Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE VIDEO: Președintele Klaus Iohannis, conferință de presă

TEXT și VIDEO - Preşedintele Klaus Iohannis susţine marţi, la ora 18,00, o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

LIVE VIDEO: Președintele Klaus Iohannis, conferință de presă
Klaus Iohannis. Foto: Presidency.ro.

Articol de Răzvan Stancu, 12 Ianuarie 2021, 18:28

Preşedintele Klaus Iohannis susţine marţi, la ora 18,00, o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

LIVE VIDEO: Președintele Klaus Iohannis, conferință de presă.

TEXT - (transcriere, RADOR)

Conferinţă de presă a preşedintelui Klaus Iohannis

Klaus Iohannis: Bună seara! Vă mulțumesc pentru participarea la această conferinţă de presă. Este prima dată când ne reîntâlnim după Sărbători și tocmai de aceea încep prin a vă transmite dumneavoastră, celor prezenți aici și tuturor românilor, multă sănătate și speranța că 2021 va fi anul revenirii la o viață normală. Ne aflăm, așadar, la începutul unui an extrem de important pentru dezvoltarea viitoare a României. În mare măsură, de modul în care vom reuși să accelerăm anumite schimbări în perioada imediat următoare, va depinde eficiența guvernării pe întregul mandat de patru ani. Avem două direcții majore, pe de o parte trebuie să stopăm pandemia, și aceasta ține de reușita campaniei de vaccinare care se află în plină desfășurare, și, pe de altă parte, trebuie să repornim în forță toate sectoarele economice și să începem reformele promise. Aceste două direcții majore sunt de fapt profund interconectate pentru că succesul vaccinării populației este cel care va genera într-o foarte mare măsură capacitatea de a relua toate activitățile economice și sociale grav afectate în aceste luni. Viziunea noastră, a mea și a echipei guvernamentale, este de a asigura României acces semnificativ la fondurile europene şi un buget centrat pe investiţii, pe dezvoltarea infrastructurii şi pe sprijinirea mediului de afaceri. Cu aceste resurse vom crea premisele unei creşteri economice reale şi sustenabile pentru următorii ani, care să asigure finanţarea marilor sisteme care au nevoie de reformare, precum educaţia şi sănătatea. De altfel, proiectul de buget pe acest an este gândit tocmai pe aceste coordonate. În paralel, este obligatoriu să înceapă un proces de resetare a statului, punând în centru accesul cetăţeanului la servicii şi informaţii publice, aşadar, debirocratizare şi digitalizare pe toate palierele, întrucât nu mai pot fi tolerate ineficienţa şi incompetenţa pe bani publici. Am discutat toate aceste priorităţi şi cu miniştrii noului guvern. După cum ştiţi, am avut o serie de întâlniri săptămâna trecută şi m-am bucurat să constat că avem o înţelegere şi o abordare comune asupra dezvoltării României. Le-am spus-o şî în cadrul întâlnirilor noastre şi o spun şi acum, public: reformele nu pot să mai aştepte. 2021 este anul în care trebuie puse bazele unei sănătoase reaşezări a societăţii româneşti. Însă, pentru a putea merge înainte cu motoarele turate la maximum, este nevoie să punem capăt epidemiei de COVID-19


/Klaus Iohannis:/ După un an extrem de dificil, marcat de nenumărate sacrificii, un an în care mulţi oameni s-au luptat cu această boală şi, din păcate, prea mulţi au pierdut această luptă, iată, 2021 ne oferă motive reale de speranţă. Vaccinurile împotrivaa COVID-19 reprezintă încununarea eforturilor oamenilor de ştiinţă şi o confirmare a progreselor uriaşe realizate în această veritabilă cursă contracronometru cu un virus nou, extrem de contagios şi, deopotrivă, letal. Vaccinarea în masă reprezintă singura soluţie pentru a ne întoarce cât mai rapid la normalitate şi a ne relua în siguranţă toate activităţile care ne-au lipsit enorm în ultimul an. De succesul campaniei de vaccinare depinde în egală măsură relansarea economică a României şi evitarea unor crize profunde ale căror efecte pot lăsa urme adânci în socitate, educaţie şi economie. Este esenţial ca această campanie de vaccinare să reuşească, astfel încât să putem obţine imunizarea populaţiei la nivel naţional. Toate eforturile, deopotrivă ale instituţiilor direct responsabile de gestionarea acestei campanii, dar şi ale tuturor celorlalte autorităţi centrale şi locale, trebuie să fie îndreptate către realizarea cu prioritate a acestui obiectiv. Le solicit tuturor să dea dovadă de implicare şi mai ales de colaborare loială. Sunt convins că efortul susţinut al întregii societăţi timp de un an de zile va fi răsplătită în 2021, dacă reuşim ca până în vară să vaccinăm un procent semnificativ din populaţia ţării şi, astfel, să putem reveni la normalitate. Până atunci, însă, măsurile de protecţie şi vigilenţă crescută rămân imperative, pentru că virusul se răspândeşte în continuare în comunitate. Suntem încă departe de o incidenţă a cazurilor care să permită relaxarea restricţiilor. Dacă dumneavoastră aveţi acum întrebări, vă rog!
Reporter: Bună seara, domnule preşedinte, Vasile Marcu, Antena 3. Sunteţi la curent cu schimbările de directori din şcoli şi licee din toată ţara? Scandalul pe care l-au produs aceste schimbări? Protestele părinţilor, atât în Bucureşti, cât şi în ţară? Şi vă întreb, acum, dacă vedeţi aceste schimbări încadrate la o Românie normală sau o Românie educată? Mulţumesc!
Klaus Iohannis: Am urmărit aceste chestiuni, este vorba de o acţiune care nu a fost pregătită din timp de Ministerul Educaţiei, fiindcă s-a ştiut că la mii de şcoli se termină mandatul directorilor pe 9 ianuarie. Acum, sigur, unele mandatele s-au prelungit, alţii au primit mandate de scurtă durată, până la organizarea concursului.

/Klaus Iohannis/: Și cred că vom putea să vorbim de o Românie normală și de programul "România Educată" abia după ce terminăm cu această pandemie, revenim la normalitate, organizăm concursul cum scrie la carte pentru toate aceste posturi și, atunci, toate lucrurile vor intra în normalitate. Ceea ce s-a făcut acum a fost de azi pe mâine, la repezeală, s-au prelungit mandate ori s-au dat mandate unor persoane noi pentru câteva, probabil, luni de zile. Bănuiesc că undeva prin vara deja vom avea primul val de concursuri pentru aceste funcții de conducere și atunci chiar voi urmări cu foarte mare atenție cum se respectă principiul meritocrației în aceste chestiuni.
Alina Manolache, Libertatea: Bună seara! Domnule preşedinte, liberalul Costel Alexe, care este preşedintele Consiliului Judeţean Iai, este anchetat, urmărit penal de către DNA, fiind acuzat de fapte de corupţie. Face parte dintr-un partid care în ultimii ani şi-a luat angajamentul că nu va promova oameni care sunt anchetaţi în funcţii publice, face parte dintr-un partid al cărui lider, Ludovic Orban, s-a retras din toate cursele electorale când a fost cercetat de către DNA. Totuşi, Ludovic Orban a spus că va analiza situaţia când s-a pus problema ce atitudine ar trebui să aibă PNL cu privire la domnul Costel Alexe. Vă întreb şi pe dvs, care este opinia dvs, consideraţi că domul Costel Alexe ar trebui să demisioneze din această funcţie şi, în acelaşi timp, PNL, care nu poate să facă altceva, să-i retragă sprijinul politic?
Klaus Iohannis: Sincer, eu cred că această discuţie trebuia să aibă loc demult şi să fie mult mai scurtă. Eu am spus dintotdeauna că persoane urmărite penal sau, cum am spus la vremea respectivă, "penali", n-au ce căuta în funcţii publice. Nu ştiu dacă PNL trebuia să discute mai repede sau mai încet despre aceste chestiuni, însă dacă domnul Alexe va fi cercetat penal, atunci cu siguranţă eu aş aştepta cel puţin să se autosuspende din funcţiile pe care le deţine, până când se clarifică cu siguranţă aceste aspecte.
Alina Manolache, Libertatea: Liberalii ar putea să dea un semnal retrăgându-i sprijinul politic?
Klaus Iohannis: Asta, sigur, se poate teoretic, dar este o decizie de partid în care nu m-aş amesteca.
Alina Manolache, Libertatea: Vă mulţumesc.
Sebastian Zachmann, Prima TV: Bună seara! Domnule preşedinte, în Israel, ţară model pentru campania de vaccinare din întreaga lumea, primul care s-a vaccinat a fost chiar premierul Benjamin Netanyahu, tocmai pentru a da un mesaj de încredere populaţiei. În România vedem că nici un lider politic nu s-a vaccinat până acum. Nu credeţi că prin decizia de a nu vă vaccina în prima etapă tocmai aţi sporit neîncrederea în populaţie, o populaţie şi aşa reticentă la vaccin?
Klaus Iohannis: Nu vreţi să continuaţi întrebarea?
Sebastian Zachmann, Prima TV: Deocamdată nu. Aştept răspunsul şi apoi...

Klaus Iohannis: Nu, nu cred că s-a produs nicio neîncredere, dimpotrivă, decizia a fost, și am participat la această decizie, să fie vaccinat, în primul rând, în prima etapă, personalul medical, tot personalul medical şi acest lucru se întâmplă, s-a întâmplat. Ştiți foarte bine că până la sfârșitul acestei săptămâni, prima etapă se încheie cu prima doză de vaccinare, având în vedere că acum dispunem de un vaccin care se administrează în două doze, după aceea se reia vaccinarea cu a doua doză. Nu am dorit nici eu, nici premierul, ca să zic așa, în ghilimele, să ne băgăm în față. Ar fi fost probabil mesajul greșit, dar vineri, în 15 ianuarie, începe a doua etapă de vaccinare în care este prevăzută vaccinarea, de exemplu, a personalului din învățământ, a persoanelor peste 65 de ani și a persoanelor cu comorbidități, cu boli cronice, dar și a personalului numit esențial, de exemplu: Administrația Prezidențială, Guvernul și așa mai departe. Şi, pentru a marca debutul campaniei de vaccinare din etapa a doua, eu mă voi vaccina public, vineri, pe 15 ianuarie.
Reporter: Mulţumesc!
Francesca Simionescu, Observator, Antena1: Bună seara, domnule președinte!
Klaus Iohannis: Bună seara!
Francesca Simionescu, Observator, Antena1: Mai sunt, cum ați spus şi dumneavoastră, câteva zile până la începerea celei de-a doua etape a vaccinări și încă nu avem cadrul legal pentru funcționarea centrelor de vaccinare, pentru plata medicilor și a personalului care urmează să lucreze acolo. În plus, ordonanța pe care Guvernul întârzie să o adopte, din ce vedem, nu menționează sursele de bani care vor fi folosite pentru plata medicilor, spre nemulțumirea multor primari. Credeți că aceste probleme vor pune în pericol succesul campaniei de vaccinare?
Klaus Iohannis: Nu cred că aceste probleme vor pune în pericol succesul campaniei de vaccinare. Cum ele nici nu sunt probleme reale, sunt probleme prin care probabil unii au crezut că este bine să se profileze un pic în plus. Cum nu mai avem campanii electorale trebuie să găsească politicienii alte metode de a ieși în față. Pot să vă spun din sursă sigură, prezidențială că această ordonanță urmează să fie dată, a fost discutată inclusiv cu menționații primari nemulțumiți, care vor primi sprijin de la Guvern. Medicii și personalul medical care va fi plătit, primarii vor amenaja aceste secții și se vor deconta de către Guvern aceste cheltuieli. Așadar, toate premisele pentru a avea o campanie de vaccinare de succes sunt pregătite și vor fi create cu tot cadrul juridic în cel mai scurt timp.
Francesca Simionescu, Observator, Antena1: Mulţumesc!
Marga Niţu, Aleph News: Bună seara!
Klaus Iohannis: Bună seara!
Marga Niţu, Aleph News: Vorbeaţi despre o repornire în forţă, domnule președinte. Cum repornim România? Dacă se poate, vă rog să indicaţi două metode sau proiecte concrete, aplicabile în acest moment și în acest context pandemic şi cu o economie deficitară. Mulţumesc.

Klaus Iohannis: Da, cu economia deficitară nu cred că suntem chiar așa deficitari. S-a dovedit că măsurile luate de guvern, anul trecut, au fost cele corecte și contracția economică a fost de până în 5%, însă este evident că avem nevoie de o repornire în forță, asta însemnând să avem o campanie de vaccinare de succes, pentru ca toată lumea să poată să meargă înapoi la serviciu, ca toate firmele, și cele care au fost crunt lovite de pandemie, să-şi repornească activitatea, iar acolo unde sunt dificultăți, de exemplu în finanțare sau repornire, Guvernul să pună în practică urgent scheme de ajutor. Pe de altă parte, contăm pe sume importante din fonduri europene care probabil în cel mai scurt timp vor fi la dispoziția noastră și vor sprijini și sectorul economic și sectorul public. Sunt foarte multe lucruri în pregătire. Este bugetul național în pregătire și imediat ce revine Parlamentul din vacanță, se va dezbate și sper să se aprobe foarte rapid. Deci un întreg complex de factori este necesar pentru a se întâmpla ceea ce am numit repornirea României, repornirea economiei, și sunt foarte hotărât să sprijin această repornire. Guvernul este proaspăt, cu energie nouă, de asemenea hotărât să facă aceste lucruri și cred că împreună vom reuși.
Reporter: Şi dacă îmi permiteţi, aţi considera că vaccinarea până acum este un succes? Mulţumesc.
Klaus Iohannis: Da. Campania de vaccinare până acuma este un succes, chiar dacă unii încearcă să diminueze acest succes. Chiar astăzi am văzut o statistică: la nivel european, gradul de vaccinare de la noi ne situează pe locul 8, ceea ce nu este rău deloc.
Carmen Gavrilă: Bună seara. Carmen Gavrilă, RADIO ROMÂNIA. Grecia promovează, în contactele cu Comisia Europeană, cu celelalte instituții europene, dar și cu alte state membre, ideea de a crea un certificat unic european ca o dovadă de vaccinare pentru cetățenii europene, astfel încât europenii să poată circula mai ușor cu acest certificat, această dovadă că au fost vaccinați, și Grecia dorește să și pună pe agenda Consiliului European de săptămâna viitoare această chestiune. România ce poziție are? Consideră că eo idee bună?
Klaus Iohannis: Personal, nu consider că asta este de o idee bună. Prin asta s-ar crea un cadru de discriminare care este, pur și simplu, inacceptabil. Eu sunt de părere că trebuie să existe un certificat de vaccinare și acest certificat va exista și la noi, însă el trebuie folosit pentru motive medicale. Persoana care primește un certificat, știe când a primit prima doză de vaccin, i se scrie acolo când va primi a doua doză de vaccin și așa mai departe. Deci sunt date importante pentru medicul de familie, pentru medicul curant sau pentru oricine dacă persoana ajunge, de exemplu, la urgențe. Însă să folosim aceste certificate de vaccinare ca să împărțim populația Europei în două, cei care au fost deja vaccinați și cei care încă nu au fost vaccinați, nu mi se pare un lucru bun.
Carmen Gavrilă: Mulţumesc.

(Știre în curs de actualizare)

(RS)

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP
România 21 Noiembrie 2024, 21:56

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP
Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure
România 21 Noiembrie 2024, 21:43

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure

Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă în sumă totală de aproape 1.800.000 lei, pentru sprijinirea a 430 de...

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure
1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză
România 21 Noiembrie 2024, 21:36

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză, nemulţumiţi de decizia Comisiei pentru...

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză
Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase
România 21 Noiembrie 2024, 21:32

Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase

Aproape 5.000 de pompieri cu peste 4.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi al...

Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase
Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice
România 21 Noiembrie 2024, 21:20

Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice

Peste 70 de echipe de intervenţie ale reţelei de distribuţie a energiei electrice acţionează joi pentru limitarea efectelor...

Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice
Programul Rabla pentru tractoare
România 21 Noiembrie 2024, 20:02

Programul Rabla pentru tractoare

Valoarea tractorului nou nu trebuie să depășească 55.000 euro.

Programul Rabla pentru tractoare
Cod roșu de vânt și ninsori
România 21 Noiembrie 2024, 19:56

Cod roșu de vânt și ninsori

Din cauza rafalelor de vânt s-au înregistrat deja numeroase pagube.

Cod roșu de vânt și ninsori
Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
România 21 Noiembrie 2024, 19:51

Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale

Sunt 950 de secții de votare în afara țării, cu 35 mai multe față de cele de la europarlamentarele din iunie.

Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale