Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE UPDATES: Românii îşi aleg preşedintele

UPDATE: Prezenţa la vot în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale a fost, duminică, la nivel naţional, până la ora 21,00, de 49,87%, potrivit datelor furnizate de BEC.

LIVE UPDATES: Românii îşi aleg preşedintele
Foto: Agerpres.

Articol de Petruț Hîrțescu, Răzvan Stancu, 24 Noiembrie 2019, 07:23

UPDATE: Alegeri prezidențiale: Rezultate parţiale de la BEC.

UPDATE:Declaraţii Klaus Iohannis la sediul PNL

UPDATE: Discurs al candidatului PSD, Viorica Dăncilă, la anunţarea exit poll-urilor

UPDATE:Alegeri prezidențiale, turul 2: Rezultatul sondajelor la ieșirea de la urne

UPDATE: ora 21.00 - Prezenţa la vot în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale a fost, duminică, la nivel naţional, până la ora 21,00, de 49,87%, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central (BEC).

Au votat 9.086.421 de alegători, dintre care 5.255.844 în mediul urban, iar 3.830.594 în mediul rural.

În Bucureşti, prezenţa la urne a fost de 54,38%.

O prezenţă mai ridicată la vot s-a înregistrat în judeţele: Ilfov (68,57%), Cluj (62,06%), Sibiu (58,13%), Braşov (56,63%) şi Giurgiu (55,90%).

UPDATE: Prezenţa la urne se apropie de 49% în ţară

RADOR (24 noiembrie) - Peste 9,8 milioane de cetăţeni cu drept de vot şi-au exprimat deja opţiunea la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, cu aproximativ 400 de mii mai mult decât la turul întâi. În ţară, prezenţa la urne se apropie de 49%, judeţele fruntaşe sunt Ilfov, Cluj şi Sibiu, iar codaşe Harghita şi Covasna. Peste cinci milioane de alegători au votat în mediul urban, iar aproximativ 3,7 milioane în mediul rural. În Bucureşti au votat până la această oră aproape un milion de persoane. În străinătate prezenţa la vot se apropie de 900 de mii de persoane, cu mult peste numărul votanţilor din primul tur de scrutin, care a fost de 675 de mii. Cele mai mari prezenţe la vot se înregistrează, firesc, în ţările în care există comunităţi importante de români, Italia, Marea Britanie, Germania şi Spania. Secţiile de vot sunt deschise până la ora locală 21:00, cu posibilitatea de prelungire a programului până aproape de miezul nopţii.

UPDATE:Peste 9.400.000 de alegători au votat până la ora 19:00, în ţară şi în străinătate, la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

UPDATE: În Italia, prezenţa la vot este printre cele mai ridicate

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 noiembrie, ora 19:03:34) - În Italia, prezenţa la vot este printre cele mai ridicate, au votat deja peste 175 de mii de oameni, iar la unele secţii au început să fie aglomeraţie. Detalii are în direct Elena Postelnicu, de la Roma. Bună seara, Elena!


Reporter: Elena Postelnicu - Bună seara! Mă aflu la secţia consulară de la Roma, unde la cele două secţii de votare, deşi plouă, imediat după prânz s-au format cozi de zeci de persoane, care doar astăzi au reuşit să se prezinte la urne. Specific că numai aici au fost aceste cozi, cu un timp de aşteptare de maxim 15 minute. Cam de 10 minute fluxul de români s-a încheiat.

Pentru aproximativ două ore s-a aflat aici, la secţia consulară, printre români, şi ambasadorul ţării noastre în Italia, George Bologan, care a venit personal să verifice dacă sunt probleme, a stat de vorbă cu românii şi chiar a acceptat să facă fotografii cu ei. Conaţionalii noştri aşteaptă puţin în ploaie, sunt mulţumiţi de organizarea de la secţiile de votare.

Vreau să mai spun doar că recordul din primul tur, de peste 129 de mii de votanţi, la cele 142 de secţii din Italia, a fost depăşit cu 45.500 de persoane, aceasta cu trei ore înainte de închiderea secţiilor. Aţi aşteptat mult?


-: Zece minute.
Reporter: N-aţi avut timp să veniţi zilele trecute?
-: Nu, n-am putut să venim.
Reporter: De fiecare dată aţi votat?
-: Nu am putut de fiecare dată să venim, dar de data asta am făcut-o.
-: Fiecare cu problemele lui, cu munca. Cum am putut, am venit să votăm.
Reporter: Aţi aşteptat mult?
-: Nu. Mult mai bine ca anii trecuţi.
Reporter: De fieare dată aţi ieşit la vot?
-: Da. Mi se pare ceva corect. Măcar, singurul drept pe care-l avem, constituţional.

UPDATE: Peste 147.000 de români au votat până acum la secţiile din Regatul Unit

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 noiembrie, ora 19:05) - În Marea Britanie au votat până acum, în turul doi, 144 de mii de oameni, iar în timpul zilei au fost şi la Londra momente în care unele secţii au fost aglomerate. Dan Vasiliu, din nou, în direct. Bună seara, Dan. Care e acum situaţia?


Reporter: Bună seara! Chiar peste 147.000 de persoane au votat până acum la secţiile din Regatul Unit, depăşind cu mult recordul înregistrat în urmă cu două săptămâni, când aproximativ 120 de mii de persoane s-au prezentat la urne. Ca şi atunci, cele mai solicitate secţii sunt cele din estul Londrei, din Straford şi Barking, unde până la această oră au votat cca 20 de mii de persoane în cele trei zile avute la dispoziţie. A fost un aflux mult mai mare acolo decât în alte zone, motiv pentru care timpii de aşteptare au fost astăzi şi ei mai mari decât în celelalte secţii, s-au format cozi de câteva sute de persoane, care au trebuit să aştepte până la 30-40 de minute pentru a putea vota. Reprezentanţii Ambasadei României la Londra au făcut apel pe parcursul întregii zile ca cetăţenii români care doresc să voteze în Stratford şi Barking să ia în considerare şi alte secţii, pentru a reduce cât mai mult aglomeraţia în cele 4 ore rămase la dispoziţie.

UPDATE: În Spania participarea la vot a fost ceva mai scăuztă decât în Italia şi Marea Britanie

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 noiembrie, ora 19:06:20) - În Spania, unde au fost organizate 143 de secţii de votare, participarea la vot a fost ceva mai scăuztă decât în Italia şi Marea Britanie. Aproximativ 13 mii de oameni au votat până acum - transmite de la Madrid, Annamaria Damian:


Reporter: Annamaria Damian - Afluenţa la urne a fost mai mare la ora prânzului, dar şi la această oră, cu două ore înainte de închiderea urnelor am văzut familii cu copii care au reuşit să vină la urne, în zona Madridului, care sunt mulţumite că pot să-şi exprime opţiunea electorală, fără stres şi fără aşteptare.

La toate secţiile a fost o participare constantă de-a lungul acestor zile, însă astăzi au fost mai mulţi alegători decât în zilele precedente, pentru că duminica este o zi liberă şi vremea a fost mai bună.


-: Este prima dată când am venit la vot. Nu a fost coadă, credeam că o să fie mai multă lume, dar nu.
-: Foarte simplu, foarte bine, bine organizat de data asta.


Reporter: Mai sunt două ore până la închiderea urnelor în peninsulă şi încă trei până la închiderea secţiilor din Insulele Canare.
Realizator: Annamaria Damian a transmis de la Madrid

UPDATE ora 18.30 - Prezenţa la vot în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale a fost, duminică, la nivel naţional, până la ora 18,00, de 44,31%, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central.

La sediul BEC, purtătorul de cuvânt Mircea Preoțescu prezintă noi date oficiale privind privind prezența la vot.
Mircea Preoţescu: Din totalul de 18.748 de secții de votare centralizate pe baza datelor furnizate de Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, până la ora 18:00 s-au prezentat la vot 44,31% din totalul alegătorilor înscriși în listele electorale. Numărul total de alegători care s-au prezentat la urne este de 8.072.538 milioane. Prezența la vot în funcție de mediul urban/rural este următoarea: mediul urban - 44,15%, mediul rural - 44,53% . O prezență mai ridicată s-a înregistrat în județele: Ilfov -58,25%, Cluj - 52,72%, Sibiu - 50,68%. O prezență mai scăzută s-a înregistrat în județele: Harghita - 19,88%, Covasna - 22,36%, Satu Mare - 33,39% . În municipiul București prezența la vot a fost de 46,23%. Situația pe sectoare este următoarea: sectorul 1 - 52,58%, sectorul 2 - 47,37%, sectorul 3 - 39,71%, sectorul 4 - 47,54%, sectorul 5 - 43,06%, sectorul 6 - 51,11%. Următoarea raportare la ora 21:30. Vă mulțumesc

UPDATE: Prezenţa la vot a fost mai mare în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale şi în rândul românilor din Franţa

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 noiembrie, ora 18:01:40) - Realizator: Mihaela Enache - Reporter: Daniela Coman, Paris
Realizator: Interes foarte mare al românilor din străinătate. Pentru alegerea preşedintelui României au votat până acum peste 800.000 de persoane, cu aproximativ 120.000 peste numărul celor care au votat la primul tur de scrutin.

Cele mai mari prezenţe la vot se înregistrează în Italia, Marea Britanie, Germania sau Spania, dar şi în Franţa. Aproape 40.000 de persoane au votat în cele 50 de secţii organizate pe teritoriul acestei ţări.

Corespondenta RRA Daniela Coman este acum în direct. Unde eşti, Daniela, cum decurge votarea? Bună seara!


Reporter: Bună seara! Tocmai acum mă uitam pe prezență și Franța a depășit 40.000. În acest moment mă aflu la Pantin, o localitate de la periferia de nord a Parisului, unde trăiește o importantă comunitate de români, majoritatea provenind din zona Maramureșului, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, stabiliţi aici în ultimii 15-20 de ani. La cele două secţii de la Pantin, amenajate într-un hotel, au votat mai mulţi români decât în turul unu. Prezența este acum de aproximativ 1.900 de alegători, față de 1.500, câţi au fost în total acum două săptămâni și mai sunt încă patru ore de vot.

Cei care nu au venit în turul întâi spun că s-au temut de cozile interminabile cu care s-au confruntat la precedentele alegeri iar acum nu le vine să creadă în ce condiţii civilizate pot vota şi românii. De altfel, în toate cele 50 de secții de votare din Franța procesul electoral decurge în cele mai bune condiții, nu sunt cozi, nu au fost semnalate incidente, o persoană votează în cel mult două minute. Atât deocamdată de la Paris.

UPDATE: Desfăşurarea procesului de vot în judeţul Constanţa

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 noiembrie, ora 18:00) - Realizator: Mihaela Enache - Reporter: Sorin Cealera
Realizator: Peste 8.800.000 de alegători au votat până la ora 18:00 în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. În ţară, prezenţa la urne a trecut de 44% şi se menţine cu două procente mai mare decât la primul tur. Judeţele Ilfov, Cluj şi Sibiu conduc acum clasamentul procentelor de votare, iar pe ultimele locuri rămân Harghita şi Covasna. Care este situaţia în Constanţa aflăm acum de la corespondentul RRA Sorin Cealera.


Reporter: Prezență mare la vot în județul Constanța. Până la această oră, 47,36%, aproape de procentul din turul întâi, când la închiderea secțiilor s-a înregistrat un procent de 50,91%. Mai mult de 28.000 de cetăţeni au votat pe liste suplimentare, mai ales la secțiile din campusurile universitare unde buletinele au fost suplimentate. Au fost sesizate și câteva nereguli la Biroul Electoral Județean.

Primarul comunei Ciobanu a însoţit la secţia de votare un bărbat de 73 de ani, imobilizat într-un scaun cu rotile şi l-ar fi îndrumat cum să voteze.

Poliţia a întocmit un dosar de cercetare penală. Primarul comunei Albeşti a primit un avertisment din partea poliţiei pentru că a continuat campania electorală pe reţelele de socializare şi după deschiderea secţiilor de votare.

Organizaţia judeţeană a PSD a informat BEJ că la mai multe secţii buletinele de informare asupra modalităţii de votare aveau ştampila aplicată pe candidatul PNL. Biroul Electoral Judeţean a confirmat că, din eroare, ştampila a fost pusă pe unul dintre candidaţi la maimulte secţii şi, pentru a evita orice suspiciune de manipulare a alegătorilor, a retras toate aceste buletine din cele 556 de secţii de votare din judeţ.

UPDATE: Votul românilor, la Bonn

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 noiembrie, ora 17:00) - Aproximativ 755 de mii de cetăţeni români au votat până acum în străinătate, depăşind cu 80 de mii numărul total al celor care au votat peste hotare în primul tur de scrutin. Cele mai mari prezenţe la vot se înregistrează în Italia, Marea Britanie, Germania şi Spania. În Germania au fost instalate 80 de secţii de votare, faţă de 25 câte au fost la alegerile europarlamentare din luna mai, astfel că peste 126 de mii de români au putut vota până acum.


Corespondenţă din Bonn - Reporter: Vlad Drăghicescu - Aproximativ 2.500 de români au votat până la această oră în fosta capitală a Republicii Federale Germania. Mulți dintre românii întâlniți la secția de votare amenajată la sediul Consulatului României de la Bonn susțin că au votat cu speranță de mai bine. Totuși, oamenii nu doresc să revină în România:


-: Ne întoarcem în concedii, să ne vedem rudele și apoi ne întoarcem înapoi că lucrăm aici şi aici trăim practic.
-: Nu ne întoarcem acasă, nu avem de gând, ne este bine aici, dar pentru părinţii noștri, pentru copiii care au rămas, pentru bătrâni.
-: Aşteptăm să se schimbe ceva în ţara asta, dar nu ştiu, zău, dacă... Cred că mai trec încă două generaţii ca să schimbăm ceva.
Reporter: Sunteţi de mult timp în Germania?

-: 10 ani.


Reporter: Indiferent de așteptările pe care le au, românii aflați în Germania își mai pot exercitat dreptul la vot până la ora 21:00

UPDATE: Prezenţă mare la vot în judeţul Prahova

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 noiembrie, ora 17:00) - Realizator: Mihaela Enache - Reporter: Simona Uţă
Realizator: Peste opt milioane de alegători au votat până la această oră în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. În ţară, prezenţa la urne a trecut de 40% şi este cu aproximativ două procente mai mare decât la primul tur. Judeţele de pe primul loc rămân Ilfov, Cluj şi Braşov, iar pe ultimele locuri sunt Harghita şi Covasna. Corespondenţii RRA urmăresc evoluţia scrutinului. Din Prahova, are ultimele informaţii Simona Uţă. Bună ziua, Simona!


Reporter: O seară bună tuturor de aici, de la Școala Generală Nr. 5 din Ploiești, unde sunt amenajate cinci secții de votare. Procesul electoral continuă şi nu a existat nicio pauză pe parcursul zilei. La nivelul județului Prahova au votat până la această oră peste 43% dintre alegători. Secţia vedetă este secția 259 din Sinaia, unde prezenţa la vot a depăşit 130%, fireşte, majoritatea fiind reprezentată de turiştii care au votat pe liste suplimentare. Participare mare pe liste suplimentare se înregistrează și în celelalte stațiuni din județul Prahova, înmod special la Cheia, unde prezenţa la vot a depăşit 925. În cursul zilei de astăzi nu au fost raportate incidente deosebite în nici una din cele 623 de secţii de vot din judeţul Prahova

UPDATE: Peste 700 de mii de cetăţeni români aflaţi în străinătate au votat până acum pentru alegerea preşedintelui României.

UPDATE: Prezenţa la vot în judeţul Alba

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 noiembrie, ora 16:00) - Realizator: Mihaela Enache - Reporter: Andreea Bogdan
Realizator: Peste 7.100.000 de alegători au votat până la ora 16:00 în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. În ţară, prezenţa la urne depăşeşte 35%, cu două procente mai mare decât la primul tur. Judeţele cu cele mai mari procente sunt Ilfov, Cluj şi Braşov, iar la coada clasamentului sunt Harghita şi Covasna. Corespondenţii RRA urmăresc evoluţia scrutinului. Andreea Bogdan este acum în direct cu detalii din Alba.


Reporter: Din fericire, nu s-au semnalat probleme pe raza județului Alba până la această oră, însă nu ne putem lăuda nici cu cea mai mare prezență la vot. Din cei 310.254 de cetățeni cu drept de vot înscriși pe listele permanente în județul Alba, şi-au exprimat votul puțin peste 114.000, prezenţa la urne, așadar, în județ fiind de 36,99% la această oră. Există câteva localităţi fruntaşe, vorbim despre Valea Mănăstirii, unde se află Mănăstirea Râmeţ şi o zonă tranzitată de turişti, dar şi localitatea Colibi, comuna Ohaba şi comuna Ocoliş, unde prezenţa se apropie de 100%. Şi în penitenciarul din Aiud se votează, peste 400 de persoane private de libertate şi-au exprimat intenţia de vot şi au la dispoziţie trei urne mobile. De asemenea, 190 de pacienţi internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia au votat cu urnă mobilă.

UPDATE: Alegătorii români din Federaţia Rusă au votat la cele trei secţii de votare deschise vineri

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 noiembrie, ora 15:01:30) Reporter: Alexandr Beleavschi, Moscova


Realizator: În străinătate, au votat până acum mai mult 645.000 de cetăţeni români, cu peste 170.000 mai mult decât la primul tur de scrutin. Este a treia zi în care compatrioţii noştri stabiliţi peste hotare pot vota pentru alegerea preşedintelui României, iar în acest tur de scrutin au votat prin corespondenţă 17.500 de persoane.

Cea mai mare prezenţă la vot este în Italia, Marea Britanie şi Germania, unde există comunităţi mari de români. În Federaţia Rusă, comunitatea românească nu este aşa de numeroasă, însă participarea la vot este şi acolo, în acest tur de scrutin, mai mare decât acum două săptămâni, după cum transmite corespondentul RRA la Moscova, Alexandr Beleavschi.


Reporter: În Rusia sunt organizate ca și în primul rând tur trei secții de votare: la ambasada de la Moscova și consulatele de la Sankt Petersburg și Rostov pe Don, toate cele trei secții fiind deschise vineri. Ţinând cont de numărul redus de alegători potențiali, prezența la vot se înscrie în parametrii obișnuiți, fiind însă ceva mai ridicată decât în primul tur. La ora 14:30, în cele trei secții au votat 203 alegători. Această cifră include și personalul misiunilor diplomatice. Cel mai mare număr de votanți, 146, se înregistrază la Moscova, la Sankt Petersburg au votat 42 de persoane iar la Rostov pe Don 15. Spre deosebire de primul tur, până în prezent nu s-a înregistrat nici un vot prin corespondență

UPDATE: În Franţa participarea la vot este mai mare faţă de primul tur

UPDATE:Cum se desfăşoară votul în Marea Britanie

UPDATE:Prezenţă mare la vot a românilor din Italia

UPDATE: În București prezența la urne a depășit 21%.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, ora 13:02 - Şi în București prezența la urne a depășit 21%. Au votat până acum aproape 400 de mii de persoane. Reporterul nostru Petruța Obrejan se află acum la o secție de votare din capitală și ne oferă detalii în direct. Bună ziua!
Reporter: Bună ziua! În acest moment sunt la Școala Gimnazială "Alexandru Ioan Cuza" din capitală și pot să vă spun că procesul de votare se desfășoară din ce am văzut în condițiile prevăzute de lege.

Deși condițiile meteo sunt total diferite de cele de acum două săptămâni am văzut alegători trecând pragul celor cinci secții de votare de aici, mai mulți cetăţeni de diferite vârste, ceea ce arată interesul românilor pentru alegerea viitorului președinte.

Am discutat cu cei responsabili și mi-au spus că nu s-au înregistrat incidente, nu există cozi, practic se votează în mai puțin de un minut. La cele cinci secții de votare şi-au exercitat votul în principal cei arondați cu domiciliul, însă sunt și câteva persoane pe listele suplimentare, nefiind din București.

UPDATE: Aproximativ 21% este prezenţa la ora 13.00 la alegerile prezidenţiale, turul al doilea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, ora 13:01 - Aproximativ 21% este prezenţa în acest moment la alegerile prezidenţiale, turul al doilea. Potrivit datelor centralizate, în timp real, de Biroul Electoral Central - 2,2 milioane de oameni au votat până acum în mediul urban şi 1,5 milioane - în mediul rural.

Ultimele detalii de la BEC, le aflăm acum în direct de la Alina Stănuţă. Bună ziua!

Reporter: Bună ziua! La nivel național, a fost înregistrată o prezență de 21,99%, ceea ce înseamnă că patru milioane șapte mii de români s-au prezentat la vot până acum. La primul tur, până la această oră, prezența era de 20,68%. În topul județelor fruntașe peste media națională se află: Ilfov, cu 27,71%; Teleorman - 25, 47% și Constanța, cu 25, 38% prezență.

La polul opus sunt județele Harghita, cu 9,63% prezență; Covasna - 10,60% prezență și Satu Mare - 15,78% prezenţă.

Alegătorii, cu vârste între 45 și 64 de ani, sunt cei care s-au prezentat la urne în număr mai mare, pe când cei cu vârste între 18 și 24 de ani se află la coada clasamentului.

Există și situații inedite în țară la Păltiniș, stațiune turistică, în județul Sibiu se înregistrează deja o prezență de aproximativ 400%, în timp ce în București, la o secție de votare, până la această oră, s-au prezentat trei alegători. Datele privind prezența la vot se actualizează în permanență aici, la Biroul Electoral Central.

UPDATE: Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, cere vot obligatoriu

UPDATE: RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, ora 12:00 - Prezența la vot în turul al doilea al alegerilor prezidențiale este de peste 15%, potrivit datelor centralizate în timp real de Biroul Electoral Central.

Sunt aproape 3 milioane de votanți care și-au exprimat opțiunea până la această oră. Dintre aceștia, 1,6 milioane sunt în mediul urban și 1,1 în mediul rural.

Pe listele suplimentare au votat peste 330 de mii de oameni, iar votanții cu urna mobilă au fost peste 10.000.

În capitală au mers la urne peste 250.000 de persoane. Există alte trei localități unde s-a atins sau s-a depășit o prezență de 100%. Acestea sunt în județele Timiș, Sălaj și Olt, ne-a transmis redactorul nostru Alina Stănuță.

UPDATE:MAI: Noi informaţii privind desfăşurarea procesului electoral în ţară

UPDATE: Prezenţă ridicată la vot în străinătate

UPDATE: Biroul Electoral Mureş a admis o sesizare a PSD

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, ora 11:02 - Biroul Electoral din județul Mureș a înlocuit înainte de ora 7:00, când a început votarea, buletinele de vot cu mențiunea "anulat" expuse pe holuri la toate cele 568 de secții din județ. Biroul a admis o sesizare a PSD, care a reclamat că la sediile a 14 secții de votare sunt afișate buletine de vot cu mențiunea anulat, pe care este aplicată ștampila BEJ Mureș în chenarul destinat candidatului PNL Klaus Werner Iohannis. Potrivit PSD, afișarea unui astfel de buletin de vot induce în eroare alegătorii și sugerează o anumită intenție de vot, ne-a relatat corespondenta noastră Marcela German.

UPDATE: Prezenţa la urne în Republica Moldova

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, ora 10:02 - În străinătate, votul a început de vineri, iar prezenţa este ridicată. Şi-au exprimat opţiunea până acum peste 396 de mii de români care trăiesc şi muncesc în afara graniţelor. Numărul îi include şi pe cei peste 17 mii care au votat prin corespondenţă. În Republica Moldova au venit la urne peste 20 de mii de oameni. Cum decurge votarea, aflăm acum în direct de la colega noastră, Natalia Zaharescu, de la Radio Chişinău. Bună dimineaţa, Natalia.

Reporter: Bună dimineața. Mai mult de jumătate dintre alegători au votat la cele 12 secții deschise la Chișinău, dintr-un total de 37 în toată Republica Moldova. Procedura de vot se desfășoară repede, în doar câteva minute, fără să se formeze rânduri. Basarabenii spun că votează pentru un preşedinte al României care să aibă ca prioritate relația cu Republica Moldova. Mulţi dintre votanți sunt adepţi ai unirii cu România şi îşi doresc promovarea acestui ideal.
- Viitorul preşedinte al României trebuie să fie garantul nostru, al moldovenilor, basarabeni, români, tot ce e posibil trebuie să întreprindă pentru bucata asta ruptă, unde noi suntem acum ai nimănui.
- Cum spunea Creangă, 'n-ar fi rău să fie bine în țara asta', să unească aceste două maluri de Prut, ţara să prospere, şi împreună cu ţara și Basarabia, fiindcă ăsta e destinul.
- Am venit să votez pentru un președinte pentru România și pentru români, dar vreau ca acest președinte demnitatea poporul român să o întoarcă și să nu ne uite pe noi, basarabenii.

UPDATE: BEC - Date oficiale privind prezenţa la vot

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, ora 9:30 - La BEC, unde purtătorul de cuvânt Mircea Preoțescu prezintă datele oficiale privind prezenţa la vot.

Mircea Preoţescu: Din totalul de 18.748 de secţii de votare centralizate pe baza datelor furnizate de Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, până la ora 9:00, s-au prezentat la vot 3,5% din totalul de alegători înscrişi în listele electorale. Numărul total de alegători care s-au prezentat la urne este de 610.918. Prezența la vot, în funcție de mediul urban, rural, este următoarea: mediul urban - 3,3%; mediul rural-3,42%. O prezență mai ridicată la vot s-a înregistrat în județele: Ilfov - 4,57%; Constanța - 4,52%; Teleorman - 4,51%. O prezență mai scăzută s-a înregistrat în județele: Harghita - 1,27%; Covasna - 1,39%; Satu Mare - 2,51%. În municipiul București, prezența la vot a fost de 2,95%. Situația pe sectoare este următoarea: sectorul 1- 3,42%; Sectorul 2 - 3,14%; Sectorul 3 - 2,45%; Sectorul 4 - 3,01%; Sectorul 5 - 2,88%; Sectorul 6 - 3,15%. Vă mulțumesc. Umătoarea raportare la ora 13:30.

UPDATE: RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, ora 09:01 Ce îşi doresc românii din străinătate să se întâmple după alegerile prezidenţiale

Prezenţă ridicată la urne în străinătate, unde votul a început de vineri. Şi-au exprimat opţiunea până acum peste 387.000 de români care trăiesc şi muncesc în afara graniţelor. Numărul îi include şi pe cei peste 17.000, care au votat prin corespondenţă. După primele două zile, Marea Britanie conduce în clasamentul ţărilor cu cea mai ridicată participare, cu peste 70.000 de oameni. Iar la această oră se redeschid secţiile de votare. Corespondentul nostru, Dan Vasiliu, i-a întrebat pe câţiva alegători ce speră să se întâmple după alegerile prezidenţiale.
-: Aş vrea să mă întorc acasă. Acum, ce să se schimbe...? Cred că tot. Ştiu că nu se poate de pe o zi pe alta, dar avem speranţe.
Reporter: Care ar fi primul lucru care ar trebui să se schimbe ca să vă determine să veniţi acasă?
-: În primul rând, partea economică. Salarii mai bune şi locuri de muncă mai bune.
Reporter: Lucraţi sau studiaţi aici?
-: Studiez. Sunt studentă la universitate.
Reporter: Şi plănuiţi să rămâneţi aici, după ce terminaţi sau vă întoarceţi în România?
-: Aş vrea să mă întorc în ţară, da. Din tot sufletul.
Reporter: Ce aţi vrea să se întâmple după aceste alegeri prezidenţiale în România?
-: Încrederea în guvern. Aş vrea ca noi toţi să avem destulă încredere în guvern încât să fim de acord cu deciziile pe care le iau şi să fie deciziile corecte pentru binele ţării.
-: Să fie mai puţină corupţie şi să avem o ţară ca afară. Să stea lumea acasă, nu să vină să muncească... Să vină în excursie în străinătate.

UPDATE:Preşedintele Klaus Iohannis a votat la Liceul Jean Monet din Bucureşti

UPDATE:Premierul Ludovic Orban a votat la Şcoala nr. 1 din Dobroeşti, Ilfov

UPDATE:Viorica Dăncilă a votat la Colegiul Naţional Sfântul Sava din Bucureşti

UPDATE:Votul românilor din Spania

UPDATE:Declaraţie de presă a purtătorului de cuvânt al MAI.

UPDATE:: Situaţie specială la BEJ Iaşi

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 noiembrie, ora 8:00) - Realizator: La Iaşi, Biroul Electoral Judeţean a înregistrat o situaţie specială înainte de deschiderea urnelor. A fost necesară înlocuirea în procedură de urgenţă a preşedintelui unei secţii de votare. Aflăm detalii acum în direct de la corespondenta noastră Cristina Vartolomei. Bună dimineaţa!
Reporter: Bună dimineața! Biroul Electoral Județean Iași a decis înlocuirea președintelui unei secții de votare din comuna Șcheia, pentru că acesta nu a mai fost de găsit aseară, când ar fi trebuit să-și ia postul în primire. A făcută o nouă tragere la sorți şi a fost desemnat un înlocuitor, iar situația a intrat în normal. La nivelul județului Iași sunt aproape 750 de secţii de votare și toate s-au deschis la ora 7:00 fără probleme. Sunt și în acest tur de scrutin aproximativ 3.600 de cereri pentru urna mobilă, cele mai multe sunt de la spitale și de la penitenciar. Pe listele permanente din judeţul Iaşi sunt aproape 800.000 de alegători, iar până la ora 8:00 la acest tur de scrutin al alegerilor prezidențiale prezenţa este de aproape 1,2%.

UPDATE: Prezenţa la vot în Bucureşti, la ora 8:00

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 noiembrie, ora 8:00) - Realizator: Aproximativ 20.000 de persoane au votat până acum la secțiile de votare din capitală. Reporterul nostru Oana Bâlă se află la secția de la Liceul Jean Monnet. Bună dimineața. Care este atmosfera acolo?
Reporter: Bună dimineaţa. La cele două secții de votare amplasate în incinta Liceului Jean Monnet din capitală s-au prezentat deja la urne primii alegători, iar procesul electoral se desfășoară fără incidente. În urmă cu o oră, chiar la deschidere, a votat aici ministrul de interne, Marcel Vela. Tot aici sunt așteptați să voteze în următoarele ore președintele Klaus Iohannis, dar și fostul șef al statului, Traian Băsescu. Şi fostul președinte al României, Ion Iliescu, este arondat la o secție de votare de la Liceul Jean Monnet, însă la precedentul tur de scrutin de acum două săptămâni a solicitat urna mobilă. Reamintim că cetățenii cu domiciliul în București care se află astăzi în capitală pot vota doar la secția la care sunt arondați, nu pot vota în alt sector, pe listele suplimentare.

UPDATE: Prezenţa la vot la ora 8:00, la nivel naţional

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 noiembrie, ora 8:00) - Realizator: Peste 200.000 de persoane au votat până acum în toată țara în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor Biroului Electoral Central. Aflăm detalii acum în direct de la Alina Stănuţă, aflată la BEC. Bună dimineaţa.
Reporter: Bună dimineața. Prezența la nivel național este de 1,31%, ceea ce înseamnă că într-o oră de la deschiderea urnelor 239.459 de cetățeni din țară s-au prezentat la vot. La turul 1, prezența la această oră a fost de 1,37%. Pe locurile fruntașe se numără județele Ilfov cu 1,72%, Constanța cu 1,67% și Dâmbovița cu o prezență de 1,54%, iar la coada clasamentului cu o prezență mică se află județele Harghita - 0,44%, Covasna 0,51% și Bistrița Năsăud cu 0, 97%.

UPDATE: Câteva zeci de mii de angajații Ministerului de Interne sunt pregătiți și astăzi pentru a asigura paza secțiilor de votare, ordinea publică sau vor interveni în caz de sesizări.

De asemenea, serviciile de Evidență a Populației vor lucra și astăzi.

UPDATE: RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, ora 7:01 - În România, s-au deschis la ora 7.00 secţiile de votare pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

În competiţie se află şeful statului în exerciţiu, Klaus Iohannis, susţinut de PNL şi liderul PSD, Viorica Dăncilă.

Ca şi în primul tur, programul de votare poate fi prelungit, la nevoie, până la miezul nopţii. De asemenea, românii din străinătate votează începând de vineri sau au putut opta pentru votul prin corespondenţă.

Pentru primele informaţii despre desfăşurarea alegerilor, mergem acum la Biroul Electoral Central, unde se află colega noastră Alina Stănuţă. Bună dimineaţa!

Reporter: Bună dimineața! Autoritățile au organizat pe teritoriul României 18.748 de secții de votare, unde sunt așteptați toți cetățenii cu drept de vot. Potrivit Autorității Electorale Permanente, numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente este de 18.217.000 411 cetățeni.

Alegătorii pot vota la secția de votare la care este arondată strada unde își au domiciliul sau reședința. Informații privind secția de votare la care sunteți arondat puteți afla online la adresa registrulelectoral.ro.

Dacă astăzi vă aflați în altă localitate decât cea de domiciliu puteți vota la orice secție din localitatea respectivă și veți fi înscriși pe listele suplimentare.

Programul se va încheia astăzi la ora 21:00, cu posibilitatea de prelungire până la ora 23:59, dacă la ora 21:00 se află persoane în secția de votare sau la rând în afara ei. Aici la Biroul Electoral Central se adună toate datele din țară și străinătate privind prezența la vot, iar noi suntem aici și vă ținem la curent.

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP
România 21 Noiembrie 2024, 21:56

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP
Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure
România 21 Noiembrie 2024, 21:43

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure

Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă în sumă totală de aproape 1.800.000 lei, pentru sprijinirea a 430 de...

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure
1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză
România 21 Noiembrie 2024, 21:36

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză, nemulţumiţi de decizia Comisiei pentru...

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză
Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase
România 21 Noiembrie 2024, 21:32

Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase

Aproape 5.000 de pompieri cu peste 4.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi al...

Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase
Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice
România 21 Noiembrie 2024, 21:20

Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice

Peste 70 de echipe de intervenţie ale reţelei de distribuţie a energiei electrice acţionează joi pentru limitarea efectelor...

Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice
Programul Rabla pentru tractoare
România 21 Noiembrie 2024, 20:02

Programul Rabla pentru tractoare

Valoarea tractorului nou nu trebuie să depășească 55.000 euro.

Programul Rabla pentru tractoare
Cod roșu de vânt și ninsori
România 21 Noiembrie 2024, 19:56

Cod roșu de vânt și ninsori

Din cauza rafalelor de vânt s-au înregistrat deja numeroase pagube.

Cod roșu de vânt și ninsori
Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
România 21 Noiembrie 2024, 19:51

Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale

Sunt 950 de secții de votare în afara țării, cu 35 mai multe față de cele de la europarlamentarele din iunie.

Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale