor vor trebui să discute, sub coordonarea premierului Ciucă, datele acestui document, pentru ca apoi să se adreseze reprezentanților Comisiei Europene. Cu ultimele detalii, invitat la "Apel matinal" chiar ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi. Bună dimineața!
Realizator - Daniela Petrican: Bună dimineața!
Marius Budăi: Bună dimineața, dumneavoastră! Bună dimineața, tuturor cetățenilor români care ne ascultă! Și mulțumesc frumos pentru invitație!
Realizator - Cătălin Cîrnu: Mulțumim că ați acceptat-o.
Marius Budăi: Oricând, cu plăcere.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Ne reîntâlnim, mai ales că s-a tot discutat în ultima vreme despre o formulă echitabilă de calcul a pensiilor de care beneficiază românii. Practic, ce noutăți mai sunt privind această reformă, să-i spunem, în sistemul public de pensii?
Marius Budăi: Reforma continuă. Continuă, așa cum bine ați spus, pe baza, pe două căi: una pe raportul final al Băncii Mondiale, care a venit pentru indemnizațiile și pensiile stabilite și plătite în baza unor legi speciale, mai continuă pe legea din sistemul public de pensii și, bineînțeles, facem foarte multe lucruri să avansăm și pe legea din salarizarea din sistemul public. Dacă vorbim de sistemul public de pensii, v-am scris și în programul de guvernare, în noiembrie 2021, când, prin vocea președintelui Marcel Ciolacu, am acceptat să intrăm în această coaliție politică care să susțină un executiv al României, că vom pleca în analiză de la Legea 127. Deoarece foarte mult spun că este o lege bună. Sigur că, ca orice lucru bun, nimic nu e perfectibil și totul poate fi îmbunătățit. Lucrăm acum și în paralel cu o altă echipă de la Banca Mondială, și pe salarizare și pe pensii. Și ne dorim, în primul și în primul rând, să rezolvăm neechitățile dintre sistemul public și sistemul indemnizațiilor și pensiilor stabilite și plătite în baza unor legi speciale. Și, bineînțeles, să rezolvăm și cu salarizarea din sistemul public. Am avansat foarte mult pe legea pensiilor speciale. Am avansat foarte mult pe legea pensiilor speciale, ca să îi spunem pe scurt, cum se comunică public. Am primit acest raport final. În decembrie, noi am avut un raport intermediar de la Banca Mondială, pe baza căruia am întocmit un proiect de act normativ, proiect de lege la care au fost coinițiatori toți miniștrii de resort și de linie care au sub coordonare aceste legi. Mă refer aici, de la Ministerul de Interne, Ministerul Apărării, Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul de Transporturi. Am avut acest proiect aprobat în Guvern, l-am depus în Guvern, cu o consultare în prealabil a Comisiei Europene, cu prezentarea către Comisia Europeană a prevederilor din acest act normativ și, bineînțeles, cu subrezerva primirii raportului final de la Banca Mondială. După care, da, părerea mea este că toți miniștrii de linie, bineînțeles, sub coordonarea premierului, să discutăm, să discute și să vină cu soluții atunci când Comisia Europeană ne cere clarificări. Important este că în acest raport al Băncii Mondiale este structurat pe două părți: una, o analiză a proiectului de act normativ depus de Guvern în Parlament și este foarte important că prin acest proiect de act normativ se realizează, practic, eliminarea posibilităților de a se abuza de sistemul de pensii de serviciu. După care, raportul trece prin prevederile actului normativ și anume, că se elimină, practic, și citesc din raport, nu cu ale mele cuvinte: "Se elimină cele mai evidente oportunități de a abuza de sistem și cum ar fi vechimea asimilată în afara profesiei și capacitatea de a obține pensie peste 100% din salariul net la momentul pensionării sau acea aliniere cu vechimea minimă din sistemul public de pensii".
Realizator - Daniela Petrican: Așadar, sunt mai multe scenarii de lucru.
Marius Budăi: Bineînțeles. Două concluzii vreau să vă spun pe final, aici, din analize și se spune foarte clar. Toate aceste măsuri vor reduce numărul beneficiarilor eligibili pentru pensii de serviciu și vor crește ponderea pensiilor ca urmare a contribuțiilor plătite, ceea ce întărește alinierea prestațiilor la principiul contributiv. Și mi se mai spune că proiectul de lege întocmit de Guvern duce Reforma pensiilor speciale în direcția strategică corectă. După care, bineînțeles că avem analiza continuă și avem parte de câteva scenarii, patru la număr, trei pe alocuri, dar, patru în general, discutate și prezentate cu tot ce ar însemna impactul, atât din punct de vedere al echității sociale, din punct de vedere social, din punct de vedere al evoluției sistemelor pe viitor. Ei, pe baza acestor scenarii trebuie ca miniştrii de resort să-şi spună punctul de vedere și să se ia decizia finală, pentru că noi știm cu toții că la Ministerul Muncii nu pot fi specialiștii și nu este Ministerul Muncii, de exemplu, iniţiatorul reformei în justiţie sau iniţiatorul reformei în apărare și ordine publică. Important este să discutăm cu Comisia Europeană, important este să agreăm cu Comisia Europeană, astfel încât banii atât de necesari viitoarei creșteri economice a României să vină în țară și să nu avem sincope. Din punctul de vedere al Ministerului Muncii, vreau să vă spun că până acum nu a exista nicio sincopă, tot ce am avut noi strict pe Ministerul Muncii de făcut, s-a făcut și nu avem nicio problemă.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Aminteam în deschiderea interviului despre numărul record de contracte de muncă în România, peste 6.700.000. Ce a schimbat de fapt în piața muncii decizia privind contractele part-time și după reacția celor din privat?
Marius Budăi: Sunt practic în anul 2022 peste 141.000 de noi contracte de muncă. Aici sunt mai multe chestiuni care au condus la acest lucru și au fost lucruri bune. Acel echilibru în pachetul "Sprijin pentru România" și pachetele repetate implementate și decizia în coaliția politică și implementate de noi, de guvern, care au avut un echilibru între măsurile sociale și măsurile economice au făcut posibilă în primă fază ca mediul privat să își apere locurile de muncă, după care ușor-ușor să creăm locuri de muncă. Totuși, peste 141.000 de locuri noi locuri înseamnă, în afara cifrelor, înseamnă peste 141.000 de suflete, de cetățeni români care și-au găsit un rost, și-au găsit un serviciu şi iată că este un lucru foarte, foarte bun. Până la urmă, cea mai bună protecție socială este existența unui loc de muncă.
Realizator - Daniela Petrican: Practic, în ce direcție strategică se va încadra proiectul de lege întocmit de guvern privind reforma pensiilor? Se va armoniza cu prevederile PNRR?
Marius Budăi: Cu siguranţă trebuie să facem acest lucru ținând cont și de deciziile Curţii Constituţionale, ținând cont de independenţa sistemelor despre care vorbim, ținând cont de cariera profesională și ținând cont de prevederile europene, dar și NATO în acest domeniu, dacă vorbim de pensii în apărare și ordine publică.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Ascultătorii noștri au reacționat ca de fiecare dată. O întrebare legată de impozitarea pensiilor sub 3.000 de lei. Va crește pragul?
Marius Budăi: Este o decizie care se va lua în coaliţie. A fost la un moment dat această discuție, însă noi am avut, am fost obligaţi de necesitatea implementării unor măsuri sociale în anul 2022 și iată că le continuăm și în anul 2023. Este în analiză. Le aduc aminte cetățenilor că totuși, în PNRR, care nu este scris de noi, ci de alții a fost scris, ca să se reducă aceste deduceri și să nu se mai dea deduceri către personal. Discutăm. Nu există acum un răspuns și o viziune. Acum atenția este îndreptată spre locurile de muncă și spre măsurile care să vină în completarea veniturilor cetățenilor, astfel încât această perioadă dificilă să poată fi depășită.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Apropo de alții, astăzi știm că ar fi trebuit să fie dezbătută o moțiune simplă.
Marius Budăi: Mulțumesc frumos pentru întrebare! Apropo de azi, vreau să vă spun că sunt cei care fac zgomot și au zero soluții, cei care atunci când au fost la guvernare nu au avut nicio soluție și nu au implementat nicio soluție. Dacă vorbim de pensiile speciale, să le spun, așa cum au spus dumnealor, neprofesionist, într-un document normativ. Oricine poate spune asta în comunicare publică, dar într-un act normativ, pentru că expresia nu există din punct de vedere juridic, că, deci, mult zgomot, zero soluții. Eu am o deplasare pe care o încep astăzi în Spania, unde semnez un document oficial și am o întâlnire oficială cu domnul ministru al muncii din Spania, după care am câteva vizite, pentru că am spus că vreau să văd foarte atent și să văd la fața locului cum lucrează și cum sunt tratați cetățenii români acolo, să mă întâlnesc cu diaspora din Spania, să discutăm, să le facem cunoscute drepturile, să ne asigurăm că le sunt respectate drepturile. Cu o adresă pe care, în mod respectos, am înaintat-o Biroului permanent al Camerei Deputaților și cu dorința de a mă prezenta în termenul cel mai scurt în fața colegilor parlamentari pentru a prezenta acest subiect. De altfel, vă reamintesc că toți acești oameni zgomotoși cu zero soluții m-au mai invitat în Parlament pe această temă și am răspuns afirmativ. Vreau să vă spun și dumneavoastră și știți cu siguranță că o deplasare într-o altă țară se aranjează, se perfectează cu mult timp înainte, nu o poți perfecta într-o jumătate de oră. Sunt lucruri de diplomație parlamentară, de diplomație ministerială ș.a.m.d.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, o moțiune simplă rămâne până la urmă un instrument democratic, indiferent de partidul care declanșează.
Marius Budăi: Este cu siguranță un instrument democratic. Nu am spus absolut nimic și mă prezint ori de câte ori voi fi invitat să explicăm, pentru că până la urmă, Parlamentul este cea mai democratică instituție a unui stat și acolo trebuie să dezbatem aceste lucuri.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Drum bun atunci, dacă tot plecați spre Spania și vă mulțumim pentru precizări!
Marius Budăi: Salut și eu cu respect pe dumneavoastră și cetățenii români! Vă mulțumesc!
Realizator - Cătălin Cîrnu: Marius Budăi, ministrul muncii și solidarității sociale. Așadar, sunt patru scenarii privind reforma pensiilor speciale, amănunte legate de numărul record de contracte de muncă în România peste 6.700.000, deși cei din privat nu sunt deloc mulțumiți de decizia luată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure
România 21 Noiembrie 2024, 21:43

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure

Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă în sumă totală de aproape 1.800.000 lei, pentru sprijinirea a 430 de...

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure
1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză
România 21 Noiembrie 2024, 21:36

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză, nemulţumiţi de decizia Comisiei pentru...

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză
Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase
România 21 Noiembrie 2024, 21:32

Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase

Aproape 5.000 de pompieri cu peste 4.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi al...

Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase
Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice
România 21 Noiembrie 2024, 21:20

Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice

Peste 70 de echipe de intervenţie ale reţelei de distribuţie a energiei electrice acţionează joi pentru limitarea efectelor...

Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice
Programul Rabla pentru tractoare
România 21 Noiembrie 2024, 20:02

Programul Rabla pentru tractoare

Valoarea tractorului nou nu trebuie să depășească 55.000 euro.

Programul Rabla pentru tractoare
Cod roșu de vânt și ninsori
România 21 Noiembrie 2024, 19:56

Cod roșu de vânt și ninsori

Din cauza rafalelor de vânt s-au înregistrat deja numeroase pagube.

Cod roșu de vânt și ninsori
Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
România 21 Noiembrie 2024, 19:51

Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale

Sunt 950 de secții de votare în afara țării, cu 35 mai multe față de cele de la europarlamentarele din iunie.

Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
ONG-urile cer păstrarea deducerii fiscale de 20% pentru sponsorizări
România 21 Noiembrie 2024, 19:47

ONG-urile cer păstrarea deducerii fiscale de 20% pentru sponsorizări

Peste 1.300 de ONG-uri cer partidelor să-și asume poziția față de legislația care sprijină sectorul neguvernamental

ONG-urile cer păstrarea deducerii fiscale de 20% pentru sponsorizări