Linia de producţie a vaccinului antigripal primeşte acreditare
Ministerul sănătăţii anunţă că a obţinut certificatul de acreditare a liniei de producţie pentru vaccinul antigripal al Institutului Cantacuzino din capitală.
Articol de Adriana Turea, 27 Iunie 2013, 14:43
Obţinerea de către ministerul sănătăţii a certificatului de acreditare a liniei de producţie pentru vaccinul antigripal al Institutului Cantacuzino este un pas important pentru repunerea în funcţiune a institutului, după cum declară ministrul Eugen Nicolăescu.
Boala oncologică este prioritatea Ministerului Sănătăţii pentru perioada 2014-2016, mai spune ministrul Eugen Nicolăescu.
Şeful sănătăţii româneşti precizează că ţara noastră are nevoie de multe miliarde de euro, pentru a avea o infrastructură acceptabilă, dar că nu are aceşti bani.
De aceea, ministerul va face eforturi pentru ca banii disponibili să fie cheltuiţi în mod chibzuit.
La conferinţa Mediafax Talks, pe tema reformei din domeniu, s-a discutat, între altele, şi despre o nouă listă actualizată pentru medicamentele compensate, care va fi gata la 1 ianuarie anul viitor.
Cel mai important subiect este cel al obţinerii certificatului de acreditare pentru producerea vaccinului antigripal la Institutul Cantacuzino, anunţ pe care l-a făcut ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, ceea ce înseamnă că în următorul sezon gripal, românii vor beneficia de vaccin din producţia internă.
Procedură nouă de acreditare
Din păcate, nu acelaşi lucru se întâmplă în cazul celorlalte linii de producţie.
De exemplu, în ceea ce priveşte vaccinul BCG, cel împotriva tuberculozei, Eugen Nicolăescu a explicat că, din nefericire, în anul 2010, toate licenţele Institutului Cantacuzino au fost depuse la Agenţia Naţională a Medicamentului, institutul nemaiavând posibilitatea de a mai continua producţia de vaccin.
Astfel, pentru reluarea producţiei este nevoie de o nouă procedură de acreditare, care durează între unu şi trei ani.
Ministrul sănătăţii a mai precizat că pentru o infrastructură acceptabilă este nevoie de multe miliarde de euro, bani de care ţara noastră nu dispune în acest moment.
El a arătat că acum se centralizează necesarul transmis de la toate spitalele din ţară şi se vor face prioritizări pentru anii 2014-2016, prioritatea numărul unu fiind boala oncologică. Pentru aceasta trebuie făcute eforturi mari de investiţii.
Autorităţile încearcă să vadă care sunt cele mai necesare investiţii în domeniu, să facă licitaţii şi să întocmească acordul cadru pe câţiva ani.
În acelaşi timp, ministrul doreşte să crească infrastructura în domeniul medicinei primare ambulatorii, astfel încât pacientul să intre întâi în relaţia cu medicul de familie şi apoi la spital.