Liderii UE au decis cooperarea militară permanentă
Întruniţi la Bruxelles, şefii de stat şi de guvern din ţările UE au prelungit cu şase luni sancţiunile economice împotriva Rusiei, decise după anexarea Crimeei.
Articol de Oana Bâlă, 15 Decembrie 2017, 06:49
Liderii din Uniunea Europeană, întruniţi la Bruxelles, au lansat structura unei cooperări militare permanente, care prefigurează mai vechiul plan al apărării comune europene. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat că acţiunea este o veste proastă pentru inamicii Uniunii.
La acest format de cooperare fără precedent, care vizează stimularea proiectelor militare şi dezvoltarea de echipamente în comun, participă 25 din ţările Uniunii, fără Danemarca şi Malta şi fără Marea Britanie, care urmează să părăsească blocul comunitar. De asemenea, în prima zi a summitului european de iarnă, şefii de stat şi de guvern au prelungit cu şase luni sancţiunile economice împotriva Rusiei, decise după anexarea Crimeei.
În cadrul reuniunii Consiliului European de la Bruxelles a fost lansată formal cooperarea structurată permanentă în domeniul apărării, PESCO, iar preşedintele Klaus Iohannis a reiterat angajamentul ţării noastre de a participa la operaţionalizarea acestui instrument.
Şeful statului a mai menţionat şi alte teme de interes pentru România, abordate de către liderii europeni, printre care se numără politica de migraţie, dar şi educaţia şi cultura. În cadrul summitului va avea loc o dezbatere importantă şi în ceea ce priveşte Brexitul, a mai spus şeful statului şi a adăugat că prima fază a acordului încheiat rezolvă problemele cetăţenilor români care lucrează în Marea Britanie.
"Este un document foarte tehnic deja şi e un document care pe noi ne satisface, fiindcă, de exemplu, problema cetăţenilor români care se află în Marea Britanie este bine rezolvată - sigur, şi pentru ceilalţi, nu doar pentru români - şi multe alte probleme. Problema extrem, extrem de spinoasă a banilor a fost, practic, negociată; mai rămân, sigur, detalii de clarificat, dar suntem mult, mult mai departe decât un gentlemen's agreement sau o înţelegere de principiu, lucru care totuşi ne dă speranţe că până la sfârşitul lui 2018 vom avea o înţelegere clară", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.
Potrivit preşedintelui Klaus Iohannis vineri, 15 decembrie, va avea loc o premieră, un Euro-summit cu participarea ţărilor care nu sunt membre ale Zonei euro. Întâlnirea va prilejui discuţii ale liderilor europeni asupra procesului de consolidare a Uniunii Economice şi Monetare.