Locuinţele sunt asigurate "într-un procent foarte mic"
În Vaslui, asigurările obligatorii pentru locuinţe sunt sub media pe ţară, principalii rău platnici sunt chiar cei care din ianuarie ar trebui să aplice sancţiuni, adică reprezentanţii primăriei.
Articol de Alina Darie, Vaslui, 06 Decembrie 2010, 14:36
Trei procente din cei peste opt milioane de proprietari au încheiat până acum asigurări obligatorii pentru locuinţe, aceasta deşi termenul limită expiră peste o lună şi jumătate.
Din 15 ianuarie, cei rămaşi fără o astfel de asigurare riscă amenzi de până la 500 de lei.
Poliţa garantează despăgubiri în limita a 20.000 de euro în cazul pagubelor produse de calamităţi naturale, iar preţul este de zece sau de 20 de euro în funcţie de tipul clădirii.
La Vaslui, oraşul capitală de judeţ, este sub media pe ţară, cu 2500 de asiguraţi din totalul de 170.000, iar principalii rău-platnici sunt chiar cei care din ianuarie ar trebui să dea sancţiunile, adică reprezentanţii primăriei.
Din bugetul sărac al Vasluiului, aleşii spun că nu au de unde scoate peste 4.000 de euro cât i-ar costa asigurarea locuinţelor sociale.
Primăria din Vaslui nu şi-a asigurat locuinţele sociale
Şi, în atare context, rămâne întrebarea: cine îi va mai sancţiona pe vasluienii neasiguraţi dacă nici primăria, cea care trebuie să monitorizeze aplicarea legii, nu s-a pus la punct cu obligaţiile din actul normativ?
Viceprimarul municipiului Vaslui, Valeriu Caragaţ afirmă că oamenii nu sunt informaţi în ceea ce priveşte asigurările de locuinţe.
"Unde-i lege, nu-i tocmeală. Dar acolo prevede că sumele provin din sume defalcate de la bugetul de stat şi dacă ele nu vin, eu nu ştiu în ce măsură vom şi reuşi să facem lucrul ăsta. Nu ne vom putea achita de sarcini. Aşteptăm să vedem ce sume ne vor fi alocate ca locuinţele sociale să fie asigurate.
"Dar eu mai am informaţii la nivel local că nici persoanele fizice nu prea se grăbesc, din mai multe motive. Unu, nu au resursele financiare respective. Doi, oamenii nu sunt informaţi în ceea ce priveşte asigurările de locuinţe şi o să ne trezim că îi sancţionăm, că am înţeles că aceste atribuţiuni sunt rezervate primăriilor şi o să ne trezim că o să ne batem cu morile de vânt", a spus Valeriu Caragaţ.
Singurele care se bucură de apariţia acestei legi sunt firmele de asigurări.
Mihaela Coşeru, reprezentantul unei firme de asigurări din municipiul Vaslui susţine că între o poliţă anuală de 80 de lei şi o amendă pentru neplată de 500 de lei, oamenii ar fi mai bine să aleagă prima variantă.
"Poliţele astea există într-o bază de date şi atunci probabil că primăriile vor prelua şi vor vedea cine şi-a încheiat poliţa şi cine nu, şi încep să trimită plicuri cu amenzi acasă. Amenzile de la 100 la 500", a afirmat Mihaela Coşeru.