Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE VIDEO: Declarație a premierului Florin Cîțu

TEXT + VIDEO Declarație a premierului Florin Cîțu

LIVE VIDEO: Declarație a premierului Florin Cîțu
Florin Cîţu. Foto. gov.ro

15 Septembrie 2021, 15:19

Florin Cîţu: Bună ziua! Am avut astăzi în şedinţa de guvern două ordonanţe în primă lectură, dar care sunt sigur că la care vom avea dezbatere în perioada următoare, despre care vom discuta în perioada următoare. În primul rând... şi de aceea am adus şi cei doi miniștri, al muncii şi al energiei şi economiei să vină cu detalii. În primul rând am discutat despre un proiect de ordonanţă de urgenţă care stabilește că angajații în instituții publice din zona asistenței sociale vor trebui să facă dovada vaccinării sau, în caz contrar, să prezinte un test negativ sau dovada faptului că au trecut prin boală. Acesta este un proiect de ordonanță în primă lectură. Avem aici mai multe detalii pe care ministrul le va prezenta. Şi al doilea subiect, a doua ordonanță în primă lectură - este vorba despre compensarea prețurilor la energie și gaz și am avut o discuție foarte bună în şedinţa de guvern de astăzi, am mandatat Ministerul Muncii, Ministerul Energiei și Ministerul Finanțelor să vină cu o formă finală. Aș vrea să fie completată forma și schema cu soluții pentru compensarea clienților noncasnici, până acum am vorbit de clienții casnici, aș vrea să vorbim și de clienți noncasnici, în special IMM-uri, şi aici de aceea este nevoie de cele trei ministere. Ministerul Muncii trebuie implicat pentru că e vorba de compensare a consumatorului casnic și ne gândim cum să facem acest lucru cât mai simplu. Şi tot în ședința de guvern de astăzi am avut discuții despre plafonarea prețului la gaze. Am introdus această temă în dezbatere în guvern. Domnul ministru, împreună cu Consiliul Concurenţei vor discuta şi cu Comisia Europeană, sunt mai multe variante la care ne gândim, dar am vrut să avem și această variantă. Deci căutăm cele mai bune soluții pentru această perioadă în care prețurile au crescut, prețurile la energie și gaz au crescut pentru consumatorii casnici și cei noncasnici, în special până în 31 martie. În același este important bineînțeles, am discutat despre un proiect pe termen mediu, pe care l-am mai discutat cu domnul ministru să vedem cum creștem capacitatea de producție, conectivitatea, pentru că acestea sunt de fapt soluțiile pentru a avea prețuri mai mici pe termen mediu și lung. Acum încercăm sau acum venim cu soluții pentru această iarnă. Acestea sunt cele două ordonanţe de urgență pe care voiam să le prezint și pe care le-am dezbătut mult timp în ședința de guvern. Cei doi miniştri sunt aici, vor da detalii după aceea. Dacă sunt întrebări în acest moment pentru mine...Reporter: Bună ziua! Luiza Gireadă, de la Ştirile TVR. Daţi-ne mai multe detalii legate de plafonarea prețului gazelor. Este o variantă pe care mergeți în continuare? La ce nivel s-ar plafona preţul...?

Florin Cîţu: Aici este o discuție. Repet, am pus, de-abia acum am început să ne uităm și la această soluție, avem deja soluții pentru compensare și asta voiam să avem - să ne asigurăm că în special clienții noncasnici şi casnici, deci IMM-urile şi persoanele fizice nu vor plăti toată factura în această iarnă, și aici soluțiile le avem, eu zic că suntem 90%, urmează doar să ne gândim care e forma cea mai simplă, ca să nu trebuiască oamenii să completeze tot felul de formulare și așa mai departe. În ceea ce priveşte plafonarea la gaze, vreau să ne uităm la această soluție, dar pentru mine este important să nu distorsionăm foarte mult piața, pentru că în momentul când introduci o astfel de măsură distorsionezi piaţa, motivația de a investi dispare pentru companii şi atunci vreau să vedem cum luăm această măsură să fie cât mai puțin invazivă în piață, dar trebuie să recunoaștem că, în acest moment, există o situație specială, care necesită măsuri speciale. Eu cred că cele trei ministere vor veni până săptămâna viitoare cu o soluție de compensare pentru clienții casnici şi noncasnici. Discuția despre plafonarea prețului la gaze, împreună, Ministerul Energiri, Consiliul Concurenței, Comisia Europeană vor discuta. După cum știți, sunt mai multe țări din Uniunea Europeană care au discuții cu Comisia Europeană pe acest subiect.
Reporter: La ce nivel s-ar plafona...
Florin Cîţu: Nu avem încă aceste detalii. Haideţi să le luăm pe rând.
Reporter: Călin Cociş, Realitatea. Domnule premier, președintele Senatului a sesizat Curtea Constituțională, a făcut anunțul astăzi, pentru că nu aţi venit cu propuneri de miniștri în 5 zile, așa cum prevede Codul administrativ pentru portofoliile rămase goale. Conform procedurii, vă rog să ne spuneți de ce nu aţi făcut aceste propuneri, în afară de faptul că, știm, interimatul poate dura 45 de zile și cum comentați demersul făcut de Anca Dragu.
Florin Cîţu: Eu cred că doamna preşedintă a Senatului vrea să scoată USR de la guvernare, pentru că asta cere, de fapt. Consituţia este foarte clară şi înţeleg că doamna spune că trebuie să vin cu numiri de noi miniștri. Dacă se schimbă configurația Guvernului, nu pot fi miniştri de la USR PLUS. Deci doamna preşedintă ne spune să scot USR de la guvernare. Este un demers ilar cel puțin, dar succes.
Reporter: Bună ziua! Gabriela del Pupo, B1 TV. Astăzi, Nelu Tătaru a avut niște afirmații destul de tranșante în ceea ce privește valul 4. În primul rând, a spus că țara noastră este luată prin surprindere ca și în cazul valului 3, că ar trebui redirecționată atenția spre o testare sau vaccinare obligatorie pentru a evita supraaglomerarea a paturilor de terapie intensivă. De ce suntem din nou luați prin surprindere, având în vedere că era un val anticipat încă de acum câteva luni și campania de vaccinare știam deja că nu a mers bine în perioada asta?
Florin Cîţu: Domnul ministru al sănătăţii interimar m-a asigurat că deja sunt în plus 200 de paturi, din momentul în care a preluat acest mandat. Ştiţi foarte bine că am spus chiar de la încheierea valului 3 că nu vreau să se modifice nimic în ceea ce privește paturile COVID și secţiile ATI. Am aflat, bineînţeles, după aceea că s-au modificat, sunt mai puține paturi decât erau inițial. Domnul ministru Cseke are acelaşi mandat din partea mea, să meargă către 1600 de paturi cât mai rapid în secțiile ATI. Bineînțeles, toate resursele, așa cum am făcut și până acum, vor fi alocate Ministerului Sănătății, dacă este nevoie. În Legea bugetului scrie foarte clar că Misterul Sănătății poate să realoce resurse în interiorul ministerului dacă sunt cheltuieli pentru vaccinare. De exemplu, dacă erau... au rămas 400 de milioane de lei necheltuiți sunt alocate pentru campania de vaccinare prin intermediul medicilor de familie, aceștia puteau fi redirecționați pentru altceva. În același timp, m-am asigurat că se va face plata în această săptămână pentru centrele de vaccinare, se va face plata la zi și vom continua în acest sens în perioada următoare.

Reporter: Deci practic spuneați că nu este mepregătit sistemul, ci pur și simplu nu s-a vaccinat destulă lume?

Florin Cîțu: Nu... Eu am spus că, dacă nu sunt... eu am spus tot timpul să fie 1.600 de paturi, nu suntem acolo, domnul ministru se va asigura că vor fi 1.600 de paturi. Dar abia am preluat, domnul ministru abia a preluat acest minister, va corecta dacă sunt probleme, le va corecta într-o perioadă cât mai scurtă.

Reporter: Bună ziua. Alex Vlădescu, Antena 3. Dle premier, voiam să vă întreb despre certificatul. Surse guvernamentale spuneau că astăzi va fi aprobat. V-ați răzgândit în privința...

Florin Cîțu: Nu.

Reporter: Sau de când ar urma să fie aprobat și mai ales dacă va fi extins și pentru restaurante, de exemplu, ca să poată primi mai mulți clienți pentru cafenele sau doar pentru evenimentele private, cum sunt nunți, botezuri?

Florin Cîțu: În primul rând că trebuie să fie adoptată hotărârea CNSU ca apoi să fie hotărâre de guvern în ședința de guvern. Direcția în care mergem este următoarea: nu vreau să mai închidem activitățile economice peste 3 la mie și atunci, ca să rămână deschise aceste activități, trebuie să avem o formă de monitorizare. Certificatul verde, mai ales că acum avem și se poate verifica prin aceș cod QR foarte simplu, este una dintre propuneri, ca aceste activități să rămână deschise, dar pe baza unui certificat verde. Deci restaurantele pot să rămână deschise, pe baza unui certificat verde, este o propunere, vedem dacă va fi aprobat în CNSU. Ideea este bineînțeles, vorbim după aceea de personalul din restaurant, de exemplu, trebuie să poarte mască tot timpul, deci sunt câteva condiții, dar pornind de la ideea de bază că nu vrem să mai închidem activitatea economică peste 3 la mie. Acum avem și vaccin avem și un mod de a verifica dacă cineva a fost vaccinat, dacă are... a fost testat sau dacă a trecut prin boală, deci avem acest certificat verde. Este un mod de a menține economia deschisă, dar în același timp de a păstra și anumite reguli.

Reporter: Dar această propunere, indiferent de rata de incidență?

Florin Cîțu: Am spus peste 3 la mie.

Reporter: Doar peste 3 la mie.

Florin Cîțu: Peste 3 la mie, da.

Reporter: Şi, dacă îmi permiteți o clarificare la întrebarea colegei mele Gabi: câte locuri, câte paturi disponibile sunt în acest moment la ATI în țară și în București, dacă...

Florin Cîțu: Dl ministru mi-a spus că a suplimentat paturile cu 200 de paturi. Ştiu că erau 864, deci ar trebui să fie peste 1000 de paturi în acest moment libere, nu am... Analiza o primesc la ora 3:00 în fiecare zi și o să văd atunci.

Reporter: Şi în capitală știți cumva?

Florin Cîţu: Ieri cred că erau 20 de paturi în capitală libere, dar vă dați seama că lucrurile se modifică, pentru că se adaugă în fiecare zi paturi suplimentare, deci sunt locuri libere. Dar să știți că nu ar trebui să mă vorbim despre paturi la ATI sau să vorbim...., trebuie să discutăm despre campania de vaccinare. Ca să nu avem nevoie de paturi ATI, să nu avem nevoie de suplimentare, trebuie să avem lume să se vaccineze, e singura soluție. Noi putem să punem resurse în continuare pentru a avea paturi ATI, secţii COVID şi aşa mai departe, dar nu aşa rezolvăm sau punem certificatul verde. Rezolvăm prin vaccinare, este singura soluție de a scăpa de pandemie, dacă vrem să scăpăm cât mai repede.

Reporter: Dar apropo de vaccinare, vom vedea în perioada următoare şi alte ordonanţe de urgență prin care, spre exemplu, medicii, profesorii ar urma să fie obligaţi fie să se vaccineze sau să se testeze periodic? Tot prin ordonanţă de urgenţă?

Florin Cîţu: Da, mergem în această direcţie. Vom vedea care este cea mai bună măsură. Clar vom cere testare. Înțeleg că personalul medical este deja vaccinat, în măsură de 70% din personalul medical, dar vom dori să fie testați cel puţin. Vom vedea cea mai bună variantă. Acum, discuția este actul normativ care va fi preluat. Avem astăzi această ordonanță de urgență, câteva măsuri, vedem după aceea.

Reporter: Deci tot prin ordonanţă de urgenţă. Asta era întrebarea.

Florin Cîţu: Este o discuție.

Reporter: Dacă îmi permiteţi o completare. Anca Orheian, Digi. Testare pe banii lor?

Florin Cîţu: În acest moment, aceasta este varianta.

Reporter: Aceasta este, bun. Aş vrea să vă întreb legat de opiniile separate pe care le au preşedinţii celor două camere cu privire la acea sesizare la Curtea Constituțională. Aţi văzut cu siguranță ce s-a întâmplt în Parlament, avem şi o opinie a doamnei Dragu şi opinia domnului Orban trimise către Curtea Constituională, nu cele ale Parlamentului, practic. Cum s-a văzut de aici, de la guvern, această diferență și cum se vede și în PNL, v-aş întreba?

Florin Cîţu: Din punctul meu de vedere, trebuie respectată Constituția și vom vedea ce decide Curtea Consituţională.

Reporter: Aşa zice şi domnul Orban.

Florin Cîţu: Vom vedea şi atunci vom merge la Curtea Consituţională, care ne va spune cine respectă Constituția.

Reporter: Şi o mică precizare. Domnul Nazare spunea că atunci când au fost discuțiile pe PNRR nu l-aţi luat şi pe el la negocieri, adică era la Bruxelles, dar nu a mers şi el cu dumneavoastră la negocieri. Aşa s-a întâmplat sau ce s-a întâmplat mai exact cu privire la acele discuţii că nu a participat şi el? A făcut o declaraţie.

Florin Cîţu: Nu am ce să comentez aici, chiar nu am ce să comentez. Îmi pare rău. Dar nu aţi spus nimic atunci, a spune acum mi se pare bizar, după nu știu câte luni de zile să vii să te plângi de ceva, când nu ai spui nimic atunci. Mulţumesc. Este OK.

Reporter: Larisa Bernaschi, Observator. Singura ieșire din această criză politică în care suntem în acest moment ar putea s-o rezolve președintele Klaus Iohannis cu o discuție tête-à-tête. Este declarația pe care a făcut-o astăzi președintele PNL, Ludovic Orban. Ați avut vreo discuție tête-à-tête cu președintele sau considerați că este necesară o astfel de discuție tête-à-tête cu președintele Klaus Iohannis, astfel încât să se iasă din această criză?

Florin Cîţu: Domnul președinte decide dacă vrea să aibă o discuţie şi cu cine să aibă o discuție. Eu am spus și, vedeţi, de fiecare dată soluția era una foarte simplă: un ministru al justiției imediat, care să își facă treaba și să nu obstrucţioneze actul guvernamental. Nu a fost acea soluție. Foarte bine. Era o altă soluție retragerea moţiunii. Nici aceasta nu s-a întâmplat. Vedem după aceea care sunt soluțiile pe masă în viitor.

Reporter: A fost pentru dumneavoastră o soluție să vă retrageți dumneavoastră din fruntea Guvernului?

Florin Cîţu: Niciodată. Eu nu sunt un o iresponsabil. Să arunci România în aer, să lași România fără guvern în prag de iarnă, când avem deja vedeți câte probleme - valul 4, avem prețul la energie, urmează discuția despre salariul minim, bugetul pentru anul viitor. Să arunci România în aer, nu sunt iresponsabil, nu voi face acest lucru. Metoda Dragnea văd că este adoptată de alți colegi, dar nu va fi niciodată adoptată de mine.

Reporter: Câteva completări pe un alt subiect, vă rog. Referitor la certificatul verde pentru evenimente, dacă ne puteți spune măcar de când ar putea să intre în vigoare, având în vedere că sunt persoane care au evenimente programate în perioada următoare și vedem că tot mai multe localități intră în carantină.

Florin Cîţu: Cel mai târziu săptămâna viitoare.

Reporter: Să fie adoptat în guvern?

Florin Cîţu: Da, da.

Reporter: Bună ziua! Laura Culiță, PRO TV. Aţi menționat restaurantele și de faptul că nu doriți să fie închise afacerile, dar mergem în direcția în care au mers alte state. Italia, de exemplu, în mijloacele de transport în comun este solicitată acest certificat. Şi, dacă da, de când vom avea o decizie pe acest subiect?

Florin Cîţu: Am spus, săptămâna aceasta vom mai avea discuții, în special și cu INSP, cu Ministerul Sănătății, să vedem care este cea mai bună formulă. Vă spun preferința mea: așa cum am spus și în ceea ce priveşte școala, vreau să fie cu prezență fizică, să găsim măsurile să avem școală cu prezenţă fizică. Așa vă spun că nu vreau să închidem economia, nici înainte de valul 3, v-am spus că vom fi ţine economia deschisă. Este una dintre variante, cât mai curând. Trebuie să venim cu această decizie ca oamenii să știe exact care sunt măsurile pentru atunci când depășim un anumit prag sau 3 la mie.

Reporter: Şi o completare, pentru că aţi spus că testarea se va face pe banii oamenilor...

Florin Cîţu: În această variantă în prima lectură.

Reporter: Mulţi nu vor avea de unde să plătească, mai ales că sunt periodice, săptămânale.

Florin Cîţu: În această variantă, suntem în primă lectură, asta înseamnă că mai dezbatem și vedem care sunt și așteptăm și alte soluții din altă parte.

Reporter: Soluţia ar fi ca statul să deconteze aceste...?

Florin Cîțu: Statul oferă gratuit vaccinarea, este gratuită în România și nu este obligatorie, dar este gratuită.

Reporter: Bună ziua. Adrian Vasilache de la Hot News. Dle premier, în luna august ați avut tot așa o întâlnire cu ANRE, ministrul energiei, Consiliul Concurenței /.../și ați dat asigurări că nu veți plafona prețurile. Ați spus din capul locului: nu vom plafona prețurile, dar că veți definitiva o soluție pe termen scurt, cea de compensare a facturilor, care ați spus că va fi săptămâna viitoare.

Florin Cîțu: Da.

Reporter: Ce s-a schimbat de atunci până astăzi? Are vreo legătură cu PSD, care a inițiat un proiect de lege pentru plafonarea prețurilor sau a anunțat că va iniția?

Florin Cîțu: Nu, nu aș /.../ PSD copiază multe dintre măsurile pe care le-am văzut la PSD sunt copiate după noi. Nu! Este ceea ce vă la nivel european. În Uniunea Europeană sunt mai multe țări, deja șase țări cred că sunt care vorbesc despre plafonarea prețurilor. Este... ar fi... dacă se plafonează prețurile în toate țările din Uniunea Europeană și rămâne România cu prețul cel mai mare, ar fi ciudat ca noi să fim țara care are cel mai mare preț și să suportăm noi toate costurile în această piață. Nu mai este o piață liberă atunci. Dacă avem deja țări care își plafonează prețurile, România nu poate să stea să se uite. Asta este diferența care s-a întâmplat...

Reporter: Şi, dacă îmi permiteți o altă întrebare tot legată de creșterea prețurilor, mai este o creștere alarmantă a prețurilor în piață asigurărilor. Este o criză foarte mare acum, încă un mare asigurator, liderul pieței asigurărilor și de RCA, City Insurance, este aproape de faliment. ASF ar fi trebui să supravegheze cumva. Astăzi se aștepta o decizie, nu a fost luată, de săptămâna trecută...

Florin Cîțu: Sunt două ordonanțe de urgență în avizare, două ordonanțe de urgență în avizare. Am discutat și astăzi cu Consiliul Concurenței. Ar trebui să fie pe masa Guvernului săptămâna viitoare, o ordonanță care se referă la prețuri și una care se referă la această situație City Insurance, dacă se ajunge acolo, pentru a asigura că oamenii nu vor rămâne fără... să nu poată să-și... sau să că sau să aibă un /.../ și să nu poată fi acela plătit, deci ne asigurăm că va fi..., vor merge mai departe, să plătească

banii din fondul de garantare.

Reporter: Două ordonanțe de urgență, ați zis?

Florin Cîțu: Da, sunt două, una pentru prețuri, este vorba despre prețurile... este în avizare, am înțeles, la Consiliul Concurenței că este în analizare și cealaltă...

Reporter: Prețurile asigurărilor RCA?

Florin Cîțu: Polițele asigurărilor, da.

Reporter: Ce vreți să faceți mai exact cu ele?

Florin Cîțu: Încă nu a ajuns la mine, vreau să văd forma finală și apoi vă spun ce vrea să facă. Este Consiliul Concurenței, m-a asigurat că sunt în avizare, când o să văd forma finală, o să vedem despre ce este vorba exact.

Reporter: Şi a doua, legată de City?

Florin Cîțu: Legată, dacă se întâmplă ceva, să ne asigurăm că toți clienții sunt protejați, de fapt asta este ideea.

Reporter: Mulțumesc.

Reporter: Bună ziua. Loredana Diacu, Epoch Times. Domnule premier, recent, încă un avion presupus al contrabandiștilor din Ucraina a survolat neoprit de nimeni spațiul aerian român și dacă data trecută avionul ucrainean se pare că ar fi fost depistat de poliția de frontieră, acum nici măcar nu a fost observat. Nu doar avionele intră nederanjate de nimeni în țară, vedem și cocaină care trece de Constanța, care ajunge în cutii de banane etc. Aș vrea să vă întreb, în aceste condiții, ce șanse avem să convingem partenerii europeni că merităm să intrăm în Schengen, dacă aţi discutat cu miniştrii de resort și ce măsuri se vor lua pentru ca astfel de incidente să nu se mai repete?

Florin Cîţu: Am discutat de fiecare dată cu miniştrii de resort, m-au asigurat că alocă mai multe resurse şi că vor veni cu soluţii în perioada următoare. Asta este, de fapt, discuţia. Dar ştiţi foarte bine că pe partea de ANAF, de exemplu, acolo este acea problemă cu scanerele și tot avem o discuție. Eu am propus de fiecare dată, şi cred că până la urmă asta e soluţia, să ducem această discuție în CSAT și acolo să luăm o soluție care să fie implementată cât mai rapid.

Reporter: Şi aş mai vrea să vă întreb pe un subiec care a inflamat destul de tare opinia publică. La deschiderea anului şcolar aţi apărut alături de primarul Popescu Piedone. Pentru multă lume şi în special pentru supravieşuitorii incendiului Colectiv, pentru rude, pentru victime, dansul este un simbol al lui impunității și al cinismului autorităților române care gestionează lucrurile de o asemenea manieră, astfel încât tinerii ard de vii. Aș vrea să vă întreb dacă erați informat că dânsul va fi la respectiva ceremonie și de ce nu aţi refuzat, puteaţi să participați la deschiderea anului școlar într-o școală unde primarul de sector nu ridica atâtea semne de întrebare.

Florin Cîţu: /.../ am fost informat. Am fost invitat de ministrul Cîmpeanu și de doamna director la Gheorghe Lazăr, un liceu de elită, un liceu care şi-a asumat un program pilot. Așa a fost invitația făcută către mine, am luat-o ca atare şi am mers la eveniment. Mai multe nu am să comentez.

Reporter: Aveţi vreun mesaj pentru rudele supravieţuitorilor care au...

Florin Cîţu: Justiția, am spus și înainte şi o spun şi acum, justiţia trebuie să își facă datoria și așteptăm cu toții ca justiţia să își facă datoria.

Reporter: Bună ziua! Dorian Necula, Quicknews.ro. Domnule premier, aş reveni puțin la creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Cum veți ajuta companiile să treacă peste această creștere mare a prețurilor la gazele naturale și la energia electrică? /.../ privind consumatorul vulnerabil se referă doar la utilizatorii casnici şi această ordonanţă de urgenţă la fel...

Florin Cîţu: Corect. Această ordonanță de urgență în această formă. Discuția pe care am avut-o astăzi în şedinţa de guvern a fost să completăm ordonanţa de urgență și cu consumatorul noncasnic, în special IMM-urile, pentru că marii consumatori... există facilităţi pentru aceștia și va veni soluția și pentru consumatorul casnic în aceeași ordonanță, când va fi aprobată.

Reporter: Ce compensare vor putea primi aceştia, ne puteţi spune?

Florin Cîţu: Care dintre ei?

Reporter: IMM-urile sau marile companii. Aceste creşteri se vor revedea şi în preţul alimentelor şi al bunurilor şi serviciilor...

Florin Cîţu: Aici este ideea. Vom vedea care va fi forma finală. Ştim ce putem să facem pentru consumatorul casnic. Aștept soluţia de la Ministertul Energiei pentru consumatorul noncasnic, dar să fie în aceeași ordonanță. Da, trebuie să fie semnificativ până la urmă. Şă știți, compensarea nu ajută scăderea prețurilor pentru că ele, costurile, sunt aceleași, doar cine ajustează... Plafonarea ajută, dar p termen scurt, pentru dacă prețurile continuă să crească în altă parte există şi această soluție pe termen scurt. Până la urmă, singura soluție pe termen lung este de a crește capacitatea de producție, de energie în România și de aceea e nevoie de investiții și aţi văzut că sunt anul acesta, deşi am avut un memorandum în care am cerut 90% din dividentele companiilor, tuturor companiilor, atunci când au venit companii, și în special din energie, și au spus că vor pune la dispoziția Guvernului doar 50% din dividente, restul vor fi pentru investiții, am fost de acord. Dar am cerut, în același timp, ministerului să monitorizeze foarte bine ca acești bani să se ducă în investiți și nu vor rămâne în cont până la finalul anului. Dacă se întâmplă așa ceva, anul viitor nu se va mai întâmpla, din partea mea, să reduc acea contribuție.

Reporter: Şi dacă îmi permiteţi o întrebare despre conflictul dintre Guvern și Parlament. Ce punct de vedere aţi transmis judecătorilor CCR astăzi sau ieri?

Florin Cîţu: Guvernat a transmis un punct de vedere judecătorilor şi o să fie făcut public după această conferinţă de presă. O să îl vedeţi public pe site-ul Guvernului, deci toată lumea poate să îl citească.

Reporter: /.../

Florin Cîţu: Da, l-am semnat și Guvernul a transmis punctul de vedere către CCR. Este foarte simplu, vezi vedea acolo. Mulțumesc mult de tot!

ARF a semnat contractul de finanţare pentru achiziţia a 62 de trenuri electrice regionale
România 17 Ianuarie 2025, 23:14

ARF a semnat contractul de finanţare pentru achiziţia a 62 de trenuri electrice regionale

Estre programat ca primul tren nou să sosească în România la vară.

ARF a semnat contractul de finanţare pentru achiziţia a 62 de trenuri electrice regionale
Eurostat: România, ţara din UE cu cei mai mulţi medici tineri
România 17 Ianuarie 2025, 22:13

Eurostat: România, ţara din UE cu cei mai mulţi medici tineri

Ministrul sănătăţii Alexandru Rafila susţine că sunt 21.000 de medici rezidenţi români.

Eurostat: România, ţara din UE cu cei mai mulţi medici tineri
SRI anunță că a dejucat o operaţiune a Rusiei în România
România 17 Ianuarie 2025, 19:56

SRI anunță că a dejucat o operaţiune a Rusiei în România

În intervalul iulie-august, România a fost vizată de mai multe tentative de sabotaj abandonate, afirmă Serviciul într-un...

SRI anunță că a dejucat o operaţiune a Rusiei în România
Acces mai ușor în piață pentru producătorii români
România 17 Ianuarie 2025, 19:26

Acces mai ușor în piață pentru producătorii români

Ministerul Agriculturii va începe săptămâna viitoare discuţii cu marile lanţuri de magazine pentru ca producătorii români să...

Acces mai ușor în piață pentru producătorii români
Mihai Zlat: Poliţiștii nu vor mai fi motivați să lucreze în afara orelor de program
România 17 Ianuarie 2025, 19:21

Mihai Zlat: Poliţiștii nu vor mai fi motivați să lucreze în afara orelor de program

Mii de poliţişti şi alţi angajaţi din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au protestat în Capitală faţă de...

Mihai Zlat: Poliţiștii nu vor mai fi motivați să lucreze în afara orelor de program
Ministrul sănătăţii le cere spitalelor, indiferent de specializare, să-i trateze pe bolnavii de gripă
România 17 Ianuarie 2025, 16:31

Ministrul sănătăţii le cere spitalelor, indiferent de specializare, să-i trateze pe bolnavii de gripă

El recomandă ca triajul epidemiologic în școli să se facă riguros, iar copiii care au simptome de răceală sau gripă să stea...

Ministrul sănătăţii le cere spitalelor, indiferent de specializare, să-i trateze pe bolnavii de gripă
Marcel Ciolacu: Problema orelor suplimentare va fi rezolvată cu prioritate
România 17 Ianuarie 2025, 16:20

Marcel Ciolacu: Problema orelor suplimentare va fi rezolvată cu prioritate

Premierul a punctat că protestele sunt normale întrucât România este un stat democratic.

Marcel Ciolacu: Problema orelor suplimentare va fi rezolvată cu prioritate
Angajaţi din apărare, ordine publică şi siguranţă protestează în faţa Guvernului
România 17 Ianuarie 2025, 16:12

Angajaţi din apărare, ordine publică şi siguranţă protestează în faţa Guvernului

Ei sunt nemulțumiți de scăderea veniturilor.

Angajaţi din apărare, ordine publică şi siguranţă protestează în faţa Guvernului