Locuitori din Bistriţa, somaţi să plătească asigurările
O treime din populaţia judeţului Bistriţa-Năsăud va primi scrisori de la Casa judeţeană a asigurărilor de sănătate să se asigure la fondul de sănătate.
Articol de Cristiana Sabău, Bistriţa-Năsăud, 09 Noiembrie 2010, 14:14
O treime din populaţia judeţului Bistriţa-Năsăud care nu plăteşte contribuţii la fondul asigurărilor de sănătate va primi scrisori de la Casa judeţeană a asigurărilor de sănătate (CJAS) prin care va fi îndemnată să se asigure ca să poată beneficia de pachetul de bază.
Preşedintele director al CJAS Bistriţa-Năsăud, Szekely Wilhem, a declarat că pentru început au fost trimise sute de scrisori care conţin somaţii adresate celor care au restanţe la plata contribuţiei la fondul de sănătate.
"Încercăm să colectăm fonduri şi să-i facem să înţeleagă pe cei care au uitat să-şi onoreze obligaţia de plată la fondul naţional de sănătate că trebuie să achite aceşti bani. Am trimis sute de somaţii şi vom mai trimite mii. În evidenţele noastre mai nou figurează circa 6000 de debitori. Toţi vor fi somaţi, iar acolo unde există conturi bancare vor fi poprite”, a declarat el.
Imediat după ce va fi rezolvată problema restanţierilor, scrisori vor primi şi 9000 de persoane care nu contribuţie la fond, dar s-au înscris la medicii de familie pentru a beneficia de pachetul minimal.
"Pe listele medicilor de familie avem 9000 de înscrişi la pachetul minimal. După ce finalizăm acţiunea de somare şi o să începem procedura de executare silită a celor care nu şi-au plătit contribuţia la fondul de sănătate, o să ne îndreptăm şi spre aceşti 9000 de oameni ce figurează în evidenţele medicilor de familie la pachetul minimal.
"O să-i căutăm şi o să-i informăm că e bine să fie asiguraţi ca să poată beneficia de pachetul de bază”, a mai declarat preşedintele director al CJAS Bistriţa-Năsăud.
Persoanele neasigurate vor primi somaţii
În paralel cu aceste operaţiuni, CJAS mai lucrează la depistarea celor neasiguraţi care, de asemenea, prin intermediul unor scrisori, vor fi informaţi că e important să-şi achite contribuţia la fondul de sănătate.
"Pe cealaltă parte, încercăm să informăm oamenii că este bine să se asigure. Sunt unele persoane care nu figurează în baza de date a noastră, dar avem toate datele de la Serviciul de evidenţă informatizată a persoanelor Bistriţa-Năsăud.
"În 2011, ei vor primi o adresă din partea noastră prin care îi informăm că e bine să fie asiguraţi”, a mai spus Szekely.
Potrivit sursei citate, în Bistriţa-Năsăud, plătesc contribuţii la sănătate 248.504 persoane din 317.516 câte locuiesc în judeţ, ceea ce înseamnă că circa 30% din populaţia judeţului nu este asigurată.
"O parte dintre cei neasiguraţi sunt plecaţi în străinătate. Alţii nu se asigură pentru că ei se consideră sănătoşi. Iar alţii sunt atât de săraci încât spun că nu îşi pot permite să plătească această contribuţie. Se fac anchete sociale şi vedem care este situaţia fiecăruia.
"Oamenii săraci beneficiază de pachetul de servicii pentru sănătate numai la pachetul minimal sau, dacă situaţia este foarte gravă, sunt spitalizaţi şi primesc servicii medicale de urgenţă”, a declarat Szekely, adăugând că, de regulă, cei sănătoşi care nu plătesc asigurarea vin la CJAS să-şi achite obligaţiile doar când au nevoie de servicii medicale.
Din momentul respectiv ei sunt luaţi în evidenţă, li se verifică istoricul pe ultimii cinci ani şi li se calculează suma datorată la fond. După ce se încasează suma, aceştia primesc adeverinţă de asigurat.
În 2011, CJAS speră că va atinge pragul de 80% din populaţia judeţului asigurată, creşterea ţintită fiind cu 10 procente faţă de anul în curs.