Liberalizarea preţurilor: gazele se scumpesc
De la 1 aprilie, statul se retrage din a mai stabili prețul produsului.
Articol de Bogdan Isopescu, 31 Martie 2017, 10:06
Prețul de achiziție al gazelor naturale pentru populație se liberalizează de mâine, 1 aprilie, iar Autoritatea Națională de Reglementare în Energie anunță deja o creștere medie de 2 procente în facturi.
Consumatorul casnic nu ar trebui, însă, să se aștepte la majorări semnificative în următorul an pentru că ANRE mai are pârghii de a verifica dacă prețurile din facturi sunt justificate sau dacă sunt majorate artificial.
Prețul gazelor naturale, așa cum îl plătim în factura pe care o primim în plic, are două componente: prețul gazelor ca produs și costurile suplimentare cu transportul, distribuția și furnizarea. Ca pondere, prețul gazelor ca produs este de 60 la sută din factură, în timp ce transportul, distribuția și furnizarea au 40 de procente. De la 1 aprilie, statul se retrage din a mai stabili prețul produsului, în schimb, prin intermediul ANRE, urmărește și reglementează cea de-a doua componentă, controlând în anumită măsură prețul final din factură.
Ca urmare, orice modificare de preț vizează strict prețul producției gazelor, iar influnța sa în factură este înjumătățită. Spre exemplu, prețul reglementat de 60 de lei pe megawat oră va deveni, conform cotațiilor bursiere din acest moment, 72 de lei. Însă efectul în factură este mult mai mic pentru că nu se schimbă nimic din prețurile reprezentate de componenta transport, distribuție, furnizare.
Dincolo de creșterea de două procente anunțată, care formează prețul de referință, ANRE și jucătorii din piață au stabilit și o marjă de eroare de 5 la sută, asta în cazul în care creșterea prețului pe bursă ar fi mai mare. Corecțiile ar urma să fie făcute semestrial dacă sunt justificate de jocul piaței.
Pe de altă parte, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie încearcă să facă lucrurile cât mai ușoare pentru consumator și, ca atare, pe site-ul ANRE a creeat un comparator de prețuri ale furnizorilor de gaze naturale. Orice consumator care dorește să vadă ofertele tuturor furnizorilor poate accesa acest instrument și poate alege în cunoștință de cauză.
Reprezentanții ANRE amintesc, însă, că cei care nu își schimbă contractele vor rămâne într-o zonă în care controlul ANRE asupra prețului final este mai mai mare, zona reglementată.