”Legislația de RCA are probleme pe care le știm de ani de zile”
Autoritățile știau de ani de zile că legislația asigurărilor RCA are erori ce au permis ca societăți precum City Insurance și Euroins să funcționeze și să profite.
Articol de Florin Lepădatu, 21 Martie 2023, 13:24
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Autoritățile știau de ani de zile că legislația asigurărilor RCA are erori ce au permis ca societăți precum City Insurance și Euroins să funcționeze și să profite. Informația, oarecum surprinzătoare, vine de la Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, declarație care a fost făcută astăzi la o conferință de specialitate. 140.000 de dosare de daună ar putea rezulta în urma falimentului Euroins, ceea ce înseamnă 250 de milioane de euro, sumă ce ar putea fi plătită, până la urmă, tot din buzunarele românilor, o spun chiar și politicienii.
Are detalii Roman Mușat: ”Nu este niciun mister pentru niciuna dintre instituțiile statului în legătură cu ce schimbări ar trebui făcute în legislația asigurărilor RCA, a spus astăzi președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. Sunt erori care au distorsionat piața asigurărilor și au avut ca efect, în ultimă instanță, o creștere semnificativă a prețurilor polițelor. Ar trebui doar voință politică pentru ca aceste probleme să fie corectate legislativ, este de părere șeful instituției care se ocupă de concurența neloială.
Bogdan Chiriţoiu: ”Legislația de RCA are probleme pe care le știm de ani de zile. Nu sunt niciun fel de mister, unele vin din modificări introduse în parlament. Ultima dată când a fost discutată legea asigurărilor a fost o ordonanță de guvern, în 2016, cred, la care noi am contribuit, ea a suferit niște modificări în parlament. Unele din ele au fost nefericite și au condus la efecte nocive pe piață. Ştim ce e de făcut, știu care-s hibele în lege. Trebuie să avem curajul să corectăm aceste hibe din lege. Nu e un mister ce schimbări trebuie făcute și unde sunt probleme în legislație, trebuie doar să avem curajul să corectăm aceste erori.”
Acum doi ani şi jumătate, City Insurance și Euroins ajunseseră să dețină aproape 80% din piața RCA. Au făcut acest lucru, după cum a spus președintele ASF, prin fraude, tarife foarte mici, nejustificate și plăți întârziate. Sancțiuni au fost, dar schimbări în bine mai deloc, așa că s-a ajuns ca ASF să trimită, până la urmă, cele două companii în insolvență. Au rămas în urmă, numai de la Euroins, aproximativ 140.000 de dosare de daune, un total de peste 250 de milioane de euro. Trebuie acum să îi plătească Fondul de Garantare al Asiguraţilor, însă pentru păgubiţi drumul este lung și procedurile ar putea să dureze mai multe luni de zile, așa cum s-a întâmplat și la precedentele falimente: City Insurance, Carpatica și Astra.”