Locurile de cazare pentru studenţi, "insuficiente"
Liderii ANOSR susţin că locurile din cămine, în anul universitar 2011-2012, vor fi insuficiente. Preţurile de cazare la căminul Universităţii de Vest variază de la 60 de lei până la 150 de lei pe lună.
Articol de Ionuţ Dragu, 25 August 2011, 16:16
Potrivit corespondentului Radio România, Raluca Daria Diaconiuc, Daniela Alexe, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) susţine că "numărul de studenţi nu este acoperit" de numărul locurilor de cazare.
"Încercăm să rediscutăm taxele pe cămine. Un amendament al nostru la legea educaţie prevedea ca taxa să fie egală cu cheltuielile pe cămin minus subvenţia de la minister", a declarat daniela Alexe.
Mai mult, preşedintele ANOSR a precizat că "universităţile nu mai pot avea profit de la căminele studenţeşti. Ar trebui ca în noul an, taxele de căminele care aveau tarife mari, să scadă".
Daniela Alexe a spus că asociaţia va milita "pentru investiţia în cămine. Vom vedea cum prioritizăm aspectele pe care le discutăm”.
Cristina Fitz, vicepreşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România şi studentă la Timişoara spune că sunt puţine locuri în cămine şi chiriile sunt mari.
Cristina Fitz a declarat că, în România "sunt cămine unde taxa este mai mare decât o chirie".
De asemenea, Cristina Fitz a indicat că "în cadrul Universităţii de Vest preţurile variază de la 60, 70 de lei până la 120, 150 de lei. Chiria este între 150 de euro şi 300 de euro, în funcţie de numărul camerelor, de zonă, condiţii".
Mai mult, vicepreşedintele ANOSR a spus că speră ca în perioada următoare "să crească bursele pentru ca un student să poată să îşi acopere cheltuielile de masă şi cazare".
La Cluj, situaţia nu este diferită prea mult de restul centelor universitare, susţine Cristina Cristian, reprezentantul studenţilor din Cluj Napoca.
Potrivit Cristinei Cristian la UMF "nu sunt probleme dar la celealte facultăţi sunt puţine locuri în cămine. Întotdeauna este aşa".
De asemenea Cristina Cristian a precizat că în Cluj, chiria este foarte scumpă, iar mulţi studenţi "au nevoie de un loc de muncă pentru a avea bani dar asta înseamnă să neglijeze facultate şi aşa nu pot face nici una, nici alta cum ar trebui”.
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România desfăşura în perioada 25-28 august, la Iaşi, Adunarea Generală.
Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc joi, la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi.
120 de reprezentanţi şi lideri ai studenţilor din 16 centre universitare din România se întâlnesc pentru a discuta despre perspectiva naţională cu privire la problemele sistemului de învăţămant superior din România.
ANOSR are 400.000 de reprezentanţi ai studenţilor în toată ţara.