Legumele româneşti, vândute cel mai adesea de intermediari, nu de producători
Micii producători spun că dacă nu ar fi ajutorul financiar oferit de stat, nu ar reuși să își acopere nici măcar cheltuielile cu întreținerea culturilor și ar ieși în pierdere. Iar așa-zişii producătorii își fac loc în piețe ușor.
Articol de Marcela Petcu, 10 Iulie 2023, 08:42
Legumele româneşti sunt cel mai adesea vândute de intermediari şi nu de producători. Acesta este cazul şi în Giurgiu, unde micii legumicultori rămân de multe ori cu produsele nevândute.
Dacă reuşesc să-şi vândă producţia, aceasta este la preţuri derizorii. Nici pieţele nu sunt o soluţie, spun ei, întrucât şi acolo au de-a face cu intermediari, care fixează preţurile.
Producătorii din Vărăști, un bazin legumicol important din județul Giurgiu, se plâng că intermediarii le oferă prețuri derizorii pentru a-și vinde marfa, iar micii producători nu au loc deloc în piețele administrate de primării. Singurul loc de desfacere este Piața Pucheni, un angros din Capitală.
Dar chiar și aici, intermediarii încearcă să le cumpere pe mai nimic legumele.
Micii producători spun că dacă nu ar fi ajutorul financiar oferit de stat, nu ar reuși să își acopere nici măcar cheltuielile cu întreținerea culturilor și ar ieși în pierdere. Iar așa-zişii producătorii își fac loc în piețe ușor.
De la primărie obțin atestatul de producător și carnetul de comerciant, iar apoi nimeni nu îi mai verifică cât produc pe acea suprafață și cât vând în piață.
Asta în timp ce micii producători, dacă vor să obțină un ajutor financiar de la stat, trebuie să facă dovada înființării culturilor, dar și a vânzării producției.