Lista medicamentelor compensate "trebuie introdusă urgent"
Reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi şi ai producătorilor de medicamente solicită autorităţilor să adopte cât mai curând noua lista a medicamentelor compensate şi gratuite.
Articol de Marilena Frâncu, 10 Aprilie 2014, 14:07
Pacienţii şi producătorii de medicamente cer guvernului să introducă noua listă de compensate şi gratuite cât mai curând posibil, însă autorităţile din domeniu vor o analiză riguroasă şi criterii stricte de evaluare a acestor substanţe.
Lista este aşteptată de câţiva ani, iar termenul de intrare în vigoare, anunţat de fostul ministru al sănătăţii, 1 aprilie, nu a fost păstrat de actuala conducere a ministerului.
Reprezentanţi ai instituţiilor, pacienţilor şi organizaţiilor profesionale implicate dezbat astăzi acest subiect la Bucureşti.
Radu Gănescu, preşedintele coaliţiei organizaţiilor pacienţilor cu afecţiuni cronice, a vorbit la forum despre impactul pe care actualizarea listei îl are asupra pacienţilor.
"În general sunt medicamente la care la ora actuală nu există alternativă, nu au altă posibilitate şi aceşti pacienţi de şase ani de zile aşteaptă, şi mulţi dintre ei nu mai aşteaptă, să aibă acces, pentru că, din păcate, au decedat", spune Radu Gănescu.
Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu, a spus că există medicamente care nu-şi mai găsesc locul pe listă.
"Introducerea unei liste fără un control financiar, pentru că din păcate există şi acest lucru, ar fi implicat la un moment dat un clawback de peste 30% şi s-ar fi putut ca pacienţii să nu mai aibă acces la medicamente foarte ieftine printr-un mecanism indirect, dar poate neluat în considerare", spune Marius Savu.
Evaluarea impactului bugetar
Din punctul de vedere al preşedintelui CNAS, Radu Ţibichi, trebuie acordată o atenţie deosebită impactului bugetar.
"Avem terapii care costă 35 de mii de lei pe lună, avem în terapii care costă un miliard de lei pe o întreagă terapie.
În acest context, în care, la unele boli numărul pacienţilor este determinat, iar la altele este foarte greu de determinat, a calcula un impact bugetar exact este o sarcină foarte dificilă", spune Radu Ţibichi.
Ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a propus o schimbare de atitudine şi crearea unor mecanisme de evaluare cât mai eficiente şi transparente a moleculelor din listă, o prioritate fiind moleculele orfane.
O nouă întâlnire între Casă, Agenţia Medicamentului şi producători pentru discuţii cu privire la procedura de evaluare a fost anunţată pentru săptămâna viitoare.
Ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a dat astăzi asigurări că mecanismul de evaluare a listei de medicamente şi ordinul pentru realizarea acesteia vor fi finalizate până la sfârşitul săptămânii viitoare.
El spune, însă, că un termen pentru finalizarea acestor evaluări nu poate fi estimat în acest moment.