Liberalizarea prețului gazelor utilizate de CET, ”amânată”
Ministrul pentru energie, Răzvan Nicolescu, spune că a obţinut acordul CE pentru amânarea liberalizarii preţurilor la gazele utilizate pentru producerea energiei termice.
Articol de Radiojurnal, 26 Noiembrie 2014, 16:35
Ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, a anunţat astăzi că a obţinut acordul Comisiei Europene pentru amânarea liberalizarii preţurilor la gazele utilizate pentru producerea energiei termice furnizate populaţiei.
El a mai precizat că săptămâna viitoare Executivul va întocmi în acest sens o ordonanţă de urgenţă.
”Avem acordul scris al Comisiei Europene şi săptămâna viitoare o să transpunem acest acord pe care îl avem de la Comisie într-un proiect de ordonanţă de urgenţă. Dar nu s-a pus niciodată problema asta”, spune Răzvan Nicolescu.
În privinţa consumatorilor casnici care nu depind de CET-uri, situaţia a fost rezolvată la sfârşitul lunii septembrie prin amânarea măsurii până la 30 iunie 2021.
Ministrul pentru energie anunţa ieri că speră să obţină, cel puţin pentru CET-URI, o amânare de şapte ani, astfel încât termenul limită pentru liberalizarea preţului la gaze să fie acelaşi ca şi pentru populaţie, 1 iulie 2021.
Precizările făcute de ministrul Răzvan Nicolescu vin după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energie a cerut guvernului să scoată CET-urile din rândul consumatorilor de pe piaţa liberă, în caz contrar existand pericolul ca populaţia care este racordată la sistemul centralizat să plătească facturi la energia termică mai mari cu până la 38%.
Potrivit calendarului de liberalizare convenit de guvern cu Comisia Europeană în 2012, consumatorii industriali, din care fac parte şi CET-urile, sunt obligaţi să cumpere gaze naturale de pe piaţa liberă începand cu 1 ianuarie 2015.