Legile justiţiei trec de Camera Deputaţilor
Legile justiţiei, modificate după deciziile Curţii Constituţionale, au trecut astăzi de votul Camerei Deputaţilor.
Articol de Cătălin Purcaru, 20 Martie 2018, 15:41
Legile justiţiei, modificate după deciziile Curţii Constituţionale, au trecut astăzi de votul Camerei Deputaţilor.
Majoritatea PSD-ALDE a susţinut modificările, opoziţa a votat împotrivă. Actul normativ urmează să ajungă la Senat, care este for decizional.
Organizarea judiciară, Statutul magistraţilor şi funcţionarea CSM au trecut de Camera Deputaţilor pe fondul acuzaţiilor din partea opoziţiei că se încearcă politizarea actului de justiţie.
Liberalii au criticat modul de adoptare a reexaminării actelor normative în lipsa unui punct de vedere a Comisiei de la Veneţia şi au anunţat că vor contesta din nou la Curtea Constituţională modificările aduse. Deputatul PNL Cătălin Predoiu.
Cătălin Predoiu: Legile justiţiei promovate de PSD sunt practic un fruct otrăvit al superficialităţii, al obsesiei şi al spaimelor faţă de funcţionarea sistemului judiciar. Astăzi s-au forţat regulamentele parlamentare. Este un simulacru de parlamentarism.
Un protest spontan a fost iniţiat de deputaţii USR, care s-au poziţionat la tribuna legislativului îmbrăcaţi cu tricouri albe pe care era inscripţionat mesajul "fără penali în funcţii publice".
Preşedintele Comisiei speciale privind legile justiţiie, deputatul PSD Florin Iordache, a atras atenţia însă că toate modificările au fost făcute în acord cu deciziile judecătorilor Curţii Constituţionale.
Florin Iordache: Înainte de a ne critica, haideţi să citim! La fiecare din cele trei decizii Curtea Constituţională ne precizează foarte clar că acele modificări pe care noi le-am făcut şi le-am propus nu afectează în niciun fel independenţa justiţiei, iar modficările sunt în concordanţă cu deciziile Comisiei de la Veneţia.
Una dintre cele mai importante modificări prevede că preşedintele României este eliminat din procedurile de numire a conducerii Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie, acest rol revenind Secţiei de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.
Reexaminările asupra pachetului de legi privind domeniul justiţiei vor fi trimise la Senat în calitate de for decizional.