Lipsa finanţării pentru derularea strategiei naţionale HIV 2022-2030
Organizaţiile neguvernamentale reclamă lipsa de finanţare din partea Guvernului pentru derularea strategiei naţionale HIV 2022-2030, care include o serie extinsă de activităţi în domeniul prevenirii, diagnosticării şi tratării infecţiei cu virusul HIV.
Articol de Radio România Actualităţi, 03 Decembrie 2024, 18:39
Organizaţiile neguvernamentale reclamă lipsa de finanţare din partea Guvernului pentru derularea strategiei naţionale HIV 2022-2030, care include o serie extinsă de activităţi în domeniul prevenirii, diagnosticării şi tratării infecţiei cu virusul HIV. Pe fondul creşterii numărului de cazuri, participanţii la o conferinţă de specialitate organizată marți la Bucureşti, au solicitat insistent alocarea fondurilor necesare pentru anul 2025.
Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că bugetul pentru Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control a infecţiei HIV-SIDA a crescut în ultimii 3 ani de la aproape 300 de milioane de lei la circa 500 de milioane de lei. În ceea ce priveşte prevenţia, el spune că aceasta ar trebui să înceapă din şcoală, amintind de noua disciplină 'educaţie pentru sănătate'.
Alexandru Rafila: ”Este o disciplină curiculară obligatorie. Trebuie să pregătim pe cei care să predea această disciplină. Şi reticenţa a fost legată de faptul că nu există pârghii să oblige, de exemplu profesorii de biologie să înveţe această curiculă pe care ulterior s-o predea elevilor. Soluţia la care ne-am gândit la Ministerul Sănătăţii şi cred că este operaţională, în fiecare şcoală să fie nişte asistenţi medicali, eventual cu studii superioare, care să fie angajaţi, că medici n-o să avem de unde să angajăm 7000 de medici, în şcoliu.
Şi atunci, am putea să avem aceşti asistenţi medicali care să devină cadre didactice cărora le-ar fi mai uşor să înveţe şi să predea noţiunile copiilor şi, eventual, să interfere chestiunea asta şi cu acordarea asistenţei medicale în şcoală. Mi se pare o soluţie care poate fi aplicată, că la asistenţi medicali, nu e o penurie aşa de mare ca la medici.”
Conform datelor oficiale, la 30/09/2024, peste 18.500 de persoane erau diagnosticate cu infecţie cu HIV în România, iar în cursul acestui an au fost confirmate 562 de cazuri noi. Reporterul Adriana Turea aminteşte că sexul neprotejat este principala modalitate de transmitere a virusului, dar şi consumul de droguri injectabile. /editor Florin Lepadatu/