Lipsa precipitaţiilor creează probleme mari pe Dunăre
Cotele tot mai mici şi pragurile de nisip care au apărut în aval de Porţile de Fier II fac aproape imposibilă navigaţia pe Dunăre.
Articol de Mihai Bădescu, 23 August 2012, 08:30
Debitul fluviului era joi sub 2.500 metri cubi pe secundă, la jumătate din media multianuală a lunii august, iar prognozele sunt în continuare sumbre.
"Situaţia pe Dunăre începe să devină critică. Debitele fiind în scădere, cotele la fel, au început să apară praguri pe sectorul nostru de responsabilitate.
Avem trei zone cu praguri - la Salcia, la Calafat - aici adâncimile la limitele şenalului sunt sub 2.50 metri.
"Navele se strecoară destul de greu. Traficul e foarte scăzut, ieri am avut un singur pasager şi câteva nave care au venit până în port la Turnu Severin, au încărcat şi s-au întors pe amonte. Mai jos de Bechet, adâncimile sunt şi mai mici, deci restricţiile sunt mai mari", spune Mihai Ghiba, director la Autoritatea Portuară Turnu Severin.
Specialiştii susţin că situaţia se va înrăutăţii. :
"Prognoza este de o scădere uşoară până în jurul datei de 28. Atâta timp cât în bazinul superior nu plouă şi nici la noi nu plouă, nu ne putem aştepta la debite mari" afirmă Magda Someşan, purtător de cuvânt la Apele Române.
Miercuri, debitele Dunării la intrarea în ţară erau de 2.300 mc/s, faţă de media multianuală de 4.300 mc/s.
În aceste condiţii, cotele fluviului la Calafat erau cu 97 de centimetri mai mici faţă de normal, la Bechet - cu 30 de centimetri mai mici, în timp ce la Gruia cotele erau cu jumătate de metru mai mici faţă de media multianuală.