Limitare a numărului punctelor de frontieră pe unde se pot aduce deșeuri
Toate transporturile care intră în țară trebuie să fie înregistrate într-un registru electronic pentru ca deșeurile să nu fie pierdute pe traseu sau aruncate pe câmp.
Articol de Radiojurnal, 08 Februarie 2022, 07:19
Pentru a ţine sub control importul de deşeuri, Guvernul vrea să limiteze numărul punctelor de trecere a frontierei pe unde se pot aduce în România gunoaie destinate reciclării.
Astfel, toate transporturile care intră în țară trebuie să fie înregistrate într-un registru electronic pentru ca deșeurile să nu fie pierdute pe traseu sau aruncate pe câmp.
Ministrul de interne, Lucian Bode, spune că în 2021 au fost sesizate 513 infracțiuni în domeniul importului de deșeuri și a fost oprită la graniță o cantitatea de aproape 15.000 de tone de deșeuri amestecate. Între acestea, au existat 81.000 de litri de substanțe și deșeuri periculoase, precum și 147 de kg de mercur.
Conform ministrului, numărul sesizărilor Poliției Române a crescut cu 6 procente față de 2020, iar la frontieră sesizările s-au triplat. 91% din cantitățile de deșeuri care ar fi urmat să ajungă în țara noastră au fost oprite pe granița cu Bulgaria și în portul Constanța.
Lucian Bode: În top trei județe cu cele mai multe infracțiuni sesizate în anul 2021: municipiul București, județele Galaţi și Giurgiu. La nivelul frontierei cu Bulgaria și Ungaria au fost depistate cele mai multe transporturi ilegale de deșeuri, în procent de 42%, respectiv 44% din total cazuri. Cele mai mari cantități de deșeuri au fost identificate la nivelul frontierei maritime - 6.777 de tone - și la nivelul frontierei cu Bulgaria - 6.207 tone.
Reporter: Ministrul de interne comunica și rezultatele verificărilor făcute în 2021, odată cu implementarea programului de trasabilitate a masei lemnoase SUMAL 2.
Lucian Bode spune că, față de anul 2020, aproape s-a dublat numărul infracțiunilor constatate, cel al dosarelor penale înregistrate, precum și numărul dosarelor soluționate.