Lista judeţelor afectate de grevă
Sindicatele din învăţământ se află în grevă timp de o zi.
Articol de Bogdan Mihai, 22 Aprilie 2010, 11:53
Alba: Profesorii din Aiud, Abrud şi Zlatna sunt în grevă. În alte zone ale judeţului sindicaliştii au fost de părere că la acest moment acţiunile greviste nu sunt potrivite.
O situaţie deosebită este la Zlatna, unde din cauza grevei profesorilor 17 elevi vor susţine cea de-a două probă a examenului de bacalaureat vineri, cu o zi întârziere faţă de programarea anterioară. (SILVIA SERBANUT)
Arad: Liderul Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad, Dănuţ Ienesescu, care reprezintă 99 la sută dintre salariaţii din educaţia arădeană, a declarat că în 90 la sută din şcoli vor fi în grevă.
În unele şcoli, elevilor li s-a spus încă de ieri că pot stă acasă pentru că nu vor fi puşi absenţi. Cei care vin la ore vor fi supravegheaţi, dar nu se vor face niciun fel de activităţi şcolare.
De cealaltă parte, inspectorul şcolar general al judeţului Arad, Mirela Aldescu, a declarat că sunt şcoli unde se fac ore în mod normal. Din cauza grevei, în 10 şcoli examenul de bacalaureat a fost reprogramat. (IOAN SUCIU)
Bihor: Colegiul liderilor al Sindicatului Liber din Învăţământ Bihor a hotărât, luni, cu 160 de voturi "pentru", 4 "abţineri" şi un vot "împotrivă", să declanşeze greva generală.
Potrivit liderului sindical, profesorul Ioan Tent, S.L.I. Bihor are 9750 de membri, "însă în câteva unităţi de învăţământ, s-ar putea că unele cadre didactice să-şi desfăşoare normal activitatea. (STELIAN RADU CACUCI)
Botoşani: Din datele centralizate la nivelul celor două sindicate botoşănene, se fac ore în 32 de unităţi şcolare, atât din mediul rural cât şi din mediul urban.
La nivelul municipiului, orare speciale, în funcţie de opţiunile cadrelor didactice ce nu au aderat la greva generală de o zi, sunt la Grupul Şcolar de Industrie Uşoară, Liceul de Artă „Stefan Luchian”, Şcolile 8, 10, 13 şi grădiniţele 18, 21, 25. Şi în unele unităţi din rural cadrele didactice au optat să meargă la ore, printre acestea aflându-se şcolile din Leordă, Adaseni, Corni, Candesti, Ibanesti. (GINA POENARU)
Braşov: Personalul didactic din judeţul Braşov nu s-a afiliat grevei naţionale din învăţământ. Dintre cele 8599 de cadre didactice din judeţ, doar 50 au refuzat să se prezinte la şcoală.
Este vorba despre cei din Liceul de Transporturi din municipiul Braşov, afiliaţi la Federaţia Educaţiei Naţionale.
Toţi ceilalţi se află la clasă, însă nu predau şi nu pun note, după cum ne-a declarat inspectorul şef al Inspectoratului Şcolar Braşov, prof. Dorel Agache. (MARIANA SEBENI)
Cluj: Un singur centru clujean de testare a bacalaureatului din cele 60 existenţe la nivel de judeţ participă la grevă, dar probele au fost reprogramate pentru vineri, pentru a nu fi afectat examenul.
La grevă nu vor mai participa şase unităţi de învăţământ şi câteva grădiniţe.
În urmă unui referendum organizat în rândul celor 6000 membrii din Sindicatul Liber Preuniversitar Clujean, 4880 au anunţat că nu participă la greva. (CIPRIAN IANCU)
Constanţa: La nivelul judeţului Constanţa, 75% dintre profesori au aderat la protestul naţional.
Astfel, unele şcoli funcţionează în program normal, iar altele au trimis elevii acasă. La Colegiul Naţional de Arte Regină Măria, Colegiul de Telecomunicaţii şi şcoală nr. 6 Nicolae Titulescu, nu se fac ore.
La şcoală au fost prezenţi doar elevii din clasă a XII-a care au dat examenul de bacalaureat, precum şi elevii care vor participă, în curând, la concursuri şcolare.
La Colegiului de Arte Regina Maria toţi profesorii au intrat în grevă generală iar în şcoală au intrat doar elevii clasei a XII-a care susţin examenul de bacalaureat.
La Grupul Şcolar Carmen Silvă din Eforie Sud, unde liderul de sindicat este în greva foamei, 45% dintre cadrele didactice sunt în greva dar probă de bacalaureat nu a fost perturbata pentru că membrii comisiei nu au participat la protest. (MONA CONSTANTINESCU)
Covasna: 3800 de dascăli din judeţul Covasna, membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învatamânt (FSLI) se află în grevă.
Liderul FSLI, Nagy Gabor, a declarat că aceştia nu participă la cursuri, cu excepţia profesorilor implicaţi în bacalaureat, care au luat decizia de a participa la proba de evaluare a competenţelor digitale, pentru a nu-i „sacrifica” pe elevi. (OANA NEGREA)
Galaţi: În opt licee gălăţene, nu se desfăşoară examenul de bacalaureat (proba de competenţe digitale) având în vedere că profesorii participă la grevă.
În alt liceu din municipiul Tecuci, respectiv Liceul Calistrat Hogaş, se desfăşoară examenul de bacalaureat, însă cu doi înlocuitori, profesori de informatică de la alte unităţi de învatamânt pe care Inspectoratul i-a delegat să participe la examen, în locul altor două cadre didactice care fac, astăzi, grevă.
Potrivit datelor centralizate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi, din cele 153 de unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi, s-au centralizat datele privind greva la 61 de unităţi.
"În acestea, 1 045 de profesori participă la grevă, iar 1 116 nu participă la grevă", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Nicoleta Crânganu. (MARIA MANDITA)
Giurgiu: Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar din judeţul Giurgiu sunt în grevă.
În cele 9 licee se va desfăşura proba D, din cadrul examenului de bacalaureat. Doar două cadre didactice, componente ale comisiilor de examinare, vor fi în grevă şi au fost înlocuite de Inspectoratul şcolar judeţean. (EMIL TALIANU)
Gorj: Peste 4000 de cadre didactice din judeţul Gorj se află pe tot parcursul zilei în grevă, fiind prezente totuşi, în unităţile de învăţământ.
Liderul sindical Vasile Mija a declarat că există localităţi în care unele şcoli sau dascăli nu au aderat la această formă de protest. 80% dintre cadrele didactice în evidenţă nu vor presta însă niciun fel de activitate în procesul educaţional. (TITUS STOICHITOIU)
Harghita: Aproximativ 5.400 de cadre didactice din 147 de unităţi de învăţământ din Harghita intră în grevă generala de o zi. Doar patru unităţi şcolare din Harghita nu participă la protest. (ANGELA BARSAN)
Hunedoara: Liderul Sindicatului Învătământ Preuniversitar din judetul Hunedoara, Paul Rusu, a declarat că aproximativ 80 la sută din cei peste 6000 de dascăli hunedoreni, câţi membri numără sindicatul, si-au exprimat acordul pentru grevă.
În aceste condiţii, el apreciază că în 185 de unităţi şcolare din judeţ nu se ţin cursuri, dar în 27 din cele 31 de centre nu vor fi probleme în susţinerea probelor de competenţe digitale pentru bacalaureat.
Paul Rusu a ţinut să precizeze că sindicatul hunedorean nu şi-a propus să boicoteze susţinerea probelor de competenţe sau a bacalaureatului. (DORIN CORPADE)
Ialomita: Marea majoritate a cadrelor didactice din reţeaua şcolară ialomiţeană sunt în grevă .
Pintre cei ce nu participă la acţiunile de protest ale sindicatelor se află profesorii de la Şcoala din Jilavele şi o parte din personalul şcolilor din Balaciu şi Urziceni. (GHEORGHE ZAVELEA)
Iasi: Profesorii din şapte centre din totalul de 49 de la nivelul judeţului, au decis să nu susţină proba la bacalaureat.
În şcolile în care elevii vor veni totuşi la şcoală ei vor fi supravegheaţi de un comitet de grevă însă nu vor fi ţinute ore.
Nu vor susţine proba de evaluare a competenţelor digitale un număr de 273 de elevi, din cei programaţi. (RALUCA DARIA DIACONIUC)
Mures: Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, prof. Dumitru Matei, a declarat, pentru Radio România Actualităti, că proba de bacalaureat programată pentru astăzi, în care sunt implicaţi 780 de elevi şi aproximativ 100 de cadre didactice, se va desfăşura fără niciun fel de probleme.
Deşi sindicatele susţin că aproximativ 50-60% dintre profesori se vor alia protestului, Dumitru Matei a arătat că la ora actuală nu are o situaţie privind participarea cadrelor didactice la greva generală programată pentru astăzi.
De cealaltă parte, liderul Sindicatului „Spiru Haret” Mures, Ioan Săcărea, sustine că în tot judetul cadrele didactic sunt în grevă si că au semnat în favoarea protestului 53% din membri de sindicat. (RAUL MATIS)
Olt: Liderul Sindicatului Învatamântului Preuniversitar Olt, Ionel Barbu a anunţat că va fi grevă în toate unităţile de învăţământ din judeţ, la acţiunea de protest urmând să participe atât cadrele didactice cât şi cele nedidactice care sunt angajate în şcoli.
Ionel Barbu a spus că nu sunt şcoli unde joi se vor desfăşura cursuri dar, în cazul în care elevii se vor prezenta la ore, cadrele didactice vor sta în clase şi îi vor supraveghea.
Liderul sindical a menţionat ca în fiecare unitate de învăţământ va fi un comitet de grevă condus de liderul de sindicat din şcoală. (LAURA STOICAN)
Salaj: Sindicaliştii anunţă că majoritatea dascălilor sălăjeni şi-au dat acordul de a participa la greva generală de o zi, cu încetarea activităţii în unităţile de învăţământ din judeţ.
Cu toate acestea, proba de competenţe digitale a examenului de bacalaureat nu va fi afectată.
Astfel, cei 399 de candidaţi sălăjeni programaţi pentru susţinerea probei de evaluare a competenţelor digitale sunt aşteptaţi la examen. (ADRIAN LUNGU)
Sibiu: Aproximativ 85% din profesorii din judeţul Sibiu se află în grevă generală, potrivit liderilor sindicali din învăţământul sibian.
"Cu toate acestea activitatea din centrele de bacalaureat nu a fost perturbată", susţine inspectorul general şcolar, Constantin Gorun.
Acesta a declarat că din cele 22 de centre din judeţ programate să aiba examene, doar profesorii evaluatori de la Liceul Stephan Ludwig Roth din Mediaş au anunţat că vor fi în grevă. În consecinţă, elevii programaţi aici pentru joi au fost evaluaţi zilele trecute. (CARMEN VULCAN)
Suceava: În 37 din cele 39 unităţi liceale ale judeţului nu se ţine proba de evaluare a competenţelor digitale de la bacalaureat, care se desfăşoară în perioada 19-29 aprilie, fiind reprogramată pentru altă zi.
Excepţiile sunt Grupul Şcolar Liteni, unde profesorii implicaţi în probă vor fi prezenţi la şcoală, şi Liceul “Ion Luca” Vatra Dornei, ale cărui cadre didactice nu aparţin de vreun sindicat.
În grevă sunt şi aproape toate şcolile din zona Rădăuţi, fiind vorba de 60 de grupe sindicale care aparţin de Sindicatul Liber şi Independent “Bucovina”.
Conform liderului Sindicatului Liber şi Independent “Bucovina”, Gheorghe Sorodoc, exceptie fac şcolile cu program de internat, Şcoala Specială Bivolărie şi cea de la Rădăuţi, precum şi grădiniţele cu program prelungit, dat fiind specificul muncii, fiindcă nu se pot trimite copiii acasă.
În niciun liceu din zonă nu are loc proba de evaluare a competenţelor digitale, aceasta fiind reprogramată în altă zi.
Grevă fac astăzi şi cele 20 de şcoli care au membri de sindicat la Uniunea Judeţeană a Sindicatelor din Învătământ, Sport, Cultură şi Protecţia Copilului „Pro-Educaţia” Suceava.
Doar la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă din Gura Humorului, unde sunt copii interni din tot judeţul, o treime din profesori vor supraveghea elevii la clase, după cum a precizat liderul acestui sindicat, Traian Păduret. (MIHAELA BUCULEI)
Timiş: Aproximativ 70% din cadrele didactice şi personalul auxiliar din învăţământ din judeţul Timiş se află în grevă generală.
Liderii sindicatului Spiru Haret şi ai Federaţiei Educaţiei Naţionale Timiş, care reprezintă împreună peste 8 000 de sindicalişti, au declarat că circa 70% din dascăli participă la mişcarea de protest, în timp ce sindicatul "Paul Popescu Neveanu", care reuneşte 1500 de membri, a înregistrat o participare la grevă în proporţie de 52%.
În schimb, în învăţământul special, grădiniţe săptămânale, Cluburi sportive şi în grupuri şcolare cu internate, activitatea s-a desfăşurat fie sub forma grevei japoneze, fie asigurându-se 30% din activitate.
În ceea ce priveşte proba de competenţe digitale din cadrul bacalaureatului, aceasta nu s-a desfăşurat în patru din cele 59 de licee în care era programată. (ALINA BUJANCA)
Vâlcea: La nivelul judeţului Vâlcea, 12 şcoli sunt în grevă parţială, iar alte 161 de unităţi cu personalitate juridică sunt în grevă totală, grevă la care participă 456 de cadre didactice, fiind afectaţi un număr total de 5815 de elevi.
Reprezentanţii ISJ Vâlcea susţin că nu s-ar fi aşteptat ca profesorii să intre în grevă, însă li s-a respectat opţiunea acestora. (ANA MARIA CARSTEA)