Liderii europeni au adoptat în unanimitate o declarație critică la adresa Israelului
Consiliul European descrie situația umanitară din Gaza ca fiind una catastrofală și un efect disproporționat în rândul civililor.
Articol de Bogdan Isopescu, 22 Martie 2024, 14:36
Australia şi Marea Britanie au avertizat astăzi, într-o declaraţie comună, cu privire la consecinţele devastatoare pe care le-ar avea o ofensivă terestră israeliană în oraşul Rafah, aflat la graniţa dintre Gaza şi Egipt. Circa jumătate din populaţia Gazei a fost împinsă în Rafah de luptele care au avut loc în restul Fâşiei.
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că este hotărât să lanseze o operaţiune terestră pentru a distruge ultimele batalioane Hamas. Între timp, Statele Unite au depus în Consiliul de Securitate al ONU o rezoluţie care cere o suspendare a ostilităţilor de cel puţin 6 săptămâni.
Rezoluţia americană este o premieră, având în vedere că, până acum, Washingtonul şi-a folosit dreptul de veto în Consiliul de Securitate pentru a proteja Israelul prin blocarea rezoluţiilor care îl vizau. Şi liderii europeni au abordat cele două teme - Rafah şi încetarea focului - într-o declaraţie comună pe care au adoptat-o astăzi la Bruxelles.
Liderii europeni au adoptat în unanimitate o declarație mai critică la adresa Israelului, în care cer o pauză umanitară imediată.
La fel, ei solicită deschiderea căilor de acces rutier, astfel încât ajutorul umanitar să poată intra în Gaza pe măsura nevoilor populației palestiniene, ceea ce înseamnă circa 500 de camioane pe zi.
Consiliul European descrie situația umanitară din Gaza ca fiind una catastrofală și un efect disproporționat în rândul civililor.
Premierul Belgiei, Alexander De Croo, amintește că numărul victimelor depășește 30.000, din care 12.000 sunt copii, iar foametea face și ea alte victime.
"Dacă va continua să facă dificil accesul ajutoarelor umanitare, asta echivalează cu organizarea unei înfometări din partea Israelului, iar organizarea foametei este absolut inacceptabilă", a spus Alexander De Croo.
Liderii europeni cer Israelului să nu pornească nicio operațiune militară în Rafah, zonă în care s-a refugiat o mare parte din populația palestiniană. De asemenea, ei condamnă Israelul pentru decizia de a extinde colonizarea ilegală în Cisiordania și cer retragerea acestei decizii, precum și pedepsirea coloniștilor evrei care se fac vinovați de violențe extreme.
Nu în ultimul rând, Consiliul European atrage atenția Israelului că trebuie să respecte decizia Curții Internaționale de Justiție din 26 ianuarie, prin care i se cere să ia măsuri pentru evitarea genocidului.