Lipsa dascălilor şi a mobilierului, problemele noului an şcolar
Noul an ar fi trebuit să înceapă luni însă şcolile nu sunt complet pregătite să primească o nouă clasă în plus, cea pregătitoare. Autorităţile spun că pregătirile sunt pe final.
10 Septembrie 2012, 19:21
Luni, elevii de gimnaziu şi de liceu ar fi trebuit să revină la şcoală, însă începerea noului an a fost amânată cu o săptămână, din cauza clasei pregătitoare, introdusă în premieră după adoptarea în timpul guvernării PDL a noii Legi a educaţiei.
Autorităţile au avut la dispoziţie două luni şi jumătate de vacanţă pentru a se pregăti, însă există numeroase probleme.
Până lunea viitoare mai sunt multe aspecte ce trebuie puse la punct şi, dincolo de bucuria copiilor care au câştigat o săptămână în plus de vacanţă, datorită celor mai mici şcolari, unităţile de învăţământ se confruntă atât cu lipsa mobilierului, cât şi cu lipsa personalului.
Responsabili de la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi de la Inspectoratele de sector au dat asigurări că pun la punct ultimele detalii, astfel încât elevii să înceapă cu dreptul noul an şcolar.
Ministerul educaţiei anunţă că majoritatea sălilor de curs sunt amenajate, iar schema de posturi a fost completată, dar admite că directorii şcolilor şi cadrele didactice trebuie să finalizeze pregătirile.
Inspectorul general al Municipiului Bucureşti, Constantin Trăistaru, a precizat pentru Radio România că numai câteva zeci de şcoli bucureştene ar mai trebui să obţină autorizaţie sanitară şi că săptămâna aceasta va sosi mobilierul adecvat clasei pregătitoare în aproape toate şcolile.
Profesori prea puţini pentru două clase de boboci
Constantin Trăistaru a explicat că, de fapt în capitală cea mai arzătoare problemă este cea a deficitului de personal.
"Alocarea unei săptămâni suplimentare pentru pregătirea noului an şcolar este o măsură benefică, pentru că o serie de unităţi de învăţământ sunt în curs de amenajare. Singura problemă arzătoare care rămâne pentru noi va fi resursa umană.
"Am transmis Universităţii Bucureşti, am popularizat către doctoranzi, masteranzi şi chiar către studenţi, pentru că o parte din ei sunt oameni calificaţi în învăţământul primar, solicitarea noastră cu toate datele de rigoare pentru Sectorul 3, inclusiv pagina de web, unde se pot adresa spre a face recrutare, respectiv selectare de resursă umană", a declarat Constantin Trăistaru.
Practic şcolile trebuie să primească în clasa pregătitoare, respectiv în clasa întâi, două generaţii de elevi.
Dacă la clasa I situaţia este mai clară, pentru că există deja manuale şi învăţători, clasa pregătitoare este inedită prin vârsta copiilor şi, ca atare, aria curriculară este una specifică, preponderentă fiind învăţarea prin joc.
Directori de şcoli, profesori şi părinţi în câteva şcoli din sectoarele 1, 2 şi 6, spun că în multe unităţi de învăţământ, dacă mobilierul există, clasele nu sunt decorate în conformitate cu vârsta elevilor de 6 ani.
Manualele şcolare se lasă aşteptate iar părinţii nu au aflat nici până acum care sunt dascălii care le vor preda micuţilor în următorul an.
La Şcoala Nr. 12 din Sectorul 1 vor fi trei clase pregătitoare. Chiar de luni vor fi pictaţi pereţii cu personaje din desene animate, însă alte finisaje din clase vor fi făcute în vacanţa din luna noiembrie.