Lipsa precipitațiilor face ca terenurile să se pregătească foarte dificil şi cu costuri ridicate
Efectele încălzirii globale se văd din ce în ce mai evident şi în România - lacurile au început să sece, din cauza temperaturilor neobişnuite şi a lipsei ploilor, iar în sudul ţării terenurile arabile se transformă treptat în deşert.
Articol de Radio România Actualităţi, 10 Aprilie 2024, 14:49
Efectele încălzirii globale se văd din ce în ce mai evident şi în România - lacurile au început să sece, din cauza temperaturilor neobişnuite şi a lipsei ploilor, iar în sudul ţării terenurile arabile se transformă treptat în deşert. Este secetă pedologică moderată şi puternică pe suprafeţe extinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia, dar şi în Muntenia şi estul Transilvaniei.
În judeţul Mehedinţi, lipsa ploilor face ca terenurile să se pregătească foarte dificil şi cu costuri ridicate, spun agricultorii care sunt îngrijoraţi şi pentru culturile de toamnă - pentru că dacă nu va ploua, rapiţa şi grâul vor fi calamitate. În aceste condiţii, preţurile mari la inputuri, producţiile slabe din cauza secetei şi preţurile foarte mici la vânzarea producţiei vor destabiliza afacerile din agricultura românească.
Reporter: Mihai Bădescu - ”Deficit de precipitaţii şi temperaturi peste normalul acestei perioade sunt condiţiile climatologice care au accentuat seceta pedologică în Mehedinţi.
Constantin Simion, fermier: ”Foarte greu, că e uscat. Arătura e făcută de toamnă şi brazdele băgai a doua oară discul ca să pot să samăn, pentru că brazdele sunt tari, sunt uscate şi uscătura asta dacă bobul nu are apă, răsare o ţâră şi până la urmă se usucă. Punem, dar nu ştim ce facem. Secetă mare.”
Leonard Cicic, agricultor: ”Din punct de vedere termic este perioada optimă, pentru că avem 20 şi ceva de grade în aer şi ar fi un moment propice pentru semănat, dar faptul că apa lipseşte cu desăvârşire este o problemă pentru noi, pentru că vom însămânţa, dar nu va răsări. În această zonă mai exact nu a plouat de vreo trei săptămâni şi în ultimele patru luni de zile a plouat undeva la 30-35 litri pe metru patrat.”
Fără precipitaţii consistente cât mai curând, fermierii vor avea pierderi.
Cornel Stroescu: ”În perioada imediat următoare, plantele au nevoie de apă, însămânţatul de primăvară, porumb, floarea-soarelui deja însămânţatul se apropie de final, degeaba, pentru că nu este umiditate, nu are loc încolţirea şi dacă nu vom avea precipitaţii o să fie mari probleme. Culturile de toamnă au plecat bine, încă mai este ceva umiditate în sol, dar dacă nu va ploua în următoarea perioadă, pierderile sunt considerabile.”
În Mehedinţi, marii cultivatori se tem de un an dificil, în condiţiile în care au avut cheltuieli foarte mari şi vin cu pierderi din anii trecuţi.”/editor Florin Lepadatu/