Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Live VIDEO-Conferință de presă comună N Ciucă și secretarul general al NATO

TEXT Integral+Live VIDEO: Conferință de presă comună susținută de premierul Nicolae-Ionel Ciucă și de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Live VIDEO-Conferință de presă comună N Ciucă și secretarul general al NATO
Nicolae-Ionel Ciucă. Foto: Arhivă.

Articol de Sergiu Şteţ, 21 Decembrie 2021, 14:20

RADOR (21 decembrie) - Jens Stoltenberg: Domnule prim-ministru Ciucă, bine aţi venit la Cartierul General NATO! Aţi servit patria cu onoare şi aţi participat la întrunire aici, în cadrul NATO, aşa încât cunoaşteţi structura şi organizaţia foarte bine, dar este prima dată când veniţi aici în calitate de prim-ministru. Vă felicit pentru noua numire! Şi bine aţi revenit la NATO! Aştept cu nerăbdare să lucrăm în viitor! România este un aliat NATO de încredere şi de nădejde. Am întâlnit multe forţe, cum ar fi cea multinaţională din Craiova, brigadă multinaţională de poliţie şi desfăşurări maritime. Aţi ajutat la descurajarea agresiunii ca parte a grupului nostru de luptă multinaţional din Polonia, găzduiţi o locaţie cheie pentru apărarea noastră antirachetă balistică şi susţineţi partenerii noştri, inclusiv Moldova şi Ucraina. România totodată conduce prin exemplu şi când vine vorba de investiţii în apărare. Toate aceste lucruri contribuie la a face Alianţa noastră mai puternică şi mai sigură. Acest lucru e deosebit de important, deoarece ne confruntăm cu un mediu de securitate din ce în ce mai complex. Azi am discutat despre consolidarea militară a Rusiei în jurul Ucrainei. În ciuda apelurilor internaţionale pentru transparenţă şi dezescaladare, acumularea continuă. Continuăm să evaluăm implicaţiile pentru securitatea Alianţei. NATO va răspunde întotdeauna în mod hotărât oricărei ameninţări la adresa securităţii, inclusiv prin consolidarea poziţiei noastre de apărare colectivă. Vom face tot ce este necesar pentru a asigura securitatea şi apărarea tuturor aliaţilor şi am precizat că în continuare orice agresiune împotriva Ucrainei ar avea un preţ foarte mare.

De asemenea, vom continua să susţinem politic şi practic Ucraina şi susţinem dreptul fiecărei naţiuni asupra propriei suveranităţi de a-şi alege propria cale şi suntem de acord ca Ucraina să îşi aleagă propria cale. Epoca sferelor de influenţă s-a terminat, rămânem pregătiţi pentru un dialog semnificativ cu Rusia. Şi intenţionez să convoc o nouă reuniune a Consiliului NATO cu Rusia cât mai curând posibil, în următorul an. Orice dialog cu Rusia trebuie să se bazeze pe principiile de bază ale securităţii europene şi să abordeze preocupările NATO cu privire la acţiunile Rusiei şi trebuie să aibă loc în consultare cu partenerii europeni ai NATO, inclusiv cu Ucraina. Deci, domnule ministru, încă odată, bine aţi venit la NATO şi felicitări pentru numirea dumneavoastră!

Nicolae Ciucă: Este o oportunitate importantă să discut cu dumneavoaastră chestiuni legate de securitatea euroatlantică. Daţi-mi voie să subliniez încă o dată sprijinul pe care ni-l acordaaţi, în ciuda timpurilor dificile şi tensionate. Totodată permiteţi-mi să subliniez că România va rămâne un aliat dedicat, contribuind substanţial la misiunile şi operaţiunile NATO. Şi intenţioăm să continuăm şi să intensificăm rolul nostru în cadrul Alianţei prin contribuţii concrete. De asemenea, pentru că avem aici media militară, daţi-mi voie să mut pe limba română. Menţionez că astăzi am discutat cu secretarul general numeroase probleme de importanţă majoră, inclusiv despre pregătirile pentru summit-ul de la Madrid din anul următor, în care se va adopta viitorul concept strategic al Alianţei. De asemenea, l-am asigurat pe secretarul general că România va continua să îşi respecte angajamentul de a asigura două procente din Produsul Intern Brut pentru Apărare. Şi, de asemenea, România intenţionează să contribuie activ şi semnificativ la dezbaterile privind conceptul strategic al NATO şi, desigur, misiunile în care Alianţa va fi angajată.

Totodată, în discuţiile avute ne-am axat cu precădere cu situaţia privitoare la securitatea din jurul Ucrainei şi de la Marea Neagră. Actuala comasare de trupe ruseşti este semnificativă, neprovocată şi nejustificată. Nu putem înţelege cum măsurile şi acţiunile NATO şi ale Ucrainei pot fi considerate provocări. În momentul de faţă evaluăm în cadrul Alianţei implicaţiile acestei situaţii. Este de la sine înţeles că NATO îşi va apăra toţi membrii, deoarece angajamentul nostru de apărarea colectivă rămâne piatra de temelie a Alianţei. Având în vedere toate acestea, am discutat cu secretarul general Stoltenberg cum am putea să ne consolidăm securitatea într-un mod mai eficient. Evoluţia actuală a securităţii confirmă încă o dată nevoia de a întări acţiunile de descurajare a ameninţărilor şi de apărare pe flancul estic şi la Marea Neagră într-o manieră coerentă şi echilibrată. În acelaşi timp, dincolo de axarea pe mai multă prevenţie şi apărare, cred că trebuie să aibă loc o detensionare a situaţiei. Aşa cum s-a menţionat săptămâna trecută de către NATO şi aliaţii săi, orice nouă agresiune împotriva Ucrainei va avea consecinţe serioase. Permiteţi-mi să reafirm sprijinul acordat de România Ucrainei în ceea ce priveşte suveranitatea şi integritatea teritorială în interiorul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional. Dreptul oricărui stat de a-şi alege liber politica externă este un principiu fundamental al suveranităţii, iar NATO sprijină ferm acest principiu. Am convenit astăzi cu secretarul general că politica actuală a NATO, de a preveni şi de a apăra, rămânând totodată deschişi la dialog, este încă validă.

Alianţa şi-a stabilit canalele de dialog cu Federaţia Rusă şi a lansat numeroase îndemnuri la dialog. Dar, pentru ca acest dialog să fie eficient, avem nevoie de o detensionare a situaţiei. Domnule secretar general, vă mulţumesc foarte mult pentru această întâlnire şi sper să avem o cooperare fructuoasă în viitor.

Reporter, TVR: Domnule prim-ministru, am dori să ştim dacă aţi discutat eventual şi despre oportunitatea luării unor măsuri suplimentare de reasigurare şi eventual sporire a forţelor aliate pe teritoriul României. Cu alte cuvinte, în ce măsură cetăţenii români sunt protejaţi în acest context extrem de complex la graniţa, pe flancul estic al Alianţei? Mulţumesc.

Nicolae Ciucă: Aşa cum am precizat şi în ceea ce am discutat împreună cu secretarul general, România este protejată, întâi de toate, de faptul că este membră a Alianţei Nord-Atlantice şi beneficiază de toate garanţiile de securitate asigurate prin acest statut. De asemenea, este în analiză tot ceea ce poate să constituie pachetul de măsuri pe care Alianţa poată să le asume în eventualitatea unui astfel de demers din partea Federaţiei Ruse, dar, în continuare, împreună, ne-am exprimat convingerea că există posibilităţi de dialog şi de a găsi soluţii paşnice pentru situaţia concretă despre aţi făcut vorbire. Vă mulţumesc.

Reporter: Domnule secretar general, aţi discutat cu domnul premier propunerile Federaţiei Ruse şi cât de aproape sunteţi de a obţine un consens în cadrul Alianţei vizavi de propunerile Federaţiei Ruse?

Jens Stoltenberg: Deci, aliaţii NATO au o abordare unită în ceea ce priveşte Federaţia Rusă, şi asta se orientează în întărirea securităţii. În acelaşi timp, aliaţii NATO sunt deschişi pentru dialog cu Rusia şi sperăm să ne putem baza pe acest lucru. În special în aceste vremuri cam tulburi este cu atât mai important să stăm jos şi să discutăm, să găsim o cale să reducem tensiunea şi să evităm orice agravare a situaţiei, orice escaladare a situaţiei. Dar orice dialog cu Rusia trebuie să respecte principiul de bază pe care securitatea este bazată şi care se află în documentele cu principiile NATO de ani de zile, şi asta include dreptul fiecărei naţiuni de a-şi alege propria cale şi include şi dreptul aliaţiilor NATO să protejeze şi să apere ţările aliate şi să nu facem compromisuri în ceea ce priveşte sprijinirea aliaţilor şi a ţărilor din Uniunea Europeană, inclusiv din Ucraina. De asemenea, atunci când ne aflăm în dialog cu Rusia, inclusiv cu Ucraina, este foarte important ca în acest dialog să împărtăşim şi îngrijorările pe care le are NATO. Toţi aliaţii noştri sunt hotărâţi să ajute la scăderea acestei tensiuni cu Rusia, din ultimele săptămâni. Este un efort militar care este continuu şi este neprovocat şi inexplicabil. Nu există un răspuns clar al intenţiei pe care o are Rusia, atâta timp cât a îngrămădit la graniţă un cumul de forţe, la graniţa cu Ucraina. Şi, de asemenea, vedem răspunsurile relativ agresive ale Rusiei, iar Rusia a folosit forţe armate împotriva Ucrainei şi înainte. Deci, noi am trimis un mesaj clar Rusiei că vor exista consecinţe grave dacă vor mai folosi încă o dată forţa împotriva Ucrainei, dar, în acelaşi timp, noi suntem deschişi la un dialog, iar intenţia mea este să merg în Consiliul rus în viitor şi să discut aceste probleme cu Rusia. Mulţumesc. Cu aceasta se conchide conferinţa. Vă mulţumesc!

Președintele Asociației Industriei Lemnului, Cătălin-Constantin Tobescu: ”În România nu vorbim de defrișări, vorbim cel mult de tăieri ilegale de lemn”
România 15 Noiembrie 2024, 09:19

Președintele Asociației Industriei Lemnului, Cătălin-Constantin Tobescu: ”În România nu vorbim de defrișări, vorbim cel mult de tăieri ilegale de lemn”

"Apel matinal" - Invitat: președintele Asociației Industriei Lemnului, Cătălin-Constantin Tobescu.

Președintele Asociației Industriei Lemnului, Cătălin-Constantin Tobescu: ”În România nu vorbim de defrișări, vorbim cel mult de tăieri ilegale de lemn”
O magistrală de gaze naturale aflată între localitățile gălățene Braniștea și Schela a fost avariată
România 15 Noiembrie 2024, 09:14

O magistrală de gaze naturale aflată între localitățile gălățene Braniștea și Schela a fost avariată

O magistrală de gaze naturale aflată între localitățile gălățene Braniștea și Schela a fost avariată seara trecută.

O magistrală de gaze naturale aflată între localitățile gălățene Braniștea și Schela a fost avariată
Bugetul ANSVSA,  suplimentat cu scopul sprijinirii fermierilor afectaţi de pesta micilor rumegătoare şi de cea porcină
România 15 Noiembrie 2024, 08:50

Bugetul ANSVSA, suplimentat cu scopul sprijinirii fermierilor afectaţi de pesta micilor rumegătoare şi de cea porcină

Guvernul a suplimentat joi cu peste 100 de milioane de lei bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru...

Bugetul ANSVSA, suplimentat cu scopul sprijinirii fermierilor afectaţi de pesta micilor rumegătoare şi de cea porcină
Informaţii din trafic
România 15 Noiembrie 2024, 08:48

Informaţii din trafic

Este o dimineaţă marcată de ceaţă pe şoselele din cinci judeţe.

Informaţii din trafic
Operatorii economici din HoReCa şi IMM-urile îşi pot depune proiectele pentru ciclul II de finanţare a programului Electric Up
România 15 Noiembrie 2024, 08:15

Operatorii economici din HoReCa şi IMM-urile îşi pot depune proiectele pentru ciclul II de finanţare a programului Electric Up

Operatorii economici din HoReCa şi IMM-urile îşi pot depune de vineri proiectele pentru ciclul II de finanţare a programului...

Operatorii economici din HoReCa şi IMM-urile îşi pot depune proiectele pentru ciclul II de finanţare a programului Electric Up
OCDE: Fluxurile de migranți au atins niveluri record pentru al doilea an consecutiv
România 14 Noiembrie 2024, 22:34

OCDE: Fluxurile de migranți au atins niveluri record pentru al doilea an consecutiv

Potrivit raportului OCDE se constată că "niciodată migranții nu au fost mai bine integrați pe piața muncii ca acum".

OCDE: Fluxurile de migranți au atins niveluri record pentru al doilea an consecutiv
Focar de pestă porcină, confirmat în județul Giurgiu
România 14 Noiembrie 2024, 22:31

Focar de pestă porcină, confirmat în județul Giurgiu

Inspectorii sanitari veterinari atrag atenția că este interzisă comercializarea porcilor din zonele de restricție.

Focar de pestă porcină, confirmat în județul Giurgiu
ANPC, parteneriat pentru protejarea minorilor şi combaterea fumatului
România 14 Noiembrie 2024, 21:50

ANPC, parteneriat pentru protejarea minorilor şi combaterea fumatului

ANPC: Deși legislația actuală interzice vânzarea produselor din tutun minorilor, experiența autorității noastre ne arată că,...

ANPC, parteneriat pentru protejarea minorilor şi combaterea fumatului