Lemne de foc pentru iarnă pentru familiile cu venituri reduse
Familiile cu venituri reduse primesc lemne de foc pentru iarnă printr-un proiect întocmit de Asociaţia Energia Inteligentă.
Articol de Radio România Actualităţi, 23 Octombrie 2024, 18:58
Trei milioane şi jumătate de gospodării din România sunt încălzite cu lemne. 80.000 se află numai în Bucureşti şi Ilfov, iar peste 7.000 dintre acestea sunt locuite de familii vulnerabile, arată datele "Registrului Caselor fără Căldură", întocmit de Asociaţia Energia Inteligentă. Aceasta a lansat, astăzi, în parteneriat cu Ministerul Energiei, cea de-a doua ediţie a unui proiect prin care familiile cu venituri reduse primesc lemne de foc pentru iarnă.
Un reportaj de Ancuţa Cocoroveanu: ”Astăzi, doamna Ioana, o femeie în vârstă de 74 de ani din Capitală, a primit primele lemne de foc în cadrul proiectului "Case cu căldură". Trăieşte singură şi depinde doar de ajutorul social pentru a-şi asigura traiul zilnic.
Ioana: ”Nu avem lemne, /.../ de un de lemne şi nici bani n-am să cumpăr. Eu n-am nici pensie, n-am nimic. Mi-a dat 504 lei ajutorul ăla, m-am dus şi am plătit lumina şi apa pe septembrie şi august şi am terminat banii, mai am 200 de lei.”
Teleorman şi Bacău sunt judeţele cu cele mai multe gospodării care folosesc ca sursă de încălzire sobele pe lemne, cu peste 1.600, respectiv 1.400 de familii care trăiesc la limita sărăciei. La polul opus, judeţele Argeş, Bihor, Giurgiu, Hunedoara au raportat cele mai puţine cazuri, cu sub 100 de gospodării vulnerabile.
Adrian Halpert, preşedintele Crucii Roşii: ”Confortul energetic nu trebuie să fie un lux pentru nimeni. Un minim confort energetic este o chestiune de bază, pe care trebuie să o avem toţi şi care afectează, până la urmă, dacă nu îl ai, afectează demnitatea umană. Preţurile la energie au continuat să crească şi la resursele energetice, cum este masa lemnoasă. Sper să ajungem la câteva mii de familii în această iarnă.”
39% dintre români se găsesc în categoria oamenilor săraci energetic.”/editor Florin Lepadatu/