Lipsa forței de muncă afectează viticultorii
În lipsa zilierilor, o parte din producția de struguri, și așa mai mică decât cea de anul trecut, riscă să rămână neculeasă.
Articol de Marcela Petcu, 16 Septembrie 2022, 08:51
Realizator: Cristian Bâcâin - Lipsa forței de muncă afectează puternic viticultorii. Culesul viei ar trebui să fie în toi, dar proprietarii podgoriilor din județul Giurgiu spun că nu au cu cine să lucreze, iar, în aceste condiții, strugurii riscă să se strice.
Reporter: Marcela Petcu - Viticultura a devenit o afacere profitabilă în județul Giurgiu, numai că, în momentul de față, proprietarii de crame se confruntă cu o nouă problemă: criza de personal.
Într-o podgorie din Izvoarele, pe o suprafață de 50 de hectare, culesul se face manual. Sunt aleși cei mai sănătoși struguri, așa că ar fi nevoie de zeci de zilieri, însă oamenii sunt greu de găsit. Proprietarul spune că a adus forța de muncă din județele vecine, dar, chiar și așa, nu este suficientă pentru o suprafață atât de mare; și, cu cât avansează numărul de zile, se acumulează mai mult zahăr și se diminuează aciditatea din must, ceea ce duce, implicit, la pierderea calității vinului.
Situația este gravă, susțin viticultorii. În lipsa zilierilor, o parte din producția de struguri, și așa mai mică decât cea de anul trecut, riscă să rămână neculeasă.