Localnicii din Vârşolt "nu au nevoie de ceas deşteptător"
Localnicii şi angajaţii primăriei Vârşolt din judeţul Sălaj fac, periodic, exerciţii de pregătire pentru o eventuală inundaţie majoră. Ora preferată: 4.00 dimineaţa.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 14 Septembrie 2012, 10:55
Cei care străbat judeţul Sălaj venind dinspre Cluj-Napoca spre judeţul Bihor, în localitatea Vârşolt pot vedea dimineaţa, pe la ora 5.00 sau 6.00, zeci de oameni care fac exerciţii fizice sau aleargă cu masca de gaze pe faţă.
Asta pentru că în Vârşolt localnicii - femei, bărbaţi, tineri sau vârstnici - fac periodic exerciţii de pregătire în eventualitatea producerii unor inundaţii.
În apropiere se află un lac de acumulare, despre care autorităţile susţin că s-ar putea revărsa.
După ce dimineaţa la ora 4.00 sună sirena din localitate, localnicii au la dispoziţie 15 minute pentru a se prezenta la pregătirea fizică organizată de Comitetul local pentru situaţii de urgenţă.
În afară de angajaţii primăriei, care sunt obligaţi să facă exerciţiile, o "porţie de sport" iau şi localnicii, participând voluntar de fiecare dată când se aude alarma în sat.
Ei nu se plâng de ora aleasă pentru exerciţii şi spun că s-au învăţat cu ea.
În satul Vârşolt trăiesc aproximativ 1.400 de oameni, iar riscul de inundaţii este ridicat de mai bine de 30 de ani din cauza alunecărilor de teren.
Lacul de acumulare, construit în anii '70, este situat la doar 800 de metri de localitate.
Exerciţiile pentru evacuarea oamenilor din localitate se fac de pe vremea când a fost construit lacul de acumulare.
Frecvenţa exerciţiilor nu e însă dezvăluită, aşa încât localnicii pot fi treziţi de sirenă chiar şi de mai multe ori într-o singură săptămână.